عطر نان و طعم فرهنگ؛ جشنوارهای برای تجربه طعم، هنر و همزیستی اقوام در ارومیه
اقتصاد ایران: ایسنا/آذربایجان غربی چهارمین جشنواره بین المللی غذاهای سنتی و محلی در ارومیه در حال برگزاری است، وقتی وارد سالن جشنواره میشوید، نخستین چیزی که به استقبال میآید، عطر نان تازه و بوی خوش غذاهای محلی است؛ بویی که یاد مادران صبور و اجاقهای گرم خانههای قدیمی را زنده میکند.
در هر گوشه از سالن، دیگهای آش در حال جوشیدناند و نانهای داغ روی ساج، صدای تاریخ و طعم اصالت را فریاد میزنند. از اصفهان و یزد تا زنجان و سنندج، هر استان با سینیای از فرهنگ و مزه آمده تا نشان دهد ذائقه ایرانی، مرز نمیشناسد.
در غرفههای آذربایجان غربی نیز، قوشچی با نان ثبتملیشدهاش، پیرانشهر با طعمهای کوهستانی و دیگر شهرها با رنگ و عطر خاص خود، جلوهای دلانگیز از تنوع غذایی این دیار را پیش چشم بازدیدکنندگان گذاشتهاند.
در کنار این سفره رنگین، صدای موسیقی زنده، رقص محلی و نقشهای چشمنواز صنایع دستی، حال و هوایی شاد و پرانرژی به جشنواره داده است؛ جایی که فرهنگ، هنر و مزه در هم آمیختهاند تا معنای واقعی «ایران زیبا» را به تصویر بکشند.
غرفههای صنایع دستی از جمله چرم، گلیم، فرش، سفال و چوب نیز بر جلوههای هنری جشنواره افزودهاند و گروههایی از آشپزان محلی در گوشهوکنار، به آموزش پخت غذاهای سنتی مشغولاند.
شور و اشتیاق غرفهداران از زنجان تا قوشچی
در میان ازدحام بازدیدکنندگان، غرفهداران با لبخند و انرژی از مهمانان استقبال میکردند.
بانوی غرفه دار از زنجان به ایسنا گفت: خیلی خوشحالم که در این جشنواره شرکت کردم. هم غذاهای محلی خودمان را معرفی کردیم و هم با غذاها و فرهنگ آذربایجان غربی آشنا شدیم. مردم ارومیه واقعاً مهماننوازن، حس میکنی بین خانوادهای بزرگ هستی.
شرکت کننده دیگری از سنندج نیز گفت: این جشنواره تجربه بسیار خوبی بود. امیدوارم چنین برنامههایی بیشتر برگزار شود تا هر استان فرصت معرفی فرهنگ خود را داشته باشد. ما هم از دیگر استانها یاد گرفتیم، هم فرهنگ استان خود را نشان دادیم.
یکی از بانوان شرکتکننده از قوشچی هم گفت:خیلیها تازه اینجا فهمیدن نان قوشچی ثبت ملی شده است. مردم از نزدیک طرز پخت نان رو دیدن و این باعث شده اسم شهر ما بیشتر شناخته بشود.
بازدیدکنندگان؛ تجربه طعم، رنگ و خاطره
بانویی از بازدیدکنندگان جشنواره غذا به ایسنا گفت:تجمیع چند نمایشگاه در کنار هم عالی بود. من توانستم هم پوشاک بخرم، هم اسباببازی، و هم از غذاهای محلی استانهای مختلف بچشم. واقعاً فضای متفاوتی بود.
بانویی دیگر نیز درحاشیه چهارمین جشنواره غذاهای سنتی و محلی ارومیه به ایسنا گفت: این جشنوارهها باعث میشوند بدون سفر به استانهای دیگر، با غذاهای محلی و سنتی آشنا بشویم. حتی بعضی غذاهای خود آذربایجان غربی که به خاطر فستفودها در دست فراموش هستند، دوباره زنده میشوند.
