از کسری بودجه دارویار تا عهدشکنی تامین اجتماعی
اقتصاد ایران: موضوع مطالبات داروخانهها که تبدیل به یک مشکل شده است، در گفتگوی ویژه خبری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، شب گذشته برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی چالشهای حوزه دارو پرداخت.
در این برنامه، مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو، حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در استودیو بودند و شهرام کلانتری خاندانی رئیس انجمن داروسازان ایران، از استودیو خبر کرمان، شهرام غفاری معاون درمان سازمان تأمین اجتماعی و حسین رنجبران معاون سازمان بیمه سلامت ایران، به صورت تلفنی در این برنامه حاضر بودند.
در ابتدای گفتگو، مجری برنامه از رئیس انجمن داروسازان ایران، خواست در خصوص تصمیم اتخاذ شده برای عدم همکاری با شرکتهای پخش تأمین اجتماعی توضیحاتی دهد.
۹ همت طلب داروخانهها از تأمین اجتماعی
کلانتری، در ابتدا ضمن رد هرگونه قطع خدمت به مردم در داروخانهها، گفت: اصلاً این طور نیست که داروخانهها بخواهند خدمت به مردم را قطع کنند، آنچه اتفاق افتاده است، مطالبه حق و حقوق قانونی داروخانههای بخش خصوصی از بیمه تأمین اجتماعی است.
وی با اشاره به طلب داروخانهها از سازمان تأمین اجتماعی، افزود: داروخانهها حدود ۹ هزار میلیارد تومان طلب از تأمین اجتماعی دارند و حدود ۷ ماه است که دریافتی از تأمین اجتماعی نداشتهاند.
کلانتری با اشاره به اظهارات مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در جلسهای که با او داشتهاند، گفت: در آن جلسه، آقای سالاری علناً گفتند که منابعی برای پرداخت مطالبات داروخانهها ندادیم.
وی با طرح این سوال از شرکتهای پخش تأمین اجتماعی که آیا حاضرند پول دارو را بعد از فروش از داروخانهها بگیرند، افزود: شرکتهای پخش تا چک خود را نگیرند، فاکتور دارو را صادر نمیکنند.
رئیس انجمن داروسازان ایران، موضوع گروکشی داروخانهها را نادرست خواند و گفت: اصلاً این طور نیست که داروخانهها بخواهند خدمت به مردم را متوقف کنند.
وی ادامه داد: بیش از ۶۰ شرکت پخش دارو داریم که فقط سه شرکت متعلق به تأمین اجتماعی است و اینگونه نیست که بخواهیم خرید دارو از شرکتهای پخش را بایکوت کنیم.
در ادامه گفتگوی ویژه خبری، مجری از رئیس سازمان غذا و دارو خواست در ارتباط با مشکلات داروخانهها و بیمه تأمین اجتماعی، توضیحاتی دهد.
سازمان تأمین اجتماعی نباید گروکشی کند
پیرصالحی گفت: سازمان تأمین اجتماعی نباید پرداخت مطالبات داروخانهها را به مسائل دیگر مشروط کند.
وی افزود: سازمان تأمین اجتماعی مسئولیت مستقیم در تأمین مالی بیمهشدگان دارد، اما نباید پرداخت مطالبات داروخانهها را گرو بگیرد. وقتی داروخانهها نتوانند داروهای ضروری را تأمین کنند، این موضوع مستقیماً بر سلامت بیماران تأثیر میگذارد و ما مجبور به ورود خواهیم بود.
پیرصالحی با تأکید بر اینکه بیمهها نباید خدمات درمانی را به مخاطره بیاندازند، ادامه داد: نظام بیمهای کشور باید تعهدات خود را عملی کند. اگر پرداختها انجام نشود و داروخانهها نتوانند دارو را تأمین کنند، در نهایت این بیماران هستند که آسیب میبینند.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: در برخی موارد، کمبود دارو و قیمت بالای آن، مشکلات جدی ایجاد کرده است. به عنوان مثال، برخی بیماران نیازمند داروهایی هستند که هزینه آنها ماهانه به ۶۰ میلیون تومان و سالانه به ۷۰۰ میلیون تومان میرسد. وقتی داروخانهها با این هزینههای بالا مواجه میشوند و امکان تأمین دارو برای یک بیمار را ندارند، چالشهای جدی پیش میآید.
