چگونه فناوری دیجیتال مغز سالمندان را جوان نگه میدارد؟
اقتصاد ایران: این یک تصور رایج است که استفاده بیش از حد از تلفنهای هوشمند، تبلتها، لپتاپها و سایر دستگاههای دیجیتال، ذهن مردم را خراب میکند.
به گزارش خبرنگار مهر به نقل از مدیسن نت، اما به نظر میرسد عکس این موضوع صادق است؛ به نظر میرسد استفاده منظم از فناوری دیجیتال، مغز را در برابر زوال عقل محافظت میکند.
طبق یافتهها، به نظر میرسد استفاده روزمره از دستگاههای دیجیتال، خطر ابتلاء به اختلال شناختی را در سالمندان تا ۵۸ درصد کاهش میدهد، که این میزان، با محافظت ناشی از کاهش فشار خون، ورزش و بازیهای فکری برابری میکند.
محققان گفتند که این یافتهها با نگرانیهایی مبنی بر اینکه نسلی که ماشین تحریر را با رایانههای شخصی جایگزین کرد، در معرض «زوال عقل دیجیتال» قرار خواهد گرفت، در تضاد است، زیرا طبق این باور، استفاده مادامالعمر از فناوری، احتمال زوال عقل را بیشتر میکند.
«جارد بنج»، متخصص اعصاب و روان در مرکز جامع حافظه دانشگاه تگزاس در آستین، نتیجهگیری میکند: «هیچ مدرک معتبری برای زوال عقل دیجیتال در نتیجه استفادههای عمومی و طبیعی از فناوری دیجیتال وجود نداشت.»
برای این بررسی، محققان دادههای ۵۷ مطالعه قبلی شامل بیش از ۴۱۱۰۰۰ نفر را جمعآوری کردند. این افراد هنگام شروع تحقیق میانگین سنی ۶۹ سال داشتند.
محققان نوشتند: «نسل اول که با فناوریهای دیجیتال سروکار داشتند، به سنی رسیدهاند که خطرات زوال عقل در آن پدیدار میشود و آنها را به «پیشگامان دیجیتال» تبدیل میکند.»
محققان میگویند کسی که در سال ۱۹۴۵ متولد شده بود، صورتحسابها را با چک یا پول نقد پرداخت میکرد، از دایرهالمعارفها و کاتالوگهای کارت کتابخانه برای جستجوی اطلاعات استفاده میکرد، برای مسیریابی در مناطق جدید به یک نقشه کاغذی تاشو متکی بود و روزها منتظر میماند تا نامههای دستنویس ارسالی را از طریق اداره پست ارسال کند.
محققان نوشتند: «همین فرد اکنون به دهه ۸۰ زندگی خود نزدیک میشود و در جهانی زندگی میکند که خرید در اینترنت با کارتهای اعتباری انجام میشود، دانش جدید با تایپ کردن یک سوال در موتور جستجوگر به دست میآید، حافظه آیندهنگر توسط تقویمهای دیجیتال با یادآوریهای خودکار پشتیبانی میشود، مسیریابی توسط دستگاههای GPS که در اکثر ماشینها یا تلفنها نصب میشوند تسهیل میشود و ارتباطات متنی یا تصویری میتواند به صورت آنی با افراد در سراسر جهان برقرار شود.»
تجزیه و تحلیل مطالعات جمعآوریشده نشان داد که «استفاده بیشتر از فناوریهای دیجیتال روزمره با کاهش احتمال ابتلاء به زوال شناختی مرتبط است» و افرادی که مرتباً از این دستگاهها استفاده میکنند، ۵۸٪ کمتر در معرض خطر ابتلاء به اختلال مغزی یا زوال عقل هستند.
در مقایسه، کاهش فشار خون میتواند خطر زوال عقل را ۱۳٪، فعالیت بدنی منظم ۳۵٪، تحصیلات عالی تا ۴۷٪ و بازیهای فکری و سایر فعالیتهای اوقات فراغت محرک شناختی، زوال عقل را ۳۱٪ کاهش دهد.
محققان نتیجه گرفتند: «اشتغال به فناوری با کاهش احتمال زوال شناختی در بزرگسالان میانسال و مسنتر مرتبط بود.»
علاوه بر این، محققان افزودند که این ارتباط بین فناوری دیجیتال و سلامت مغز را نمیتوان با پیشینه، ثروت، سلامت یا سایر عوامل سبک زندگی افراد توضیح داد.
آنها به سه دلیل احتمالی اشاره کردند که چرا فناوری ممکن است به مغز افراد کمک کند تا پیری کُندتری داشته باشند.
اول، دستگاههای دیجیتال ممکن است استفاده فعالتر از مهارتهای تفکر و حل مسئله افراد را ترویج دهند.
دوم، فناوری دیجیتال ارتباط اجتماعی بهتر را تسهیل میکند، که نشان داده شده است در برابر زوال عقل محافظت میکند. افراد میتوانند از طریق ایمیل، پیامک و چت تصویری با دیگران در ارتباط نزدیک باشند و از این فناوری برای برقراری راحتتر دورهمیها استفاده کنند.
و سوم، دستگاهها ممکن است به افراد کمک کند حتی زمانی که مغزشان شروع به تجربه زوال مرتبط با سن میکند، سرپا بمانند. یادآوری پرداخت قبوض یا مصرف داروها به افراد کمک میکند تا از پس خواستههای روزانه خود برآیند و به آنها اجازه میدهد مدت طولانیتری مستقل بمانند.
با این حال، محققان خاطرنشان کردند که «هیچ پاسخ سادهای برای این سوال که آیا فناوری برای مغز در حال پیر شدن «همیشه خوب» یا «همیشه بد» است، وجود ندارد.»
به عنوان مثال، محققان گفتند که اگر افراد به دلیل صرف زمان زیاد در استفاده از صفحه نمایش بی تحرک بمانند، ممکن است سلامت مغزشان آسیب ببیند و استفاده از رسانههای اجتماعی ممکن است سالمندان را در معرض اطلاعات نادرست قرار دهد.