اختصاصی اکونیوز|
ایران بزرگترین شریک تجاری افغانستان در سال 2024
اقتصاد ایران: ایران بزرگترین شریک تجاری افغانستان در سال 2024 باقی ماند و 30 درصد از کل واردات به این این کشور را تشکیل میدهد که پس از آن امارات متحده عربی (19 درصد)، پاکستان (16 درصد) و چین (7 درصد) قرار دارند. تجارت دوجانبه بین ایران و افغانستان بیش از 4 میلیارد دلار بود که بالاترین سطح در دو دهه اخیر است.
به گزارش بخش بینالملل خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل ازPress Khaama، بانک جهانی روز دوشنبه گزارش داد که بهبودی اقتصادی افغانستان تحت حاکمیت طالبان همچنان نامشخص است و این وضعیت به دلیل بیثباتی سیاسی، انزوا مالی، کاهش کمکهای خارجی و روابط تجاری ضعیف با پاکستان ادامه دارد. گزارش اخیر بانک جهانی نشان میدهد که فقر بالا، بیکاری، منابع محدود و قدرت خرید ضعیف همچنان میلیونها افغان را در کشوری که سالها درگیر جنگ و بلایای طبیعی بوده، آسیبپذیر نگه میدارد.
با وجود برخی نشانهها از رشد اقتصادی در سالهای 2023-2024، فقر گسترده و بیکاری بالا همچنان بر میلیونها افغان تأثیر میگذارد.
منابع محدود و تورم ثبات اقتصادی را تضعیف کرده و بهبودی را به طور فزایندهای دشوار کرده است.
در دسامبر 2024، ارزش افغانی برای سومین ماه متوالی کاهش یافت و بین نوامبر 2024 تا ژانویه 2025، 12 درصد از ارزش خود را از دست داد. تا ژانویه 2025، نرخ تبدیل به 74.8 افغانی برای هر دلار آمریکا کاهش یافته بود که در مقایسه با 67.1 افغانی در اکتبر 2024 است.
طالبان سعی کردند با تزریق 100 میلیون دلار به بازار، ارز را تثبیت کنند. با این حال، کاهش ارزش ادامه یافت زیرا کمکهای ایالات متحده معلق ماند. در پاسخ، طالبان کنترلهای سختگیرانهای بر ارز وضع کردند و از زور برای تنظیم بازارهای ارزی در کابل استفاده کردند.
جمعآوری درآمد دولت در سال 2024 نسبت به سال گذشته 11.5 درصد افزایش یافت و از اهداف مالی فراتر رفت. با این حال، کاهش در سایر منابع درآمد نگرانیهایی درباره پایداری مالی عمومی ایجاد کرده است.
واردات افغانستان در سال 2024 به میزان 40 درصد افزایش یافت که عمدتاً ناشی از خریدهای بیشتر غذا، مواد شیمیایی، مواد معدنی و تجهیزات حمل و نقل بود. در عین حال، کسری تجاری در دسامبر به میزان 8 درصد افزایش یافته و به 926 میلیون دلار رسید که ناشی از کاهش صادرات بود.
صادرات کشور در دسامبر 2024 به میزان 19.5 درصد کاهش یافت و به 191 میلیون دلار رسید. صادرات مواد غذایی 25 درصد و صادرات نساجی 23 درصد کاهش یافت که عمدتاً به دلیل شرایط سخت زمستان بر تولید و تجارت بود.
ایران بزرگترین شریک تجاری افغانستان در سال 2024 باقی ماند و 30 درصد از کل واردات به این این کشور را تشکیل میدهد که پس از آن امارات متحده عربی (19 درصد)، پاکستان (16 درصد) و چین (7 درصد) قرار دارند. تجارت دوجانبه بین ایران و افغانستان بیش از 4 میلیارد دلار بود که بالاترین سطح در دو دهه اخیر است.
این گزارش در میان نگرانیها درباره بقای اقتصادی افغانستان منتشر میشود. سازمان ملل گزارش میدهد که 22 میلیون افغان به کمکهای انسانی وابسته هستند که نشاندهنده مشکلات عمیق اقتصادی کشور است. فقر، بیکاری و تورم همچنان به دلیل انزوا مالی و کاهش کمکهای خارجی بدتر میشود.
بانک جهانی خواستار اصلاحات اقتصادی، شفافیت مالی و سیاستهای پایدار برای کاهش وابستگی افغانستان به واردات و کمکها شده است. بدون اصلاحات، ناپایداری اقتصادی ممکن است افزایش یابد که خطر بحران انسانی را تشدید میکند.