اختصاصی اکونیوز|
نابودی اقتصاد نفتی عراق بر اثر تعرفه های ترامپ
اقتصاد ایران: کارشناسان هشدار میدهند که تلاش بیامان رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای کاهش قیمت نفت به منظور تقویت صنایع آمریکایی میتواند اقتصاد شکننده عراق را به نابودی بکشاند و نوسانات شدید در بازار جهانی نفت ضربه شدیدی به بودجه عراق که به شدت به نفت وابسته است، وارد کند.
به گزارش بخش بینالملل خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از شفق نیوز، اقتصاددانان استدلال میکنند که استراتژی ترامپ مبتنی بر تعرفهها، برای تحت فشار قرار دادن کشورهای تولیدکننده نفت به منظور تغییر توافقات تجاری بر اساس شرایط واشنگتن طراحی شده است. اگرچه این اقدام ممکن است به تولیدکنندگان آمریکایی برتری رقابتی بدهد، اما شوک شدیدی را به اقتصادهای وابسته به نفت مانند عراق، که بیش از ۹۰٪ بودجه ملی آن به صادرات نفت خام بستگی دارد، وارد میکند.
حسین الصبری، عضو کمیته سرمایهگذاری و توسعه مجلس عراق، میگوید: اگر قیمتها کاهش یابد، دولت عراق برای تأمین بودجه و پوشش هزینههای خود با مشکل مواجه خواهد شد.
وی به خبرگزاری شفق نیوز گفت که تعرفههای ترامپ در بازارهای جهانی موج میزند و به طور غیرمستقیم بر قیمت نفت و در نتیجه بر سلامت مالی عراق تأثیر میگذارد.
پس از اعمال تعرفههای ترامپ، قیمت نفت به حدود ۶۰ دلار در هر بشکه کاهش یافت، قبل از اینکه تعلیق موقت ۹۰ روزه منجر به ثبات جزئی شود. با این حال، مصطفی فرج، اقتصاددان، میگوید که این نوسان باعث عدم تعادل در تجارت جهانی شده است.
فرج به خبرگزاری شفق نیوز گفت: هنگامی که تعرفهها اعمال شد، تقاضای جهانی برای کالاها کاهش یافت و تقاضا برای نفت را نیز با خود به همراه داشت.از آنجایی که نفت مانند هر کالای دیگری تابع عرضه و تقاضا است، قیمتها نیز به همین ترتیب کاهش یافت. در روزهای آینده انتظار میرود نوسانات بیشتری وجود داشته باشد.
فرج معتقد است که ترامپ از تعرفهها به عنوان ابزاری برای وادار کردن کشورها به مذاکره استفاده میکند و چین را به عنوان نمونهای بارز از افزایش فشار ذکر میکند. وی در مورد عراق توصیه میکند که منابع درآمد خود را متنوع کند تا اقتصاد خود را در برابر شوکهای خارجی محافظت کند.
سیستم اقتصاد عراق نیاز به بازسازی دارد
احمد عید، محقق اقتصادی، با تأکید بر لزوم اصلاحات، از رشد تولید داخلی، سیاستهای شفاف مالیاتی و بازسازی کامل سیستم اقتصادی عراق حمایت میکند.
عید به خبرگزاری شفق نیوز گفت: هرگونه اختلال در قیمت نفت بلافاصله بر امور مالی عراق تأثیر میگذارد. این فشار دولت را وادار کرده است تا سیاست مالیاتی خود را گسترش دهد تا بتواند کسری بودجه را جبران کند.
عید همچنین فاش کرد که بغداد در میان بازارهای ناپایدار نفت، در حال بررسی اقدامات مالیاتی جدید است - اقدامی که انتظار میرود بر قیمت کالاهای وارداتی تأثیر بگذارد و فشار بیشتری را بر شهروندان عراقی که در حال حاضر با فقر و بیکاری دست و پنجه نرم میکنند، وارد کند.
دولت عراق در واکنش به سیاست تعرفههای ترامپ، در تاریخ ۵ آوریل مجموعه اقداماتی را برای تنظیم مجدد روابط اقتصادی با ایالات متحده اعلام کرد، از جمله گسترش تجارت متقابل از طریق ایجاد کانالهای توزیع برای شرکتهای آمریکایی و فعال کردن سازمانهای تجاری عراقی برای ارتقای تعامل مستقیم بخش به بخش با ایالات متحده.
دولت همچنین قصد دارد همکاریهای بانکی و مالی را برای تضمین منافع اقتصادی مشترک توسعه دهد و همچنین تیم مذاکرهکننده عراقی-آمریکایی را برای بررسی اصول روابط تجاری به منظور ایجاد یک مشارکت اقتصادی متعادل، هدایت کند.
علاوه بر این، واگذاری وظایف به وزارتخانههای خارجه، دارایی و بازرگانی، همراه با دیگر ذینفعان، اقدام دیگری برای آغاز گفتگو با بخشهای مربوطه ایالات متحده، نظارت بر بازارهای مالی و مشاوره با مراکز مطالعات اقتصادی بود.
این اقدامات نشاندهنده رویکرد سختگیرانه ترامپ در مذاکره است که ریشه در تلاش برای متعادل کردن کسری تجاری ایالات متحده از طریق معاملات دوجانبه با ریسک بالا دارد.
ترامپ به شدت در پی نفت ارزانقیمت
مجید بودین، کارشناس حقوق بینالملل، که از پاریس صحبت کرد، استدلال میکند که ترامپ حاکمیت اقتصادی آمریکا را در محاصره میبیند و تعرفهها را سلاحی بیرحمانه اما مؤثر برای بازپسگیری آن میداند.
بودین به خبرگزاری شفق نیوز گفت: ترامپ کاملاً بر هدایت درآمدهای عظیم به خزانهداری ایالات متحده و کاهش بدهی ملی متمرکز است. او به اتحادها علاقهای ندارد، فقط به پیشبرد برنامههای آمریکا علاقهمند است.
بودین جنگ تجاری فزاینده ترامپ با چین را بخشی از یک استراتژی گسترده برای احیای تسلط صنعتی ایالات متحده از طریق اعمال تعرفههای بیسابقه توصیف کرد.
بودین با اشاره به موضع عراق، خاطرنشان کرد که خط حیات اقتصادی بغداد به شدت به صادرات نفت و گاز گره خورده است. وی گفت: ترامپ به شدت در پی نفت ارزانقیمت است تا هزینههای تولید را کاهش دهد و رقابتپذیری آمریکا را افزایش دهد.
اما بودین هشدار داد که پایین آوردن قیمتها به زیر هزینههای استخراج میتواند نتیجه معکوس داشته باشد و به تولیدکنندگان نفت زیان وارد کند. وی در پایان گفت: این میدان جنگ در دور بعدی مذاکرات ترامپ با کشورهای خاورمیانه - از جمله عراق - است.