وعده وزیر اقتصاد محقق شد، اما به نفع دلار آزاد!
اقتصاد ایران: وزیر اقتصاد وعده داده بود که نرخ ارز رسمی را افزایش و نرخ ارز آزاد را کاهش میدهد؛ اما حالا از وعده وزیر فقط افزایش ارز رسمی است که روزانه محقق میشود.
سیاست ارزی دولت چهاردهم که توسط وزیر اقتصاد پیگیری میشود تک نرخی کردن ارز و کاهش دخالت دولت در بازار ارز است.
موضوعی که وزیر اقتصاد پیش از این در شروع دولت اینگونه به آن اشاره کرده است که «حتما ارز را با همکاری بانک مرکزی تک نرخی میکنیم. وقتی نرخ نیما را به نرخ بازار نزدیک کنیم، دلار بازار آزاد ارزانتر میشود.»
اما این تنها اظهار نظر وزیر اقتصاد درباره ارز تک نرخی نیست. او شهریور ماه بار دیگر این موضوع را گفت که «درباره بازار ارز سیاست جدیدمان این است که بازار به نرخ نیما نزدیک شود. هم دلار نیما را افزایش میدهیم و همنرخ بازار را کاهش میدهیم.»
همتی این را هم گفته بود که «قرار نیست دلار نیمایی به دنبال دلار 71 هزار تومانی حرکت کند. قرار است دلار نیمایی و توافقی با هم باشند در نهایت نرخ دلار را کاهش دهند.»
رئیس کل بانک مرکزی هم که معتقد بود «بازار ارز توافقی به بازار ارز غیررسمی علامتدهی خواهد کرد و نرخ بازار غیررسمی را هم کاهش خواهد داد» حالا سکوت کرده است و بیش از یک ماه است که درباه نرخ ارز صحبت نمیکند.
در این شرایط بازار ارز آزاد عملا به همه بازارها سیگنالدهی میکند و بسیاری از مردم معاملات خود را بر اساس آن تنظیم میکنند؛ اما بانک مرکزی بدون توجه به آن تمرکز خود را بر روی بازار ارز توافقی گذاشته است و کالاها نیز در بازار با گرانی ارز رسمی و غیررسمی روز به روز گرانتر میشوند.م
حمدرضا موسوی، کارشناس اقتصادی معتقد است که ایجاد بازار ارز توافقی در راستای هدف اصلی بانک مرکزی که تشکیل یک بازار رسمی شفاف است، کار رو به جلویی است؛ اما مهمترین الزام آن کنترل بازار غیررسمی است.
او میگوید که اگر ما بازار توافقی را ایجاد کنیم و بازار غیررسمی را رها کنیم معلوم نیست که بتواند به هدفش برسد. بانک مرکزی علاوه بر مداخله باید از ابزارهای خود به گونهای استفاده کند که بتواند جلوی سرعت معاملات و تعداد معاملات را در بازار غیررسمی بگیرد.
اما در حال حاضر سیاست سکوت در وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در پیش گرفته شده و مشخص نیست مردم چه زمانی باید منتظر تحقق وعده کاهش نرخ ارز آزاد باشند.