پیرصالحی با تأکید بر ضرورت همکاری بیمهها و نهادهای مسئول، گفت: سلامت مردم نباید تحتالشعاع مسائل مالی قرار گیرد.
۱۰۰ همت کسری بودجه دارویار در ۱۴۰۴
در همین حال، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، غیر واقعی بودن بودجه دارو را عامل بروز مشکلات در این حوزه دانست و افزود: بودجه دارویار برای سال آینده، ۸۵ همت در نظر گرفته شده است، در حالی که نیاز واقعی دارویار، ۱۸۵ همت است.
شهریاری افزود: با این اوضاع و احوال، پرداختی از جیب مردم بابت هزینههای سلامت، از ۵۰ درصد کنونی به ۷۰ تا ۸۰ درصد در سال آینده خواهد رسید. بنابراین، باید فکری کرد.
وی با اشاره به نامهای که به رئیس جمهور نوشته و درخواست نشست اضطراری داشته است، گفت: ما متأسفانه همیشه در زمینه دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی مشکل داشتیم نگران این هستیم تا در سال آینده اتفاقی بیافتد که دیگر نه دانشگاهها، نه بخش خصوصی نتوانند ام آر آی ۸۰ میلیاردی بخرند، سی تی اسکن ۶۰ میلیاردی بخرند، چون پول ندارند اگر هم بخرند بیمهها توان اینکه تعرفه را طوری پرداخت کنند که مقرون به صرفه باشد به شدت نگران این هستیم، چون شما میدانید پزشکی ایران در دنیا جزو سرآمدها است و اگر نتوانیم تجهیزات خودمان را با تجهیزات روز دنیا تطبیق بدهیم از علم عقب میافتیم و مجبور میشویم بیماران را برای درمان به کشورهای دیگر بفرستیم.
در ادامه این گفتگوی ویژه خبری، مجری به سراغ معاون درمان سازمان تأمین اجتماعی رفت و از او خواست در خصوص گلایههای مطرح شده از سوی داروخانهها و سازمان غذا و دارو، توضیحاتی بدهد.
بارها از داروخانهها عذرخواهی کردهایم
غفاری گفت: ما الان هم از سازمان برنامه و بودجه طبق بودجهای که مصوب بوده برای امسال ۷۰ همت طلب داریم هم از کارفرمایان ۱۱۵ همت طلب داریم که ۵۶ همت آن قطعی است.
وی افزود: ما به داروخانهها بدهکاریم و بارها بابت این موضوع عذرخواهی کردیم ولی یک زنجیره است که تأمین اجتماعی در ابتدای این زنجیره قرار نمیگیرد، تأمین اجتماعی بخشی از این زنجیره است، اما دوستان کم لطفی میفرمایند و تأمین اجتماعی را میآورند ابتدای زنجیره قرار میدهند. اگر ما بتوانیم مطالبات خودمان را به موقع از سازمان برنامه و بودجه یا از کارفرمایان که بیش از ۲۰۰ همت میشود، بگیریم؛ کل بدهی ما به بخش خصوصی ۲۰ همت است که از آن حدود ۸ همت مربوط به داروخانهها است.
وضعیت پرداختی بیمه سلامت به داروخانهها
در ادامه، حسین رنجبران معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان بیمه سلامت ایران، در مکالمه تلفنی کوتاه به روند پرداخت مطالبات داروخانهها اشاره کرد و گفت: ۱۳ هزار و ۵۰۰ داروخانه طرف قرارداد سازمان بیمه سلامت هستند. ما تسویه آبان را با آنها انجام دادیم و امروز هم تخصیص ۵۰ درصد آذر ماه را صادر کردیم که پرداختی انجام شود.
وی افزود: نکتهای که باید به آن اشاره کنم، این است که پرداختهای منظم ما در حالی اتفاق میافتد که بودجه تخصیص داده شده از سوی سازمان برنامه و بودجه به بیمه سلامت، نصف بودجهای است که به سازمان تأمین اجتماعی تخصیص یافته، اما افرادی که تحت پوشش داریم تقریباً نیمی از جمعیت کشور است.