گنجینههای مذهبی و تاریخی کلید رونق اقتصادی
اقتصاد ایران: سنندج- کردستان با پیشینهای غنی در تاریخ و فرهنگ، گنجینهای از جاذبههای گردشگری دارد که ظرفیتی ارزشمند در رونق صنعت گردشگری و اقتصادی استان محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ،کردستان، با طبیعت بکر و مردمانی مهماننواز، یکی از زیباترین و دیدنیترین استانهای ایران است، اما زیباییهای این استان تنها به طبیعت و مردم آن محدود نمیشود، کردستان، سرزمین مساجد تاریخی و بقاع متبرکهای است که هر کدام داستانی برای گفتن دارند.
این استان با دارا بودن بناهای تاریخی ارزشمند و اماکن مذهبی و قرانهای خطی نفیس یکی از مقاصد گردشگری مذهبی و تاریخی ایران است و معرفی این جاذبههای میتواند در جذب گردشگر، سرمایهگذار و در نهایت رونق اقتصادی و تحقق شعار سال با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» کمک کند.
مسجد جامع سنندج، یکی از مهمترین و زیباترین مساجد تاریخی ایران است که در دوران قاجاریه ساخته شده است، این مسجد، با معماری منحصر به فرد، تزئینات کاشیکاری و آجرکاری، و کتیبههای متعدد، هر بینندهای را به تحسین وا میدارد، قدمت این مسجد و معماری ویژه آن هر ساله تعداد قابل توجهی توریست را به سمت خود جذب میکند.
مقبره هاجره خاتون، خواهر امام رضا (ع)، یکی دیگر از جاذبههای مذهبی کردستان است که هر ساله زائران بسیاری را به سوی خود جذب میکند، فضایی معنوی و آرامشبخش، این مکان را به مقصدی ایدهآل برای کسانی تبدیل کرده است که به دنبال آرامش روحی هستند.
علاوه بر این، کردستان دارای مساجد تاریخی و بناهای قدیمی بسیاری است که هر کدام نمادی از تاریخ و فرهنگ این منطقه هستند. عمارت خسروآباد سنندج، قلعه قمچقای بیجار، و روستای تاریخی پالنگان، از جمله این جاذبهها هستند.
گردشگری مذهبی و تاریخی، علاوه بر ارزش فرهنگی، نقش مهمی در رونق اقتصاد محلی و ایجاد فرصتهای شغلی دارد، با توسعه زیرساختهای گردشگری و معرفی هر چه بیشتر این جاذبهها، میتوان کردستان را به یکی از مقاصد مهم گردشگری مذهبی و تاریخی در ایران تبدیل کرد.
همچنین با توجه به شعار سال با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» رونق صنعت گردشگری مذهبی و تاریخی میتواند به تحقق شعار سال کمک کند چرا که این صنعت میتواند به درآمدزایی، جذب سرمایهگذار، ایجاد فرصتهای شغلی، اشتغال محلی، تبادل فرهنگی و مشارکت مردمس نیز کمک کند.
افزایش آمار گردشگران در کردستان نسبت به سال قبل
استاندار کردستان با بیان اینکه در تعطیلات نوروزی امسال کردستان با افزایش ۱۹ درصدی حضور گردشگران نسبت به مدت مشابه سال قبل روبرو بود، اظهار کرد: آمار مسافران نوروزی بیانگر علاقه و رغبت گردشگران به سفر به کردستان است و متناسب با آن باید آمادگی خود را بیشتر و زیرساختها را تقویت کنیم.
آرش لهونی خاطر نشان کرد: امسال به نسبت سالهای قبل بالاترین آمار حضور گردشگران در استان را داشتهایم که نویدبخش رونق گردشگری در استان است.
وی وجود نمایشگاههای صنایع دستی در استان را نیز در جذب گردشگران مؤثر دانست و اضافه کرد: برپایی نمایشگاههای صنایع دستی در اماکن گردشگری استان با استقبال مسافران نوروزی همراه بوده است.
و جود ۹۰۰ بنای تاریخی ثبت شده در کردستان
گولان فرزامی معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در حال حاضر هزار و ۹۰ آثار ثبتی در استان کردستان وجود دارد که در حوزه بناهای تاریخی ۹۰۰ اثر در استان ثبت و تعدادی هم شناسایی شدهاند.
بیش از سه هزار و ۵۰۰ اثر شناسایی شده شامل بنا، بافت و محوطه تاریخی در استان شناسایی شدهاند که در شرف ثبت هستند.
وی با اشاره به اینکه پنج بنای استان کردستان تاکنون به سرمایهگذار واگذار شده است، افزود: بنای تاریخی آزموده اردلان، خانه تئاتر، حمام خان، حمایت عبدالخالق و عمارت متوسل در سنندج به سرمایهگذار واگذار شدهاند.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان یادآور شد: در حال حاضر پنج بنای تاریخی دیگر استان از طریق ماده ۲۷ فراخوان داده شد و بعد از تعطیلات نوروزی به سرمایهگذار واگذار میشود.
فرزامی با بیان اینکه واگذاری بناهای تاریخی به سرمایهگذار زمینهساز رونق گردشگری است، گفت: واگذاری بنای تاریخی به سرمایهگذار به ماندگاری بنای تاریخی و حفظ خاطرات این بناها میانجامد.
