اختصاصی اکونیوز|
ورود بلاکچین به نظام مالی ایران تهدید یا فرصت
اقتصاد ایران: در حالی که تحول فناوریهای نوین مالی در جهان شتاب گرفته، بحث ورود بلاکچین به نظام مالی ایران بیش از پیش مورد توجه کارشناسان، سیاستگذاران و فعالان اقتصادی قرار گرفته است. این فناوری که بر شفافیت و امنیت تراکنشها مبتنی است، هم میتواند فرصتهای تازهای برای اقتصاد ایران رقم بزند و هم بعضی تهدیدها را به همراه داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ،بلاکچین با ماهیت غیرقابل تغییر و ثبت هر تراکنش به صورت غیر متمرکز، راهحل موثری برای مقابله با فساد اداری و مالی، پولشویی، و معاملات غیرشفاف به شمار میآید. کارشناسان معتقدند، ورود این فناوری میتواند فرآیندهای بانکی، بیمه و بورس را تسهیل و شفافتر کرده و زیرساخت مناسبی برای بازار سرمایه دیجیتال مهیا کند.
کاهش هزینه انتقال پول، افزایش سرعت تسویه معاملات، ایجاد بستر پرداختهای فرامرزی آسان و کمهزینه و همینطور افزایش شفافیت مالی، از مهمترین مزایای بهکارگیری بلاکچین در نظام مالی ایران برشمرده میشود. همچنین، با فراهم شدن زیرساخت عرضه داراییهای دیجیتال همچون اوراق بهادار و ارزهای دیجیتال ملی، عمق و جذابیت بازارها افزایش مییابد.
تهدیدها: ریسک حقوقی و چالش تنظیمگری
در مقابل، برخی کارشناسان هشدار میدهند که فقدان قانونگذاری شفاف و چارچوبهای حقوقی مشخص برای فناوری بلاکچین میتواند منجر به سوءاستفادههای مالی، فرار مالیاتی و حتی تشدید فعالیت مجرمانه شود.
ریسک امنیت سایبری، امکان دور زدن تحریمها (که میتواند فشارهای بینالمللی را افزایش دهد)، و عدم آمادگی زیرساختهای فناوری اطلاعات برخی بانکها و موسسات مالی از دیگر مخاطرات مهم است.
ورود پروژههای غیرعلمی یا ضعیف به فضای بازار سرمایه و جذب سرمایههای خرد به سمت انواع توکنها و ارزهای کماعتبار نیز تهدیدی برای اعتماد عمومی و آرامش بازار ارزیابی میشود.
عزم دولت برای تدوین مقررات
در ماههای اخیر نشانههایی از جدیت دولت و بانک مرکزی برای تدوین مقررات و سیاستهای حمایتی و نظارتی دیده میشود. کمیتههای تخصصی در حال بررسی نمونههای موفق بینالمللی و تطبیق آن با ساختار منحصربهفرد اقتصاد ایران هستند تا ضمن باز کردن فضای نوآوری و رقابت، از بروز ریسکهای سیستماتیک جلوگیری کنند.
به گزارش اکونیوز، بهکارگیری اصولی و با قاعده بلاکچین، فرصتی بزرگ برای ارتقای شفافیت، کارآمدی و جذب سرمایه در نظام مالی ایران خواهد بود؛ ولی غفلت از تدوین مقررات و نبود آگاهی عمومی، این فرصت را به تهدیدی جدی بدل میکند. کارشناسان توصیه میکنند که حرکت بهسوی اقتصاد مبتنی بر بلاکچین باید با آموزش، آگاهیبخشی و توسعه زیرساختهای حقوقی و فناوری همراه شود.