اظهارنامه در حسابداری چیست؟

اقتصاد ایران: مالیات نام آشنایی است که بسیاری از شرکت‌ها و افراد از آن ترس دارند. همه سازمان‌ها، شرکت‌ها، موسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول قانون مالیات هستند و باید برای محاسبه مالیات خود، یک اظهارنامه الکترونیکی را در سامانه ثبت کنند

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، با تصویب قانون جدید مبنی بر تقدیم اظهارنامه به سازمان مالیات، برای بسیاری از افراد سوال پیش می‌آید که اظهارنامه مالیاتی در حسابداری چیست؟ برای آشنایی با اظهارنامه مالیاتی و چگونگی ارسال آن به اداره مربوطه، به خواندن این مقاله ادامه دهید. 

اظهارنامه مالیاتی چیست؟ گزارشی جامع از عملکرد مالی!

مالیات بر درآمد یکی از انواع رایج مالیات است که شرکت‌ها و افراد حقیقی باید بپردازند. در پایان هر سال مالی، همه افراد مشمول مالیات بر درآمد باید وضعیت اقتصادی خود را اعم از میزان سود و زیان، هزینه‌ها و استهلاک به اداره مالیات اعلام کنند. این سازمان بعد از انجام بررسی‌های لازم، مالیات پرداختی را برای هر شرکت یا تاجر محاسبه می‌کند.

همه اطلاعات لازم برای تعیین میزان مالیات باید در اظهارنامه مالیاتی بیان شود. اگر افراد یا سازمان‌ها از اعلام سود و ضرر خود سر باز زنند، مبلغ مالیات توسط اداره مربوطه تعیین شده و مودیان ملزم به پرداخت آن خواهند شد؛ بنابراین تعریف اظهارنامه مالیاتی را می‌توانیم به این صورت خلاصه کنیم: اظهارنامه مالیاتی گزارشی از وضعیت مالی در یک سال است که باید توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات به اداره دارایی ارائه شود. 

چطور باید اظهارنامه مالیاتی را تنظیم کنیم؟

تا سال ۱۳۹۱، افراد مشمول مالیات باید اظهارنامه‌های کاغذی را از سازمان مربوطه خریداری می‌کردند و بعد از تکمیل، آن را برای اداره دارایی می‌فرستادند. در حال حاضر، امکان تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی به‌صورت اینترنتی برای شرکت‌ها و افراد به وجود آمده است. اگر مشمول پرداخت مالیات هستید، با مراجعه به سایت tax.gov.ir می‌توانید برای تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی اینترنتی اقدام کنید.

بسیاری از شرکت‌ها و افراد برای جلوگیری از جریمه‌های سنگین، از بهترین نرم افزار حسابداری برای وارد کردن اطلاعات دقیق استفاده می‌کنند. مراحل تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی را می‌توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:

پیش ثبت‌نام الکترونیک اظهارنامه‌های مالیاتی برای دریافت کد اقتصادی تایید اطلاعات پیش ثبت‌نام کد اقتصادی و دریافت اطلاعات کاربری ثبت‌نام شماره اقتصادی تایید اطلاعات ثبت‌نام دریافت و تکمیل اظهارنامه الکترونیکی ارسال اظهارنامه الکترونیکی در سایت و دریافت کد رهگیری دریافت قبض مالیات پرداخت قبض مالیات به‌صورت الکترونیکی

تنظیم و ارسال اظهارنامه به‌صورت الکترونیکی باعث می‌شود تا وقت خود را در ترافیک‌های سنگین و صف‌های طولانی سازمان مالیات تلف نکنید.


فرایند رسیدگی به اظهارنامه مالیاتی بعد از ارسال؛ منتظر خبر اداره مالیات بمانید!

در صورت نیاز به ویرایش اطلاعات موجود در اظهارنامه بعد از تسلیم، می‌توانید ظرف مدت یک ماه برای اصلاح مندرجات اقدام کنید. دادن اطلاعات دقیق و صحیح برای اظهارنامه‌های مالیاتی اهمیت ویژه‌ای دارد؛ زیرا در صورت مشاهده مغایرت بین اطلاعات داده شده و وضعیت مالی، عواقب سنگینی شما را تهدید خواهد کرد.

