مکران مهیای پیادهسازی الگوی نوین حکمرانی
اقتصاد ایران: به گفته نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، توسعه زیرساختهای سواحل مکران اعم از بخش لجستیک، تأمین انرژی، بهداشت و درمان، آموزش نیروی انسانی، احداث پالایشگاهها و نیروگاهها باید مورد توجه قرار گیرد.
در جلسات متعددی که در سازمان برنامهوبودجه و شورای عالی امنیتی ملی برگزارشده هم به این موضوع پرداختهاند. سازمان برنامهوبودجه درباره مکران طرح آمایش سرزمینی را کارکرده است.
قاسمی افزود: رئیسجمهوری خواهان گزارش درست و متقن از منطقه است که با بازدید محلی، گزارشی دقیق ارائه شد. مکران ظرفیت منطقهای بینظیر و بکری دارد و برای سرمایهگذاری آماده است.
به لحاظ آب کفایت لازم را دارد تا در دو سه سال به کشت و صنعت خوبی تبدیل شود. به لحاظ جایابی صنایع و فعالیتها گزارش دقیق انجامشده است. وزارت خارجه درباره روابط بینالمللی این منطقه بررسیهایی در حال انجام است.وی بیان داشت: عملاً فرض ما این است که الگوی نوینی از حکمرانی کشور در آنجا شکل بگیرد و سرمایهگذار خصوصی درگیر مسائل بوروکراتیک نشود.
در ادامه پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران درباره وضعیت توسعهای مکران، گفت: یکی از دستور کارهای کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران بررسی ظرفیتهای توسعهای مکران است و اتاق ایران باید در این حوزه بسترسازیهای لازم را انجام دهد. برای همین با شورای توسعه سواحل همکاری نزدیکی داریم.
نایبرئیس اتاق ایران افزود: نگاه ما در اتاق ایران بسترسازی برای حضور سرمایهگذاران بخش خصوصی است و در مورد توسعه سواحل مکران که در مسیر توسعه دولت چهاردهم قرار دارد، در مسیر سیاستهای اقتصادی دولت گام برمیداریم و این ارتباط منسجم با سازمان برنامه و بودجه برای ما بسیار مهم است. باقری افزود: توسعه زیرساختهای سواحل مکران اعم از بخش لجستیک، تأمین انرژی، بهداشت و درمان، آموزش نیروی انسانی، احداث پالایشگاهها، نیروگاهها و ... باید مورد توجه قرار گیرد.
در اواخر دهه ۹۰ مطالعات آمایش به نتیجه رسیده که شرق پتانسیل بالایی دارد. قلمرو مستعد توسعه الگوی مطلوب سرمایهگذاری استقرار جمعیت و زیرساختها در سند آمایش مشخص شد.حسینی بیان داشت: ۳۱ سند استانی داریم که بهموازات سند آمایش ملی منتشر شده است. در سال ۱۳۹۹ تصویبنامه تصویبشده و تا فعالیت توسعهای کشور مبتنی بر سند آمایش سرزمینی سال ۱۳۹۹ باشد.حسینی اظهار داشت: در حوزه مکران تنها نقطه سند آمایش و سند توسعه منطقهای داریم. مکران در حال حاضر، ۷ میلیون هکتار وسعت توسعه دارد. در توسعه فضایی مکران و در سند آمایش، شهر چابهار شهر سطح یک در نظر گرفتهشده است که قرار است بار توسعهای را بر عهده گیرد. در چابهار بیمارستان که خدمات ملی ارائه میدهد باید داشته باشیم. چابهار بیمارستان خوب و قطبی ندارد که بعد از سند توسعه و سند توسعه مکران تأییدشده است.
اول اینکه واگرایی کسبوکار با طرح توسعه اتفاق نیفتد. جاهایی بخش خصوصی از بخش دولتی تضمین و تسهیل فرایند میخواهد نه زیرساخت.حسینی تصریح کرد: اگر کل بخش را با بخش دولتی یا غیردولتی جلو ببریم، هزینهها خیلی بالا خواهد بود؛ باید طرحها را با همکاری بخش خصوصی و دولت پیش ببریم و این همان شرکت راهبردی است. در طرح توسعه مکران مسائل و چالشهای زیستمحیطی موردتوجه قرار گیرد و این فرآیندها تسریع شود. در حوزه آب سازمان گامهایی برداشته است؛ در محیطزیست تلاشهایی شده تا با توجه به شرایط کشور مدل توسعهای را در این منطقه تمرین کنیم.