اختصاصی اکونیوز|
بالا رفتن جایگاه عراق در بین شرکای تجاری ترکیه
اقتصاد ایران: بنیاد آینده عراق برای مطالعات اقتصادی و مشاوره روز شنبه گزارش داد که عراق در سال 2024 نقش خود را به عنوان یکی از شرکای تجاری پیشرو ترکیه تقویت کرده و در میان بزرگترین واردکنندگان کالاهای ترکی، رتبه پنجم را به خود اختصاص داده است.
به گزارش بخش بینالملل خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از شفق نیوز، منار العبیدی، رئیس این بنیاد، در بیانیهای اعلام کرد که عراق در 28 دسته کالایی ترکیه در میان سه خریدار برتر قرار دارد و تقریباً 25 درصد از کل صادرات جهانی ترکیه را به خود اختصاص میدهد.
العبیدی با استناد به واردات عمدهای مانند مبلمان، محصولات لبنی، گندم، سبزیجات، چوب، لوازم آرایشی، محصولات آسیابانی، مواد غذایی، کاکائو، کالاهای ساخته شده، تنباکو، خوراک دام و گوشت توضیح داد: صادرات ترکیه در سال گذشته به 237 میلیارد دلار رسید و عراق 12 میلیارد دلار از این رقم را به خود اختصاص داده است.
وی همچنین بر تسلط عراق در چندین بخش تاکید کرد و به سهم 65 درصدی در صادرات گوشت ترکیه، 33 درصد در محصولات آسیابانی و 27 درصد در کالاهای ساخته شده اشاره کرد. العبیدی در ادامه توضیح داد که وسایل مکانیکی با 10 درصد از کل محمولهها، بخشهای صادراتی ترکیه را رهبری میکنند که عراق در این بخش رتبه نهم را به خود اختصاص داده است.
العبیدی با وجود حجم تجاری قابل توجه عراق، از بغداد به دلیل عدم موفقیت در تبدیل وزن اقتصادی خود به اهرم سیاسی یا تجاری انتقاد کرد و استدلال کرد که ترکیه به طور نامتناسب از این رابطه سود میبرد در حالی که سرمایهگذاری کمی در بخشهای حیاتی عراق، به ویژه نفت و گاز، انجام میدهد.
رئیس این بنیاد از سیاستگذاران عراقی خواست تا با فشار برای امتیازات سیاسی و همکاری اقتصادی بیشتر، بهویژه در تضمین حمایت ترکیه از پروژه جاده توسعه عراق با هدف تقویت تجارت خلیج فارس، از این روابط تجاری قوی استفاده کنند. وی همچنین توصیه کرد منابع واردات متنوع شوند و عربستان سعودی و اردن را به عنوان جایگزینهای کلیدی برای جبران تسلط ترکیه بر بازار پیشنهاد کرد.