توسعه فناوری و اصلاح کارمزدها،کلید نجات بازار سرمایه
اقتصاد ایران: دبیر کل کانون کارگزاران بورس گفت: توسعه بازار سرمایه بدون فناوری نوین و اصلاح کارمزدها ممکن نیست.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ، رضایی با اشاره به ضرورت همراستایی بازار سرمایه با تحولات تکنولوژیک اظهار کرد: هرچقدر بازار سرمایه توسعه پیدا میکند، نیاز به ابزارها و فناوریهای نوین در معاملات نیز بیشتر میشود. طی سالهای اخیر، ابزارها و خدمات ارزشافزودهای به بازار اضافه شدهاند که اتصال بازار سرمایه با سایر کسبوکارها را نیز فراهم کردهاند. این مسیر، بخش جداییناپذیر از آینده بازار است.
دبیر کل کانون کارگزاران بورس در ادامه بیان کرد: در حوزههای مختلفی مانند پرداخت، سامانههای معاملاتی، ابزارهای نظارتی و مدیریت ریسک، از تکنولوژی استفاده میشود. با گسترش بازار و افزایش تعداد سهامداران خرد و حجم تراکنشها، دیگر نمیتوان تنها با روشهای سنتی پاسخگوی نیازها بود. ابزارهای هوشمند و سامانههای معاملاتی مدرن، هر روز در حال بهروزرسانی هستند و فناوریهایی مانند هوش مصنوعی میتوانند تحول بازار را تسریع کنند.
رضایی در ادامه به مشکلات حوزه کارگزاری اشاره کرد و گفت: کارمزد صنعت کارگزاری سالهاست که نه تنها ثابت مانده بلکه کاهش یافته و بخشی از همان نیز در صندوق توسعه بلوکه میشود. این موضوع باعث کاهش نقدینگی کارگزاریها و محدود شدن حاشیه سود آنها شده است. در حالی که بازارهای رقیب با توان مالی بالا، تبلیغات گسترده و زیرساختهای مناسب، جلوتر حرکت میکنند، نهادهای مالی بازار ما از توان رقابت بازماندهاند.
دبیر کل کانون کارگزاران بورس تأکید کرد: ضروری است نظام کارمزد متناسب با خدمات ارائهشده بازنگری شود. زمانی سازمان بورس برای تشویق سرمایهگذاری در ابزارهای نوین تخفیفهایی در نظر گرفته بود که امروز بخش بزرگی از معاملات را به خود اختصاص دادهاند. اما همان تخفیفها اکنون مانعی برای توسعه زیرساختها شدهاند و درخواست تجدیدنظر در آنها مطرح شده است.
رضایی همچنین از برنامههای جدید برای توسعه بازار خبر داد: موضوع توکنایز کردن داراییها و استفاده از زیرساخت بلاکچین در دستور کار قرار گرفته و پیشنهاداتی به سازمان بورس ارائه شده است. از فعالان این حوزه دعوت میکنیم تا در زمینههای تحلیل کسبوکار، قانونگذاری و فراهمسازی زیرساختها مشارکت کنند.
دبیر کل کانون کارگزاران بورس در ادامه بیان کرد: تقریباً هیچ کارگزاریای نیست که وضعیت مالی مناسبی داشته باشد. رکود بازار طولانی شده و کارگزاریها با ریسکهای جدی بقا مواجهاند. راهحل، بستن کارگزاریها نیست بلکه باید آسیبشناسی دقیق صورت گیرد. کانون کارگزاران با همکاری سازمان بورس در دو حوزه پیگیر این موضوع است: یکی توسعه بازار از مسیر افزایش حجم معاملات و دیگری ارتقاء فناوریها و حمایت از فینتکها. البته نقش بانک مرکزی نیز در همراهی با این ابزارها کلیدی است تا بتوانیم بازاری قدرتمندتر و پویاتر داشته باشیم.