پورمحمدی:
اکو مسیر تجارت آزاد و توسعه پایدار را هموار کند
اقتصاد ایران: معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور درنخستین مجمع توسعه پایدار اکو در شهر آرکاداغ ترکمنستان گفت:فقدان یک موافقتنامه تجارت آزاد در اکو بهخوبی احساس میشود و باید هرچه سریعتر در جهت ایجاد منطقه آزاد تجاری میان کشورهای عضو گام برداریم.
معاون رئیسجمهور با بیان اینکه تقویت نهاد خانواده پایهای برای ثبات اقتصادی است، گفت: در برنامههای توسعهای راهبردی، خانواده بهعنوان اولین و تاثیرگذارترین نهاد اجتماعی مد نظر قرار میگیرد و جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست ارجگذاری به خانواده، سالهاست یکی از معاونان رئیسجمهور را مسئول امور زنان و خانواده، قرار داده است.
پورمحمدی افزود: منطقه اکو با بهرهگیری از فرهنگ غنی کشورهای عضو و همچنین نگاههای حمایتی در حوزههای برنامهریزی و قانونگذاری، میتواند از ظرفیت غیر قابل انکار نهاد خانواده در راستای توسعه پایدار استفاده کند. پرورش نسلی پویا، انتقال فرهنگ توسعه به شیوه صحیح، هنجارسازی اجتماعی و بلوغ اجتماعی، از نتایج موثر رویکرد کشورهای عضو اکو به ظرفیتهای اجتماعیشان با تاکید بر نقش خانواده خواهد بود.
فاصله قابل توجهی میان دستاوردها و ظرفیتهای واقعی منطقه اکو وجود دارد
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در بخش دیگری از سخنان خود در «نخستین مجمع توسعه پایدار اکو»، با بیان اینکه کشورهای عضو اکو تلاشهای گستردهای را در راستای تحقق اهداف توسعهای در بستر همکاریهای منطقهای داشتهاند، افزود: با اینحال، فاصله قابل توجهی میان دستاوردها و ظرفیتهای واقعی منطقه اکو بهچشم میخورد. به موازات تلاشهای جاری، ضرورت دارد اهداف مهمی نظیر بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار در کشورهای عضو، گسترش تجارت درون منطقهای و حذف تدریجی موانع تجاری، تهیه برنامه مشترک برای توسعه منابع انسانی و توسعه زیرساختهای حمل و نقل و ارتباطات، مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
وی در ادامه خواستار استفاده مؤثر از ظرفیتهای کشاورزی و صنعتی، تبادلات آموزشی، علمی، فنی و فرهنگی، دیجیتال کردن اقتصاد و بهکارگیری فناوریهای نوین در خدمت توسعه اقتصادی و رفاه مردم منطقه اکو شد و گفت: در حال حاضر سهم اندکی از تجارت خارجی کشورهای عضو در داخل منطقه اتفاق میافتد. بررسیها نشان میدهد که در سال 2023، کشورهای عضو اکو حدود 455 میلیارد دلار کالا به کشورهای جهان صادر کردهاند که 10,3 درصد آن معادل 56.3 میلیارد دلار، به بازارهای درون منطقه بوده است.
پورمحمدی افزود: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که سازمانی با بنیانهای قوی و ریشههای مشترک و مستحکم همچون اکو، میتواند مبادلات تجاری میان اعضا را بهخوبی توسعه دهد. همچنین، فقدان یک موافقتنامه تجارت آزاد در اکو بهخوبی احساس میشود و همانطور که در سند چشم انداز 2025 اکو به آن تصریح شده است، باید هرچه سریعتر در جهت ایجاد منطقه آزاد تجاری میان کشورهای عضو گام برداریم.
