ریشه گرانی مواد غذایی به ویژه حبوبات در ماههای اخیر
اقتصاد ایران: زمزمههایی مبنی بر حذف ارز دولتی از واردات گوشت قرمز شنیده میشود و قرار است تجربه انفجار قیمت در بازار حبوبات دوباره برای گوشت وارداتی نیز تکرار شود.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ، خبرهایی مبنی بر صحبت حذف ارز ترجیحی از واردات گوشت قرمز میشود و این که قرار است تأمین ارز این کالای اساسی مانند حبوبات از تالار اول به تالار دوم منتقل شود.
امین دلیری، تحلیلگر مسائل اقتصادی در یادداشتی اختصاصی برای خبرگزاری مهر نوشت، بارها در نوشتار و در مصاحبههایی که با ارباب جراید و رسانههای ارتباط جمعی داشتم، اعلام کردم ریشه اصلی تورم در ایران، تحولات ارزی در سالهای اخیر بوده است که به عنوان شوکهای ارزی سبب افزایش سطح عمومی قیمتها در ۳۵ سال گذشته به ویژه در ۶ تا ۷ سال گذشته شده است.
اگر مسئولان ارشد اقتصادی در سازمانهای مهم اقتصادی کشور نظیر وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان برنامه و بودجه به این موضوع مهم توجه نکرده یا بی توجه بودهاند یا توجه داشتند ولی چاره کار را در افزایش نرخ ارز در گرو شوک درمانیهای ارزی و قیمتی در شرایط وجود ناترازیهای ارزی و مالی در هنگام بروز پدیده شوم کسریهای سنگین بودجه در جهت جبران آن دیدهاند، دچار اشتباه محاسباتی بزرگی شدهاند.
کاهش شدید ارزش پول ملی تا کنون به وضعیت وحشتناک کاهش ۱۰۰۰ برابری خود نسبت به ارزهای خارجی معتبر شده ولی هرگز مسئولان امر را از خواب سنگین نسبت به حیثیت برباد رفته پول ملی که منجر به هشدار رهبر معظم انقلاب اسلامی در ماههای پایانی سال گذشته شد، بیدار نکرد.
به نظر میرسد فقط یک تذکر ساده و زود گذر از یک موضوعی که به صورت توصیه عنوان گردیده، نگاه شده است وگرنه نباید کاری که به کاهش بیشتر ارزش پول ملی میانجامد دست بزنند. افزایش بی رویه قیمتها همان بی ارزش کردن بیشتر پول ملی است. مسئولان مرتبط باید به تحولات ارزی کشور به یک واقعه بسیار مهم که در زندگی همه آحاد مردم تأثیر مثبت و منفی بر اساس میزان داراییشان دارد نگاه عمیق کارشناسانه داشته باشند. افزایش قیمت ارز علاوه بر این که باعث کاهش بیشتر ارزش پول ملی میشود و قدرت خرید قشر ضعیف جامعه را کاهش میدهد و بر ثروت اغنیا افزوده و طبقه فقیر را فقیرتر میکند.
در حدود ۲ سال اخیر گرانیهای مواد غذایی به ویژه حبوبات ریشه در افزایش نرخ ارز دارد. این رویداد به حذف ارز ترجیحی و اختصاص ارز مبادلهای به واردات این اقلام بستگی دارد؛ حتی شایعات قطع ارز ترجیحی یا عدم اختصاص به موقع آن برای واردات این کالاها میتواند قیمت اقلام حبوبات مثل لوبیا چیتی که از اقلام پر مصرف قشر عظیمی از آحاد مردم است، افزایش دهد. به عنوان نمونه قابل ذکر، قیمت این قلم از کالا که مصرف عام دارد ابتدا از ۱۷۰ هزار تومان به ۲۴۰ هزار تومان و پس از چندی به ۴۲۰ هزار تومان و اکنون در تحریر این یادداشت هستم گفته میشود به ۵۲۰ هزار تومان افزایش یافته است. متأسفانه هیچ دستگاهی پاسخگوی افزایش نرخهای اقلام مواد غذایی نیست و مسئولیت آن را نمیپذیرد. از طرف دیگر شایع شده به زودی ارز ترجیحی برای واردات گوشت قرمز نیز حذف خواهد شد. اگر این شایعه به حقیقت بپیوندد، مصیبت بزرگ دیگری بر سر مردم هموار خواهد شد. واقعاً چه کسانی تحمل صبر مردم شریف ایران اسلامی را نشانه گرفتهاند تا با دست گذاشتن به خط قرمز معیشت مردم، سعی دارند آستانه فوران احساسات تند مردم را هدف قرار دهند؟
به مسئولان متولی اقتصاد کشور توصیه میشود به ثبات اقتصادی کشور که مهمترین محور آن تثبیت نرخ ارز و ثبات سیاستهای پولی و ارزی است، توجه کنند. در شرایط تورمی و نوسانات نرخ ارز ثبات اقتصادی رخ نخواهد داد. رشد اقتصادی فقط در سایه ثبات اقتصادی و ارزی کشور به وقوع خواهد پیوست. باز آنچه شرط بلا بود گفتیم، ولی تجربه نشان داده است، نه گوش شنوایی است و نه عبرتی.