گردشگری مذهبی و تاریخی، علاوه بر ارزش فرهنگی، نقش مهمی در رونق اقتصاد محلی و ایجاد فرصتهای شغلی دارد، با توسعه زیرساختهای گردشگری و معرفی هر چه بیشتر این جاذبهها، میتوان کردستان را به یکی از مقاصد مهم گردشگری مذهبی و تاریخی در ایران تبدیل کرد وی عنوان کرد: احیای بنای تاریخی منجر به بازدید گردشگران و بهرهمندی مردم از آن میشود و امیدواریم با توجه به شعار سال با عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» تلاش کنیم که با رفع موانع و مشکلات به سرمایهگذاران کمک کنیم تا ضمن کمک به احیای این بناها منجر به اشتغال و کمک به رونق گردشگری شوند.
وجود بیش از ۷۰ امامزاده و بقعه متبرکه در کردستان نماد گردشگری مذهبی
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان در گفتوگو با خبرنگار مهر، گفت: در کردستان بیش از ۷۰ امامزاده و بقعه متبرکه وجود دارد که نماد فرصتهای گردشگری مذهبی این استان هستند.
حجتالاسلام والمسلمین محمد کاروند اظهار کرد: در بهار امسال ۱۲ هزار زائر از ۱۷ بقعه متبرکه کردستان بازدید کردند.
وی بیان کرد: بقعه بابا گرگر یا سید جلال الدین، امامزاده هاجره خاتون، امامزاده پیر عمر، امامزاده پیر محمد، طاقه گوره، امامزاده عقیل از امامزادگان شاخص استان هستند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان اذعان کرد: امامزادههای دیگر استان هم بقعه پیرعکاشه، در شهرستان کامیاران، مقبره پیرشالیار، در هورامان (اورامان)، مقبره شیخ فاضل گروسی، در بیجار و شیخ عباس کومایین، در کامیاران اشاره کرد که هر یک از آنها زوّار خاصی دارند.
حجت الاسلام والمسلمین کاروند گفت: در راستای استقبال از زوار این بقاع متبرکه طرحهای «آرامش بهاری» و «ضیافت الهی» در اماکن و بقاع متبرک در ایام نوروز انجام میشود.
اجرای برنامههای فرهنگی و دینی برای گردشگران اماکن مذهبی کردستان
وی اظهار کرد: برنامههایی همچون خیمههای معرفت، جزءخوانی قرآن، افطاری ساده و اسکان موقت زائران را در این ایام داشتیم و این برنامهها تا ۱۵ فروردین ادامه خواهد داشت.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان اظهار کرد: با توجه به استقبال گسترده زائران از بازدید بقاع متبرکه استان از ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ تا ۵ فروردین ۱۴۰۴، بیش از ۱۲ هزار زائر از ۱۷ بقعه متبرکه استان کردستان بازدید کردند.
حجتالاسلام والمسلمین کاروند اظهار کرد: این اماکن مذهبی نه تنها محلی برای عبادت و معنویت بودند، بلکه با اجرای برنامههای فرهنگی و اجتماعی، فضایی آرامشبخش برای زائران فراهم کردند.
وی افزود: طرحهای "آرامش بهاری" و "ضیافت الهی" در این بقاع متبرکه اجرا شد که شامل برپایی خیمههای معرفت، برگزاری محافل جزءخوانی قرآن کریم، ارائه مشاوره دینی، افطاری ساده و اسکان موقت زائران بود.
وی ادامه داد: این برنامهها مورد استقبال گسترده مردم قرار گرفت و نقش مهمی در ارتقای سطح معنوی زائران داشت.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان تصریح کرد: اهمیت بقاع متبرکه در ترویج فرهنگ دینی و اجتماعی هدف اصلی از اجرای این طرحها، فراهم کردن محیطی معنوی برای زائران، افزایش آگاهی دینی و ترویج فرهنگ وقف و امور خیریه است.
حجتالاسلام والمسلمین کاروند خاطرنشان کرد: مشارکت مردم و خیرین در اجرای این برنامهها قابلتوجه بوده و نقش مهمی در موفقیت آن داشته است.
وی در پایان اعلام کرد: جا دارد که از مردم، خادمان بقاع متبرکه و تمامی نهادهای همکار در اجرای این طرح قدردانی کرد.
گردشگری مذهبی در کردستان، فرصتی برای آشنایی با آداب و رسوم و فرهنگ مردم این منطقه است. مردم کردستان، با مهماننوازی و خونگرمی خود، تجربهای به یاد ماندنی را برای گردشگران رقم میزنند.
البته نباید فراموش کرد وجود قرآنهای خطی به ویژه قرآن تاریخی نگل در کردستان سهم قابل توجهی در رونق گردشگری مذهبی منطقه دارند و میتوانند گردشگران زیادی را از سراسر ایران به سمت کردستان جذب کنند.
با توجه به ظرفیتهای بالای کردستان در زمینه گردشگری مذهبی و تاریخی، توسعه زیرساختهای گردشگری و معرفی هر چه بیشتر این جاذبهها، میتواند نقش مهمی در رونق اقتصادی و فرهنگی استان ایفا کند.