اختصاصی اکونیوز|
گزارش رسانه اماراتی از رواج ارزهای دیجیتال در ایران
اقتصاد ایران: بر اساس گزارش شرکت Chainalysis، خروج ارزهای دیجیتال از ایران به 4.18 میلیارد دلار رسید که نشاندهنده افزایش 70 درصدی نسبت به سال گذشته است. این افزایش ناشی از کاهش اعتماد به سیستم مالی و فشار تحریمها بوده است.
به گزارش بخش بینالملل خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از Crypto News، ایران به مدت طولانی به دلیل تحریمهای ایالات متحده از سیستم بانکی جهانی جدا شده است، به ویژه پس از خروج واشنگتن از توافق هستهای 2015 در سال 2018. از آن زمان، ارزش ریال ایرانی نزدیک به 90 درصد کاهش یافته و نرخ تورم بین 40 تا 50 درصد در نوسان است.
در دسامبر، دولت ایران برداشتها از صرافیهای محلی ارز دیجیتال را متوقف کرد تا از فرار سرمایه جلوگیری کند، در حالی که ریال به پایینترین سطح خود رسید.
اگرچه فعالیتهای رمزنگاری ایران اغلب به دور زدن تحریمها مرتبط است، Chainalysis دریافته است که بسیاری از این خروجیها ناشی از تلاش افراد برای تأمین امنیت مالی بوده و نه فعالیتهای غیرقانونی.
بیتکوین (BTC) بهویژه در زمانهای تنشهای ژئوپلیتیکی شاهد افزایش حرکات بود. برای مثال، خروجیهای بیشتری در آوریل و اکتبر 2024 ثبت شد که با تشدید تنشها میان ایران و اسرائیل همزمان بود.
این روند فراتر از ایران نیز ادامه دارد. در سطح جهانی، بیتکوین به عنوان پناهگاهی مالی در زمان بحرانها شناخته میشود و معاملات مقاوم در برابر سانسور و قابلیت جابجایی فرامرزی را ارائه میدهد.
با این حال، تلاشهای دیگری دسترسی ایران به پلتفرمهای رمزنگاری را محدود کرده است. بین سالهای 2022 و 2024، مواجهه صرافیها با خدمات ایرانی 23 درصد کاهش یافت و معاملات زیر 1000 دلار بیشترین کاهش را داشت.
ایالات متحده در سال 2025 با معرفی یادداشت ریاستجمهوری امنیت ملی، اجرای تحریمها را تشدید کرد و شبکههای مالی مرتبط با ایران را هدف قرار داد.
با توجه به عمیقتر شدن روابط اقتصادی ایران با روسیه و باقی ماندن در فهرست سیاه FATF، به نظر میرسد که ارزهای دیجیتال همچنان گزینه کلیدی برای ایرانیان در مواجهه با محدودیتهای مالی خواهند بود.