فروش اینترنتی دارو باید ضابطهمند باشد
اقتصاد ایران: دبیر انجمن داروسازان ایران با بیان اینکه در نبود ضوابط مستحکم برای فروش اینترنتی دارو، پلتفرمها به نوعی "ناصرخسروی مجازی" عرضه دارو تبدیل شدهاند؛ بر فروش ضابطهمند دارو در این پلتفرمها تأکید کرد.
وی افزود: متولی سلامت مردم، وزارت بهداشت است و بنابراین نظام توزیع هر کالای سلامت محوری باید زیر نظر وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو باشد.
دری ادامه داد: پردازش دادههای مربوط به سلامت افراد باید زیر نظر سیستمی باشد که صاحب آن، وزارت بهداشت است؛ به عبارت دیگر از لحاظ امنیتی هیچ سازمان دیگری حق نگهداری اطلاعات سلامت مردم را ندارد.
وی گفت: در صورتی که متولی توزیع دارو در پلتفرمها برعهده وزارت بهداشت قرار بگیرد و تحت نظارت سازمان غذا و دارو، این کالاها توزیع شوند؛ پلتفرمها میتوانند کار جابهجایی و حمل دارو آن هم در شرایط استاندارد حملونقل دارو را برعهده بگیرند.
دبیر انجمن داروسازان ایران با بیان اینکه در نبود ضوابط مستحکم برای فروش اینترنتی دارو، پلتفرمها به نوعی ناصرخسروی مجازی عرضه دارو تبدیل شدهاند، تصریح کرد: به دلیل این که پردازش دادههای مربوط به توزیع دارو در پلتفرمها قوانین مشخص و ثابتی ندارد این پلتفرمها به شکل جزیرهای و خودمختار مبادرت به توزیع کالاهای سلامت محور مانند دارو و مکمل میکنند که به دلیل نبود نظارت و قوانین لازم، ممکن است داروهای آنها قاچاقی، فاقد استانداردها و اصالت باشد و ممکن است برای مصرفکنندگان آسیب نیز ایجاد کند.
دری با بیان اینکه در زمان حاضر هیچ نظارتی بر فرآیند توزیع داروهای عرضه شده در پلتفرمها نیست، خاطرنشان کرد: به دلیل نبود قوانین کافی، افرادی که بخواهند در یک عرصه تخلف کنند آزاد هستند زیرا هیچ ارزیابی و نظارتی درباره درخواست کالا از سمت بیمار و نحوه عرضه و بسته بندی و ارسال دارو وجود ندارد.
دبیر انجمن داروسازان همچنین با اشاره به احتمال شکلگیری روابط مالی ناسالم بین داروخانهها و پلتفرمها در شرایط نبود نظارت کافی بر عرضه اینترنتی دارو بیان کرد: پلتفرمها نباید به صورت مستقیم با داروخانهها قرارداد ببندند بلکه باید قرارداد به طور مستقیم با وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت مردم منعقد شود. در چنین شرایطی وزارت بهداشت این امکان را خواهد داشت که اطلاعات را پایش کند و اگر داروخانهای تخلف کرد و کالاهای غیرقانونی یا قاچاق یا بدون نسخه پزشک را عرضه کرد میتوان با او برخورد کرد.
به گزارش تسنیم، سازمان غذا و دارو نیز پیش از این بارها مخالفت خود را با فروش دارو در پلتفرمهای فروش اینترنتی دارو اعلام و عنوان کرده از آنجایی که سازمان غذا و دارو نهاد ناظر بر زنجیره تامین از تولید تا مصرف است، هرگونه فروش دارو خارج از نظارت این سازمان غیرقانونی تلقی میشود و سکوها بعضاً داروهای تقلبی، قاچاق و سقط جنین را عرضه میکنند.
چندی پیش، مصوبهای در هیئت مقرراتزدایی برای عرضه دارو در پلتفرمهای اینترنتی به تصویب رسیده بود که با مخالفت سازمان غذا و دارو، ابطال شد.