اختصاصی اکونیوز|

معادن قزاقستان برگ برنده این کشور در مذاکرات تجاری با آمریکا

اقتصاد ایران: قزاقستان با ظرافت در روابط تجاری خود با ایالات متحده، رویکردی غیر خصمانه اتخاذ کرده و به جای تلافی در برابر وضع تعرفه‌های آمریکا، به دنبال تعامل به خصوص در حوزه معادن و مواد معدنی کمیاب است.

به گزارش بخش بین‌الملل خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از Eurasia Net، ژانل کوشوکووا، معاون وزیر تجارت، در تاریخ ۱۷ آوریل به خبرنگاران گفت که دولت قصد دارد هیئتی را برای گفتگو در مورد مسائل مختلف تجاری، از جمله تعرفه‌ها، به واشنگتن اعزام کند.

دولت ترامپ در ابتدا تعرفه ۲۷ درصدی را بر کالاهای قزاقستان اعمال کرد، اما بعداً به طور موقت آن را به ۱۰ درصد کاهش داد. علاوه بر این، دولت ترامپ یک وقفه ۹۰ روزه برای اعمال تعرفه‌ها تعیین کرده است.

خبرگزاری InBusiness.kz به نقل از کوشکووا گفت: اکنون همه کشورها علاقه مند به برگزاری مشورت با ایالات متحده در مورد عوارض هستند و ما نیز از این قاعده مستثنی نیستیم. ما در حال حاضر روی این موضوع در داخل دولت کار می کنیم و برای مشورت آماده می شویم.

 وی هیچ بازه زمانی برای اعزام هیئت قزاقستان به ایالات متحده ارائه نکرد.

همزمان با مطرح شدن تعرفه‌ها و سایر مسائل تجاری، مقامات قزاقستان در پاسخ به نوسانات مداوم سیاست‌گذاری آمریکا، رویکردی محتاطانه را در پیش گرفته‌اند. کوشکووا تاکید کرد که قزاقستان قصد ندارد تعرفه‌های متقابل بر کالاهای آمریکایی اعمال کند و عضویت این کشور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) به رهبری روسیه را به عنوان عاملی در سیاست خویشتنداری آستانه ذکر کرد.

کوشکووا گفت: یک تعرفه گمرکی واحد برای پنج کشور عضو (EAEU)  اعمال می شود. به این معنی که اگر قرار باشد تغییری در عوارض کالاهای وارداتی ایجاد شود، این امر فقط با تصمیم هر پنج کشور امکان پذیر است. اما امروز، چنین موضوعی حتی در دست بررسی نیست. روسیه، عضو اصلی EAEU، تاکنون از تعرفه‌های آمریکا معاف شده است، حتی با وجود اینکه تحت تحریم‌های گسترده اعمال شده توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار دارد.

قزاقستان در سال ۲۰۲۴ بالاترین میزان گردش تجاری کلی را با ایالات متحده در بین تمام کشورهای آسیای میانه داشت و به ۳.۴ میلیارد دلار رسید که بیش از دو سوم آن شامل صادرات قزاقستان به ایالات متحده، عمدتاً منابع کربنی و سایر کالاها بود. مقامات قزاقستان اشاره کرده‌اند که صادرات انرژی و سایر مواد خام تحت چارچوب فعلی ایالات متحده از تعرفه‌ها معاف خواهد بود.

هیئت برنامه‌ریزی شده قزاقستان فراتر از تعرفه‌ها، مطالب زیادی برای بحث و گفتگو با مقامات آمریکایی در واشنگتن خواهد داشت. دولت ترامپ از زمان به قدرت رسیدن، بارها علاقه خود را به انعقاد توافقات تجاری در مورد ذخایر فراوان عناصر خاکی کمیاب قزاقستان ابراز کرده است. علاقه ایالات متحده به تضمین افزایش عرضه مواد معدنی قزاقستان تنها در پی ممنوعیت صادرات عناصر خاکی کمیاب توسط چین تشدید می شود.

 

دبورا رابینسون، دیپلمات ارشد ایالات متحده در قزاقستان، پیش از این در ماه آوریل بر حمایت ایالات متحده از همکاری بخش خصوصی و دولتی در بخش مواد معدنی حیاتی تاکید کرد.

در همین حال، داده‌های منتشر شده توسط آژانس آمار دولتی قزاقستان شواهد جدیدی ارائه می‌دهد که نشان می‌دهد روسیه با مشکل فزاینده‌ای در استفاده از این کشور آسیای میانه به عنوان دریچه‌ای برای تجارت دور زدن تحریم‌ها مواجه است.

مقامات قزاقستان اصرار دارند که تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا را اجرا می‌کنند. با این وجود، این کشور مدت‌هاست که به عنوان تسهیل کننده ترانزیت غیرقانونی فناوری و کالاهای دومنظوره که می تواند به حفظ تلاش های جنگی روسیه در اوکراین کمک کند، مظنون بوده است. از آغاز جنگ روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲، تعدادی از نهادهای مستقر در قزاقستان به لیست تحریم‌های ایالات متحده اضافه شده‌اند.

با این حال، بر اساس گزارش های منتشر شده توسط رسانه های دولتی روسیه، اخیراً نمایندگان تجاری روسیه در قزاقستان از سخت‌گیری مقررات مالی که مانع از توانایی آنها در فعالیت می‌شود، شکایت کرده‌اند.

داده‌های منتشر شده توسط QazStat این ایده را تأیید می‌کند که قزاقستان در حال تبدیل شدن به محیطی نامساعدتر برای فعالیت‌های دور زدن تحریم‌ها است. آمارهای رسمی نشان می‌دهد که تعداد شرکت‌های روسی فعال در قزاقستان پس از یک دوره طولانی رشد انفجاری، به تدریج برای یک سال است که در حال کاهش است.

در ژانویه ۲۰۲۲، ماهی که قبل از شروع جنگ روسیه و اوکراین بود، تقریباً ۷۹۰۰ نهاد روسی در قزاقستان فعالیت می‌کردند. تا پایان آن سال، این تعداد تقریباً دو برابر شد و به ۱۵۷۰۰ رسید.

تعداد نهادهای روسی فعال در قزاقستان در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ به اوج خود رسید و به ۱۹۷۳۵ رسید. از آن زمان، این تعداد در هر سه ماهه چند صد عدد کاهش یافته و تا ۱ آوریل سال جاری به ۱۸۳۶۶ رسیده است که نسبت به دوره چهار فصلی، کاهشی ۷ درصدی را نشان می‌دهد.

برچسب‌ها :

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