اختصاصی اکونیوز|
برنامه تعرفهای ترامپ در آستانه اعلام رسمی
اقتصاد ایران: انتظار میرود رئیسجمهور ایالات متحده روز چهارشنبه برنامه تعرفهای مورد انتظار خود را اعلام کند، حرکتی که میتواند تجارت جهانی را دگرگون کرده و تنشها با شرکای کلیدی را افزایش دهد.
به گزارش بخش بینالملل خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از شفق، پس از ماهها عدم قطعیت، دونالد ترامپ قول داده است که موضع خود را در مورد آنچه که او «تعرفههای متقابل» مینامد، روشن کند. او روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که «برنامهای را تعیین کردهام»، اما مشاوران کاخ سفید روز سهشنبه همچنان گزینههایی را به او ارائه میدادند.
از جمله پیشنهادات در حال بررسی، نرخهای متفاوت تعرفه برای هر شریک تجاری، تعرفههای هدفمند بر روی کشورهای خاص، یا یک تعرفه ثابت به میزان حداکثر 20٪ برای همه واردات است.
یک مقام کاخ سفید گفت که ممکن است تصمیم نهایی تا زمان اعلام ساعت 4:00 بعدازظهر بهوقت شرقی (20:00 GMT) روز چهارشنبه در باغ گلهای کاخ سفید اتخاذ نشود.
هر تعرفهای که اعلام شود بهطور فوری اجرایی خواهد شد، کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، روز سهشنبه اعلام کرد.
ترامپ سیاستهای تعرفهای خود را به محدود کردن واردات فنتانیل، کاهش مهاجرت غیرقانونی، تعادل تجارت، افزایش درآمدهای دولتی و تقویت تولید داخلی ایالات متحده مرتبط کرده است.
او قبلاً تعرفههای 20 درصدی بر روی واردات چینی وضع و تهدید کرده که تعرفههای 25 درصدی بر روی کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک اعمال خواهد کرد. دولت او استدلال میکند که تعرفههای بالاتر برای مقابله با آنچه که به عنوان شیوههای تجاری ناعادلانه میبیند، ضروری هستند، از جمله مالیاتهای ارزش افزوده (VAT) و مالیاتهای خدمات دیجیتالی (DST) که توسط کشورهای دیگر وضع شده است.
براساس تجزیه و تحلیل شرکت مورگان استنلی، کشورهای در حال توسعه مانند هند، برزیل، ویتنام و اندونزی ممکن است بیشتر از همه تحت تاثیر قرار گیرند، زیرا آنها تعرفههای بالاتری بر روی کالاهای ایالات متحده نسبت به تعرفهای که ایالات متحده بر روی کالاهای آنها اعمال میکند، دارند. اما کشورهای اروپایی که VAT و DST را اعمال میکنند، نیز ممکن است با محدودیتهای جدیدی مواجه شوند.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز سهشنبه هشدار داد که اتحادیه اروپا «یک برنامه قوی» برای پاسخ به تعرفههای ایالات متحده در صورت هدف قرار گرفتن دارد. سایر کشورها از جمله کانادا، مکزیک، چین، ژاپن و کره جنوبی نیز در حال آمادهسازی تدابیر تلافیجویانه هستند.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در اظهاراتی که روز سهشنبه توسط رسانه دولتی CCTV منتشر شد، گفت که پکن «مقابله به مثل» خواهد کرد اگر ایالات متحده به اعمال فشار ادامه دهد.
در حرکتی نادر، اسرائیل روز سهشنبه اعلام کرد که تمام تعرفهها بر روی واردات ایالات متحده را حذف خواهد کرد و به اولین کشوری تبدیل شد که از زمان انتخاب مجدد ترامپ این کار را انجام میدهد. این تصمیم که احتمالاً تلاشی برای جلوگیری از هدف گرفتن است، تأثیر اقتصادی چندانی ندارد چرا که نرخهای تعرفهای اسرائیل بر روی کالاهای آمریکایی بهطور معمول پایین است.
با وجود اینگونه امتیازدهیها، ترامپ قبلاً تعرفههای 25 درصدی بر روی واردات فولاد و آلومینیوم وضع کرده و قرار است همان نرخ را بر روی خودروهای خارجی از روز پنجشنبه اعمال کند، با تعرفه 25 درصدی بر روی قطعات خودرو که انتظار میرود به زودی در اوایل می عملیاتی شود. تعرفههای بیشتری بر روی بخشهای مختلف ممکن است روز چهارشنبه اعلام شود.
ترامپ استدلال کرده است که تعرفهها میتوانند به ایالات متحده اجازه دهند کمتر به درآمد مالیاتی وابسته باشد و حتی پیشنهاد کردهاند که ممکن است کاملاً جایگزین آن شود. با این حال، اقتصاددانان هشدار دادهاند که این اقدامات میتواند زنجیرههای تأمین جهانی را مختل کرده و رشد اقتصادی را کند کند.