الزام فعالان بازار طلا به ثبت معاملات در سامانه جامع
اقتصاد ایران: درحالی رئیس اتحادیه طلا و جواهر توصیه به عدم ثبت معاملات طلا در سامانه جامع تجارت را تکذیب و تأکید دارد که واحد صنفی وی نیز اقدامات ثبتی را انجام میدهد؛ اما شواهد حاکی است، برخی فعالان بازار طلای و جواهر تهران نسبت به انجام وظایف خود منفعل هستند.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران افزود: در پی نامهنگاری اتحادیه طلا و جواهر با دستگاههای ذیربط با این موضوع، قرار بر این شد که آموزشهای لازم برای اعضای صنف طلا و جواهر آغاز و اجرا شود. پس از اتخاذ این تصمیم، تا پایان سال گذشته و همچنین در ابتدای امسال، از تعداد قابلتوجهی از اعضای این صنف بر آموزش ثبت معاملات سکه در سامانه جامع تجارت دعوت به عمل آمد و نکات لازم به آنها گفته شد.
وی درباره جزئیات اقدامات صورتگرفته برای آموزش طلافروشان و همچنین تعداد معاملات ثبت شده در سامانه جامع تجارت هم گفت: اطلاعات دقیق مربوط به این مسئله در دست وزارت صمت است، به همین خاطر جزئیات مربوط به آن باید توسط مسئولان این وزارتخانه اعلام شود.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: معاملات خود را در سامانه جامع تجارت ثبت میکنم
بذرافشان همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا اعضای هیئتمدیره اتحادیه طلا و جواهر معاملات مسکوکات خود در را سامانه جامع تجارت ثبت میکنند یا خیر، گفت: بله؛ اما به اعتقاد من این بستر هنوز با ایرادات سامانهای متعددی همراه است که باید اصلاح شود؛ علاوه بر این نکته، هنوز برخی از اعضای صنف طلا و جواهر تهران سؤالات و ابهامات گوناگونی درباره امنیت سامانه جامع تجارت و همچنین ثبت سرمایه خود در سامانه جامع تجارت دارند.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران همچنین درباره برخی اظهارات مبنی بر این که اتحادیه طلا و جواهر تهران اعضای این صنف را از ثبت معامله سکه در سامانه جامع تجارت بر حذر میدارد، گفت: چنین موضوعی صحت ندارد و قویاً آن را تکذیب میکنم. اتحادیه طلا و جواهر طبق وظایف ذاتی خود موارد مربوط به آموزش اعضای صنف و همچنین اطلاعرسانی لازم برای ثبت معاملات سکه در این سامانه را انجام داده، لذا؛ دلیلی ندارد که اتحادیه، واحدهای صنفی را از انجام این کار منع کند.
اما باوجوداینکه رئیس اتحادیه طلا و جواهر توصیه به عدم ثبت معاملات طلا در سامانه جامع تجارت را تکذیب کرده است و تأکید دارد که واحد صنفی وی نیز اقدامات ثبتی را انجام میدهد؛ اما شواهد نشان میدهد، برخی از فعالان بازار طلای و جواهر تهران نسبت به انجام وظایف قانونی خود منفعل بودهاند.
بنا بر اعلام برخی مقامات وزارت صمت، ازآنجاییکه در سالهای اخیر گزارش تخلفات در این بازار در حال افزایش بود، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با تصویب و ابلاغ ضوابط اختصاصی گروه کالایی فلزات گرانبها و گوهرسنگها موضوع تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز اقدام به تعیین ضوابطی برای خرید، فروش، حمل و نگهداری این کالا در کشور نموده است.
شفافیت هدف اصلی ثبت معاملات سکه
پیشازاین، حجتالله قاسمی رئیس اداره بازرسی و کشف کالای قاچاق اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان تهران با تأکید بر اینکه، فعالان صنف سکه و طلا از تولیدکننده تا خردهفروش میبایست نسبت به ثبت اطلاعات خریدوفروش خود در سامانه جامع تجارت اقدام نمایند، گفت: با صورتپذیرفتن این مهم و با ایجاد شفافیت و مشخصشدن شبکه رسمی خریدوفروش، میتوان معاملات شبکه غیررسمی را مشخص کرد.