اداره دارایی وظیفه دارد بعد از حداکثر ۱۲ ماه از دریافت اظهارنامه مالیاتی، به آن رسیدگی کند. این سازمان موظف است در یک بازه زمانی یک ساله، اطلاعات اظهارنامه مالیاتی را با مدارک و مستندات اعتباردهی شده مودیان تطبیق داده و در نهایت برگه تشخیص را برایشان صادر کند.

سه ماه بعد از دریافت برگه تشخیص، حق اعتراض به آن را خواهید داشت. به‌عنوان مثال، اگر صاحب یک فروشگاه هستید، با استفاده از نرم افزار حسابداری فروشگاهی می‌توانید میزان مالیات خود را حساب کرده و در صورت مغایرت شدید، نسبت به تشخیص اداره دارایی اعتراض کنید.

عواقب ارسال نکردن اظهارنامه مالیاتی برای شرکت‌ها؛ شوخی با مالیات ممنوع!

سازمان مالیات و اداره دارایی با مودیان بدحساب یا کسانی که قصد فرار از مالیات را دارند، به طور قاطع برخورد می‌کند. تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی یک تکلیف قانونی است و کسانی که از این تکلیف سر باز زنند، با روش‌های زیر جریمه خواهند شد:

محاسبه مالیات به شیوه علی الراس: درصورتی‌که فرد یا شرکتی از ارسال اظهارنامه خودداری کند، مامور مالیاتی برای تشخیص و ارزیابی وارد عمل خواهد شد. جریمه و حبس: مجازات حبس و جریمه برای کسانی که اظهارنامه ارسال نکنند یا در ارزیابی و کسر و وصول مالیات دیگران کوتاهی کنند، در نظر گرفته شده است. محروم شدن از معافیت و بخشودگی: در بعضی از موارد، فرد یا شرکت با تکمیل و ارسال اظهارنامه از پرداخت مالیات معاف می‌شود. در صورت نفرستادن اظهارنامه، شخص از معافیت و بخشودگی محروم خواهد شد. ممنوع‌الخروجی: بدهکاران مالیاتی تا زمانی که تکلیف قانونی خود را انجام نداده‌اند، حق خروج از کشور ندارند. باطل کردن اسناد انتقال صوری: بعضی از افراد برای فرار از مالیات، اموال خود را به نام همسر یا فرزندانشان می‌زنند. در چنین شرایطی سازمان امور مالیاتی با کمک مراجع قضایی اسناد انتقال را باطل خواهد کرد.

به گفته یک ضرب‌المثل آلمانی، فرار از دو چیز غیرممکن است: مرگ و مالیات. هرچند در حال حاضر فرار از مرگ ممکن است، اما هنوز راهی برای فرار از مالیات به وجود نیامده است؛ بنابراین توصیه می‌کنیم افراد و شرکت‌های مشمول مالیات قبل از متحمل شدن انواع جریمه‌های سنگین، نسبت به تنظیم اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند.

محاسبه سریع و دقیق مالیات با نرم افزار حسابداری سپیدار سیستم

در این مقاله به سوال اظهارنامه در حسابداری چیست پاسخ دادیم و چگونگی تنظیم آن را بیان کردیم. اظهارنامه‌های مالیاتی الکترونیک روند تشخیص میزان مالیات را بسیار آسان‌تر از گذشته کرده‌اند. برای پر کردن این فرم بهتر است از یک حسابدار حرفه‌ای و نرم افزار حسابداری سپیدار سیستم کمک بگیرید. به‌این‌ترتیب، از صحت اطلاعات مندرج در اظهارنامه اطمینان خواهید داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به سایت سپیدار سیستم به آدرس sepidarsystem.com مراجعه کنید. همچنین با شماره‌گیری ۰۲۱۸۱۰۲۲۰۰۰ از راهنمایی‌ها و مشورت کارشناسان سپیدار سیستم بهره‌مند می‌شوید.

برچسب‌ها :

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