دبیرکل خانه تعاونگران تاکید کرد:
لزوم اصلاح نظام آموزشی با تمرکز بر مهارتمحوری
اقتصاد ایران: دبیرکل خانه تعاونگران با اشاره به کاهش نرخ بیکاری جوانان گفت: این موضوع پیامد تحول جمعیتی است نه بهبود اقتصادی.حدود۲۰ درصد جوانان حتی در جستجوی شغل نیستند، یا مشغول تحصیل هستند یا از بازار کار حذف شده اند.
وی با اشاره به اینکه، بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری جوانان 18 تا 35 سال در تابستان 1403 به 14.8 درصد کاهش یافته است گفت: با این حال، نرخ بیکاری در گروه سنی 20 تا 24 سال همچنان بالای 21 درصد باقی مانده که نشاندهنده چالشهای ساختاری در جذب این گروه به بازار کار است.
دبیرکل خانه تعاونگران افزود: نکته قابل تأمل، کاهش جمعیت جوانان 15 تا 24 سال از 17.7 میلیون نفر در سال 1384 به 11 میلیون نفر در سال 1402 و حضور حدود 3 میلیون جوان در گروه NEETها (نه شاغل، نه محصل، نه مهارت آموز) است که در کاهش ظاهری نرخ بیکاری تأثیرگذار بوده است.
علی حسین شهریور، در پاسخ به این سوال که آیا کاهش نرخ بیکاری جوانان را نشانه مثبتی برای اقتصاد ایران میدانید؟ گفت: متأسفانه این کاهش بیشتر بازتاب پیری جمعیت و خروج جوانان از چرخه اشتغال است. وی افزود: حدود 40 درصد جوانان 20 تا 24 سال حتی در جست وجوی کار نیستند، یا به تحصیلات طولانی مدت روی آورده اند یا کاملاً از بازار کار حذف شده اند.
وی با اشاره به اینکه اصلیترین مانع اشتغال جوانان مدرکگرایی است گفت: 41.3 درصد بیکاران کشور فارغالتحصیل دانشگاهی اند، اما مهارت هایشان با نیاز بازار همخوانی ندارد.
وی با بیان اینکه، تمایل به اشتغال دولتی یکی دیگر از موانع اشتغال جوانان است افزود: برخی بررسیها نشان می دهد که بیش از 80 درصد جوانان به دنبال شغلهای حقوقبگیر دولتی هستند، در حالی که بخش خصوصی و تعاونیها ظرفیت اشتغالزایی بیشتری دارند و نیازمند نیروهای فنی و "مهارت محور" هستند.
شهریور همچنین گفت: تمرکز دولتها بر طرحهای اشتغالزایی کوتاهمدت و عدم حل مسائل ساختاری مانند ناپایداری اقتصادی از جمله تورم و نوسان قیمتها، سرمایهگذاری در بخش تولید و جذب نیرو را مختل کرده است.
دبیرکل خانه تعاونگران با تاکید بر اینکه، حل بحران اشتغال جوانان نیازمند اقدامات فوری است، گفت: اصلاح نظام آموزشی از طریق جایگزینی مهارتهای فنی با دروس نظری و امکان اشتغال همزمان با تحصیل و همچنین حذف رشتههای اشباع شده ضروری و اجتناب ناپذیر است.
وی با بیان اینکه، عدم وجود بانک اطلاعاتی معتبر درباره نیازهای بازار کار و آینده شغلی رشتهها، انتخاب رشته را به فرآیندی «کور» تبدیل کرده است افزود: بخش عمدهای از فارغالتحصیلان دانشگاهها عمدتاً به دلیل نبود فرصتهای شغلی مرتبط از انتخاب رشته خود ناراضی هستند. وی تاکید کرد: تسریع در راهاندازی نظام جامع اطلاعات بازار کار ضروری است.
شهریور افزود: برنامه ریزی برای تبدیل 50٪ ظرفیت آموزش و پرورش و 30٪ دانشگاهها به سمت مهارت محوری ابتکار ارزشمندی است که نیازمند هماهنگی بین بخشی است و نباید روی کاغذ بماند و همه دستگاههای اجرایی برای تحقق آن باید همنوا شوند.
شهریور افزود، با کاهش مالیات و ارائه تسهیلات مالی هدفمند مانند وام های کم بهره به کسب وکارهای "جوان محور" باید از تعاونیها و شرکتهای خصوصی حمایت شود. وی همچنین تاکید کرد: با بازنگری در قوانین دست وپاگیر اداری و توسعه زیرساختهای دیجیتال، باید زمینه را برای ظهور کسب وکارهای نوپا در حوزه های فناوری، صنایع خلاق و انرژیهای پاک که "جوان محور" هستند فراهم کرد.
وی بر ضرورت ایجاد "سامانه ملی مهارتها" تاکید کرد و گفت: برای تسهیل جذب در بخش خصوصی مهارتهای افراد باید در این سامانه ثبت شود. وی افزود: "سامانه ملی مهارتها" با ایجاد یک اکوسیستم یکپارچه، از ثبت مهارتها تا استخدام، نقش کلیدی در کاهش شکاف بین آموزش و اشتغال جوانان ایفا خواهد کرد.
دبیرکل خانه تعاونگران افزود:اگرچه نرخ مشارکت اقتصادی 30 تا 39 سالهها به 56.7 درصد رسیده، اما این رقم برای گروه 20 تا 24 سال تنها 10.5 درصد است. این شکاف نشان میدهد بدون تحول در سیاستهای آموزشی و اشتغال، جمعیت جوان به جای فرصت، به تهدیدی برای اقتصاد کشور تبدیل خواهد شد. وی تاکید کرد: مهمترین راهکار ایجاد تعادل پایدار در بازار کار کشور، اجتناب از رویکردهای شعارمحور و تکرار طرحهای فاقد نوآوری توسط دستگاههای برنامهریز و اجرایی است.
دستیابی به این هدف مستلزم تدوین سازوکارهای عملیاتی و تقویت هماهنگی بین نظام های چهارگانه صلاحیت حرفهای، بازار کار، آموزش فنی، حرفهای و مهارتی و طبقه بندی مشاغل است.
شهریور با بیان اینکه، تحقق این چارچوب نیازمند عزم ملی، بودجهریزی هدفمند و ایجاد پیوند مؤثر بین نهادهای آموزشی، بخش خصوصی و سیاستگذاران است، افزود: اجرای موفق این نظامها نه تنها کاهش ناهماهنگی مهارتی را به دنبال دارد، بلکه به رشد اقتصادی و افزایش بهرهوری نیروی کار نیز منجر خواهد شد.
انتهای پیام/