این مقام مسئول در وزارت صمت با بیان اینکه صنف طلا و جواهر میبایست نسبت به عملکرد اعضای خود پاسخگو باشد، گفت: بر اساس ضوابط قانونی میبایست بهصورت دورهای بازرسی لازم از واحدهای فعال در اتحادیه طلا و جواهر تهران صورت پذیرد.
رئیس صنف طلا و جواهر اطلاعات خود را در سامانه ثبت کرده است
قاسمی با تأکید بر لزوم همکاری تمامی اصناف با دولت در زمینه اجرای قوانین، گفت: در این راستا میبایست بازرسان صنف و وزارت صمت از افرادی که در سامانه جامع تجارت ثبتنام نکردهاند تعهد کتبی دریافت کنند.
وی با اشاره به بازرسیهای صورتگرفته از صنف طلا و جواهر تهران گفت: در اولین بازرسی در منطقه تهرانپارس، از سکه فروشیهای این منطقه بازرسی به عمل آمد و بازرسین طبق ضوابط تذکرات لازم به اعضای صنفی دادهاند.
قاسمی در ادامه افزود: باتوجهبه اینکه صنف احساس نکند که تبعیضی دراینخصوص رخداده، در اولین بازرسی در این منطقه از فروشگاه رئیس اتحادیه تهران بازرسی شد؛ بنابراین هیچ بیعدالتی در خصوص بازرسیها صورت نخواهد گرفت و در صورت لزوم با اصناف متخلف برخورد میشود.
امنیت خریدوفروش سکه افزایش خواهد یافت
رئیس اداره بازرسی صمت استان تهران با اشاره به برخی از مزایای اجرای طرح ثبت معاملات طلا افزود: دریافت فاکتور یکپارچه سیستمی غیر قابل جعل بوده و امکان استعلام به لحظه توسط خریدار و فروشنده را دارد؛ علاوه بر این ثبت معاملات شفافیت در بازار طلا و اعضای صنفی را افزایش میدهد.
وی در پایان با اشاره به اینکه امکان برخورد دستگاههای نظارتی با متخلفین حوزه بازار طلا محقق میشود، افزود: اجرای طرح ثبت معاملات طلا در سامانه جامع تجارت نهتنها از سو استفاده احتمالی با صدور فاکتور یکپارچه غیر قابل جعل برای مردم جلوگیری میکند، بلکه امکان رصد و پیگیری تخلفات را امکانپذیر خواهد کرد.
ثبت معاملات طلا از چه زمانی الزامی شده است؟
به گزارش خبرنگار ما، ضوابط اختصاصی گروه کالایی فلزات گرانبها و گوهرسنگها توسط ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در تاریخ 26/05/1401 ابلاغ شده بود؛ بر اساس این ضوابط فعالان بازار طلا و دیگر کالاهای مشمول میبایست از تاریخ فوق اطلاعات معاملات خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند.
بر اساس اطلاعرسانی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ثبت معاملات سکه فروشان از تاریخ 26 مهرماه سال 1401 الزامی شده و دیگر محصولات بازار طلا و جواهر نیز میبایست از تاریخ 26 بهمنماه سال گذشته معاملات خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند. اما به دلیل درخواست صنف طلا و جواهر فرایند اجرای قانون به تعویق افتاد و آموزشهای تکمیلی برای آشنایی اعضای صنف بهصورت گسترده انجام شد.
طبق اظهار مقامات وزارت صمت هیچکدام از مشتریان نهایی یعنی مردم نیاز به ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت را ندارند و تنها اعضای صنفی موظف به ثبت معاملات خود در این سامانه هستند. برخی از کارشناسان بازار طلا معتقدند که در نتیجه اجرای این طرح، سوداگری دلالان و بازیگران سودجو در بازار طلا، کاهش خواهد یافت.