بررسی آمارهای جدید نشان می دهد؛
فروش خودروسازان از تولیدشان کمتر شده است
اقتصاد ایران: طبق آمارهای ارائهشده از سوی خودروسازان که در سامانه کدال منتشر شده، ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو درمجموع ۴۳ هزار و ۱۰۸ دستگاه انواع خودرو سواری به همراه وانت پراید را در ماه گذشته به فروش رساندهاند. این در شرایطی است که در مدت مشابه سال پیش آنها ۴۱ هزار و ۱۹ دستگاه محصول را فروخته بودند؛ بنابراین در ماه فروردین خودروسازان بزرگ کشور ۵ درصد معادل ۲ هزار و ۸۹ دستگاه رشد فروش را بهثبت رساندهاند.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ، همچنین میزان فروش خودروسازان در نخستینماه از امسال، کمتر از آنچه در این بازه زمانی تولید کردهاند، بوده است. سه خودروساز بزرگ کشور، در ماه گذشته ۴۴ هزار و ۵۶۵ دستگاه خودرو سواری تولید کردند که با اضافه شدن ۴۴۳ دستگاه پراید وانت این رقم به ۴۵ هزار و ۸ دستگاه میرسد؛ اما در همین مدتزمان میزان فروش آنها ۴۳ هزار و ۱۰۸ دستگاه بوده است. بنابراین این سه خودروساز در ماه ابتدایی سال، یکهزار و ۹۰۰ دستگاه یعنی ۴.۲ درصد از تولیدات خود را به فروش نرساندهاند.
دو عامل را میتوان در دپو شدن بخشی از تولیدات خودروسازان در فروردینماه موثر دانست. عامل نخست بازگشت خودروهای ناقص بهکف کارخانه است. البته ایرانخودرو تعداد خودروهای ناقص خود را بهطور جداگانه اعلام میکند که در ماه فروردین ۱۹۴ دستگاه بوده است. اما دو خودروساز دیگر در گزارش خود بهسازمان بورس که در سامانه کدال منتشر میشود، تعداد این خودروها را جداگانه اعلام نکردهاند و احتمال دارد که آنها را جزو خودروهای تولیدی خود محسوب کرده باشند؛ اما بهدلیل داشتن نقص، طبیعتا قابل فروش نبودهاند. خودروهای ناقص بهدلیل کمبود قطعه از ماه گذشته، دوباره به خطتولید خودروسازان بازگشتهاند. چراکه مشکلات ارزی و کاهش تولید قطعهسازان تامین قطعات مورد نیاز را برای آنها سخت کرده است.
عامل دوم نیز احتمالا انتظار آنها برای اعلام قیمت جدید محصولاتشان است. با شروع سال جدید خودروسازان انتظار داشتند سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بهای جدید خودروهای داخلی را اعلام کند. درواقع این روند یعنی عقب ماندن میزان فروش نسبت بهمیزان تولید در اوایل هر سال رخ میدهد که یکی از عوامل اصلی آن، همین انتظار رشد قیمت است. البته با رسیدن به میانه ماه دوم سال خبری از قیمتگذاری جدید نیست و حتی سال گذشته نیز قیمتها در اواخر هشتمینماه از سال اعلام شدند.
اما در بین سه خودروساز بزرگ کشور، پارسخودرو توانسته بیشترین رشد فروش در فروردینماه را نسبت بهمدت مشابه سال گذشته بهنام خود ثبت کند. سومین خودروساز بزرگ کشور در ماه ابتدایی امسال ۵ هزار و ۸۰۳ دستگاه خودرو سواری را بهفروش رساند. این در شرایطی است که در ماه فروردین ۱۴۰۳ این رقم ۲ هزار و ۹۴۳ دستگاه بود. در ماه ابتدایی امسال پارسخودرو ۴ هزار و ۴۲۰ دستگاه تولید داشته که کمتر از میزان فروش این شرکت بوده است.
بنابراین، این خودروساز ماه گذشته بخشی از موجودی انبار خود را بهفروش رسانده است. همچنین بنابر آمار ارائهشده به سامانه کدال، ایرانخودروییها در فروردینماه ۲۴ هزار و ۶۷۵ دستگاه از تولیدات خود را بهفروش رساندهاند. این شرکت در مدت مشابه سال پیش ۲۳ هزار و ۵۵۲ دستگاه فروش داشته؛ بنابراین میزان فروش این خودروساز بزرگ کشور ۴.۸ درصد معادل هزار و ۱۲۳ دستگاه افزایش را ثبت کرده است.
