اختصاصی اکونیوز|
تهدیدهای ترامپ قیمت نفت را بالا برد
اقتصاد ایران: قیمتهای آتی نفت خام در جلسه آسیایی دوشنبه با افزایش آغاز شد. این افزایش پس از آن رخ داد که ترامپ تهدید کرد تعرفههایی بر صادرات نفت روسیه اعمال خواهد کرد. رئیسجمهور ایالات متحده همچنین ادعا کرد که در صورت شکست ایران در انجام توافق هستهای، "بمباران" و "تعرفه ثانویه"ای علیه این کشور وجود خواهد داشت.
به گزارش بخش بینالملل خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از یورونیوز، قیمتهای آتی وست تگزاس اینترمدییت (WTI) و برنت هر دو در ابتدای بازار 0.6 درصد افزایش یافتند، اما بعداً به دلیل حاکم شدن احساس ریسکگریزی، کاهش یافتند.
نگرانیها در مورد رکود اقتصادی جهانی پیش از تعرفههای خودرویی و متقابل ترامپ، که قرار است از چهارشنبه به اجرا درآید، شدت گرفت.
پس از آنکه از اواسط مارس ایالات متحده به گروه حوثیهای یمنی حمله کرد قیمت نفت تقریباً 5 درصد افزایش یافته است. حوثیها پس از انتقامگیری اسرائیل از حماس در غزه، حملاتی به کشتیهای تجاری در دریای سرخ آغاز کرده بودند.
هفته گذشته، ترامپ همچنین تهدید کرد که بر کشورهای خریدار نفت ونزوئلا، تعرفه 25 درصدی اعمال خواهد کرد که قرار است از 2 آوریل اجرایی شود. اظهارات اخیر او در آخر هفته فشار بیشتری بر قیمتهای نفت خام وارد کرده است.
ترامپ در یک مصاحبه تلفنی با NBC News در روز یکشنبه گفت: اگر من و روسیه نتوانیم به توافقی برای توقف کشتار در اوکراین برسیم، و اگر فکر کنم که این خطای روسیه بوده است - که ممکن است نباشد - من تعرفههای ثانویهای بر نفت و بر تمامی نفتهای صادر شده از روسیه وضع خواهم کرد. این به این معناست که اگر از روسیه نفت بخرید، نمیتوانید در ایالات متحده کسب و کار کنید… بر روی همه نفت تعرفهای بین 25 تا 50 درصد اعمال خواهد شد.
کایل رودا، تحلیلگر ارشد بازار در Capital.com Australia گفت: این کاملاً ریسکهای ژئوپلیتیکی است. هر دو اقدام (تهدید روسیه و ایران) تأثیر بر عرضه خواهند گذاشت و اثرات دومی (تهدید ایران به بمباران و تعرفه ثانویه) نیز میتوانند قیمتها را بالاتر ببرند.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش قرار است در ماه آوریل کاهشهای داوطلبانه تولید نفت به میزان 2.2 میلیون بشکه در روز را آغاز کنند.
با این حال، تهدیدات تعرفهای ترامپ علیه اعضای کلیدی اوپک پلاس، از جمله روسیه، ایران و ونزوئلا، ممکن است عرضه را کاهش دهد و به طور مؤثری افزایش برنامهریزیشده در تولید را جبران کند.
اوپک پلاس قرار است در 5 آوریل جلسهای را برای بحث در مورد برنامههای آینده تولید مشترک برگزار کند.
به گفته رویترز، انتظار میرود این گروه افزایش تولید خود را تمدید کرده و تولید را در ماه مه به میزان 135,000 بشکه در روز افزایش دهد.
در همین حال، برخی اعضا باید عرضههای خود را کاهش دهند تا تولید بیش از حد نسبت به اهداف تولید خود، که در مجموع 4.2 میلیون بشکه در روز است، جبران کنند.
این به این معنی است که اگر اعضا کاملاً به برنامه پایبند باشند، تأثیر خالص ممکن است کاهش کلی در عرضه باشد تا افزایش آن. با این حال، تحلیلگران در BNP Paribas انتظار دارند که پایبندی کمی به کاهشهای جبرانی وجود داشته باشد.
با وجود افزایش ریسکهای ژئوپلیتیکی، نگرانیهای اقتصادی ممکن است بر عوامل عرضه غالب شود. تهدیدات تعرفهای ترامپ در مورد روسیه و ایران، نگرانیهایی را در مورد افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی به وجود آورده است که ممکن است به رکود تورمی یا حتی رکود منجر شود و تقاضای نفت را کاهش دهد.
در جلسه آسیایی روز دوشنبه، بازارهای سهام در سرتاسر منطقه کاهش یافتند، زیرا تعرفههای خودرویی و متقابل ترامپ قرار است این هفته به اجرا درآید. قیمت طلا به روند صعودی خود ادامه داد و هم قیمتهای نقدی و هم آتی در اوایل معاملات به بالاترین حد جدیدی رسیدند.یوان ژاپن، هم به شدت تقویت شد.