جمهوری اسلامی ایران آماده تقویت تبادلات میان کشورهای عضو اکو است
معاون رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران ظرفیتهای قابل توجهی در حوزه خدمات از جمله خدمات فنی و مهندسی دارد و آماده تقویت تبادلات میان کشورهای عضو اکو است، گفت: در حوزه تامین مالی توسعه، کشورهای اکو دارای ظرفیتهای خوبی هستند. ایجاد یک صندوق توسعهای با منابع از پیش تعیینشده و تعیین سازوکار بهرهبرداری مستقیم از این صندوق از سوی کشورهای عضو اکو، میتواند موجب تحقق برخی از دستاوردهای توسعهای از جمله پیوند بین زنجیرههای ارزش در منطقه شود که بهعلت عدم تامین مالی از طریق منابع بودجههای ملی، متوقف شدهاند.
پورمحمدی سپس گفت: اکو بهعنوان یک تسهیلگر منطقهای، میتواند زمینهساز همکاری کشورهای عضو با یکدیگر در تعریف پروژههای توسعهای دو و چند جانبه باشد. همچنین لازم است حضور جمعیِ پررنگی در کنفرانس قریبالوقوع سازمان ملل در خصوص تأمین مالی توسعه در کشور اسپانیا داشته باشیم.
لزوم تقویت تابآوری ملی و منطقهای در قبال شوکها و بحرانهای اقتصادی آینده
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه با تأکید بر لزوم تقویت تابآوری ملی و منطقهای در قبال شوکها و بحرانهای اقتصادی آینده، گفت: رشد اقتصادی پایدار در کنار پایداری منابع و تابآوری اقلیمی و انرژیهای پاک ضروری است. همچنین نیازمند آزادسازی تجاری، زیرساختهای توسعهیافته، سرمایه انسانی ماهر، مدیریت مسئولانه منابع طبیعی، بخش خصوصی قوی، با انگیزه و کارآفرین، محیط زیست پایدار و بالنده، و البته مهار و بهرهمندی هوشمندانه از فناوریهای نوین هستیم.
وی با بیان اینکه در این مسیر، دستگاههای برنامهریزی و نهادهای اقتصادی در کشورهای عضو باید نقش محوری ایفا کنند، گفت: با توجه به فرصتها و تهدیدهای ناشی از فناوریهای نوین، پیشنهاد میکنم سازمان اکو، تدوین رویه ناظر بر همکاری درحوزه فناوریهای نوظهور بهویژه هوش مصنوعی را در دستورکار قرار دهد.
توسعه کشورها تأثیرگذارترین عامل در ایجاد و حفظ صلحی پایدار برای بشر خواهد بود
معاون رئیس جمهور سپس با بیان اینکه توسعه کشورها تاثیرگذارترین عامل در ایجاد و حفظ صلحی پایدار برای بشر خواهد بود، گفت: جمهوری اسلامی ایران بهعنوان میزبان سازمان همکاری اقتصادی (اکو) بر این باور است برای سعادت بشر، راهی جز ارتقای تعاملات و ارتباطات در بستر توسعه وجود ندارد.
پورمحمدی افزود: در سیاستهای کلان و برنامههای توسعهای، این مسیر همواره مورد توجه کارگزاران در ایران است و از اینرو، جمهوری اسلامی ایران برگزاری اولین مجمع توسعه پایدار در اکو را بهعنوان یک ابتکار ارزشمند مورد توجه قرار میدهد و آمادگی و تمایل دارد از تمامی ظرفیتهای ملی موجود در راستای ایجاد این همگرایی با محوریت توسعه در منطقه اکو بهرهبرداری کند.
این گزارش میافزاید: نخستین مجمع توسعه پایدار سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، با هدف رشد شاخصهای توسعه پایدار و با حضور وزیران و مقامات ارشد از کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو)، طی روزهای هشتم و نهم اردیبهشت ماه در شهر آرکاداغ کشور ترکمنستان برگزار میشود.
هیئت عالیرتبه ایرانی به ریاست «سید حمید پورمحمدی»، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، نیز در این اجلاس حضور دارد.