طبق آمار ارائهشده به کدال، ایرانخودرو نخستین ماه از سال توانسته ۲۹ هزار و ۱۰۷ دستگاه محصول سواری را بهتولید برساند. با در نظر گرفتن فروش این شرکت در بازه زمانی تحت بررسی، بزرگترین خودروساز ایران ۴ هزار و ۴۳۲ دستگاه معادل ۱۵ درصد از محصولات تولیدی خود را بهفروش نرسانده است.
اما دیگر خودروساز بزرگ ایران یعنی سایپا در ماه گذشته برخلاف دو خودروساز دیگر با افت فروش مواجه بوده است. این شرکت در فروردینماه ۱۲ هزار و ۶۳۰ دستگاه محصول را فروخته و این در شرایطی است که در ماه ابتدایی سال پیش میزان فروش این شرکت به ۱۴ هزار و ۵۲۴ دستگاه میرسید.
بنابراین فروش ماهانه سایپا حدود ۱۳ درصد، معادل هزار و ۸۹۴ دستگاه افت کرده است. طبق آمار موجود در کدال، تولید سواری و پراید وانت سایپا در ماه ابتدایی سال به ۱۱ هزار و ۴۸۱ دستگاه رسیده است. بنابراین با در نظر گرفتن میزان فروش یادشده این شرکت، دومین خودروساز بزرگ کشور، یکهزار و ۱۴۹ دستگاه بیشتر از میزان تولید خود فروخته که نشان میدهد از موجودی انبار خود کاسته است.
قیمت خودرو باز هم ریخت
خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای ۲ تا ۹ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که قیمت سورن پلاس دوگانه (۱۴۰۴) با ۹ میلیونتومان کاهش به ۸۶۹ میلیونتومان، شاهین اتومات (۱۴۰۴) با ۶ میلیونتومان کاهش به ۹۴۴ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان کاهش به یکمیلیاردتومان، شاهین (بدون سانروف) (۱۴۰۴) با ۴ میلیونتومان کاهش به ۸۳۵ میلیونتومان، تارا ۶ دنده V۱ پلاس (۱۴۰۴) با ۴ میلیونتومان کاهش به ۹۱۱ میلیونتومان، دنا پلاس (۵ دنده) (۱۴۰۴) با ۳ میلیونتومان کاهش به ۸۹۴ میلیونتومان و اطلس (سفید مشکی) (۱۴۰۴) با ۲ میلیونتومان کاهش به ۵۸۰ میلیونتومان رسید.
همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد رشد بهای ۱۰ تا ۳۰ میلیونتومانی و کاهش قیمت ۲۰ و ۳۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که کیامسی T۸ (۱۴۰۴) با ۳۰ میلیونتومان افزایش یکمیلیارد و ۸۳۰ میلیونتومان، فونیکس تیگو ۷ پرو پریمیوم (۱۴۰۳) با ۲۵ میلیونتومان افزایش ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیونتومان، دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۴) با ۲۰ میلیونتومان افزایش ۲ میلیارد و ۶۲۰ میلیونتومان و فونیکس FX پریمیوم (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیونتومان اعلام قیمت شدند. از طرفی کیامسی X۵ (۱۴۰۴) با ۳۰ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۹۷۰ میلیونتومان، هایما S۵ (۱۴۰۴) با ۲۰ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۶۱۵ میلیونتومان و لاماری ایما (۱۴۰۴) با ۲۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۱۸۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند.
همچنین در میان خودروهای وارداتی شاهد افزایش و کاهش بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت هیوندای کرتا (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیونتومان، نیسان ترا ۲۰۰۰ سیسی توربو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۴ میلیارد و ۵۵۰ میلیونتومان و ونوسیا V Online DD-i (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۸۵۰ میلیونتومان رسید. از طرفی نیسان سیلفی E-Power پلاس (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۳ میلیارد و ۷۵۰ میلیونتومان، تویوتا کرولا - ۱۲۰۰ سیسی (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۸۵۰ میلیونتومان و کیا اسپورتیج توربو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۵ میلیارد و ۴۵۰ میلیونتومان خرید و فروش شدند.