او افزود: غرفههایی که آموزش آشپزی داشتن خیلی جذاب بودن و مردم استقبال زیادی میکردند. همه با شوق تماشا و یادداشت میکردند.
آقای محمدی نیز در کنار خانواده در حال لذت بردن از موسیقی محلی آذربایجان در جشنواره به ایسنا گفت: در کنار آشنایی بانوان با غذاهای محلی، موسیقی زنده، رقص محلی، سیاهچادرهای عشایر و صنایعدستی، شور و نشاط خاصی به جشنواره داده است و احیای این آیینها فرصتی ارزشمند هستند برای مردم تا به پیشینه خود افتخار کنند.
جشنواره غذا فرصتی برای معرفی فرهنگ غنی آذربایجان غربی است
سرپرست معاونت سیاسی و اجتماعی استانداری آذربایجان غربی و فرماندار ارومیه، همچنین در آیین افتتاحیه چهارمین جشنواره بین المللی غذاهای سنتی و محلی استان که در سالن شماره ۳ نمایشگاههای استان در پارک جنگلی برگزار شد با تأکید بر مهماننوازی مردم استان گفت: مردم آذربایجان غربی همواره مردمی خونگرم، اصیل و مهماننوازند که روح زندگی را در این استان جریان میدهند. استان ما، رنگینکمان اقوام، ادیان و مذاهب است، اما به جرات می توان گفت آذربایجان غربی، سرزمین رنگها و طعمها نیز است.
رسول مقابلی با بیان اینکه جشنواره غذاهای محلی استان فرصتی است برای معرفی فرهنگ غنی و متنوع استان،گفت: هر گوشه از این دیار، طعمها و غذاهای نهفتهای دارد که حاصل نسلها تجربه و ذوق زنان و مردان این خطه است. غذاها تنها خوراک نیستند، بلکه روایتگر تاریخ، فرهنگ، هویت، سنتها و سبک زندگی مردم استانند.
مقابلی با بیان اینکه سرمایه گذاری برای تولید از اولویتها و برنامه های محوری استان است،گفت: جشنواره ها علاوه بر تقویت همبستگی فرهنگی میان اقوام و شهرهای مختلف، میتواند در رونق اقتصادی، گردشگری و ایجاد اشتغال نقش مهمی ایفا کند.
وی با اشاره به دیپلماسی فرهنگی گفت: امروز دنیا به اهمیت دیپلماسی فرهنگی پی برده است. همانطور که کشورها از طریق تولیدات فرهنگی و هنری، آیینها و سنتهای خود را در قالب قدرت نرم معرفی میکنند، ما نیز باید از ظرفیتهای خود برای معرفی هویت ایرانی و اسلامی بهره ببریم.
مقابلی تأکید کرد: آذربایجان غربی با تنوع فرهنگی و قومیتی خود، جلوهای زیبا از وحدت در عین تنوع را به نمایش میگذارد. کردها، ترکها، آشوریها، ارمنیها و سایر اقوام استان، هر یک با فرهنگ و سنت خود، تابلویی رنگارنگ از همزیستی و دوستی را رقم زدهاند.
وی ادامه داد: جشنوارههایی مانند این رویداد، نه تنها طعمها را به نمایش میگذارند، بلکه مهربانی، همافزایی فرهنگی و همدلی مردم استان را نیز نشان میدهند و سرمایهای ارزشمند برای توسعه اجتماعی و فرهنگی استان محسوب میشوند.
آذربایجان غربی یکی از استانهای فعال کشور در برگزاری رویدادهای فرهنگی است
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی در آیین افتتاح چهارمین جشنواره و نمایشگاه بین المللی غذاهای سنتی و محلی استان با بیان اینکه یکی از سهل الوصول و مهمترین روشهای جذب گردشگر، برگزاری رویدادهای فرهنگی و جشنوارههاست،افزود: آذربایجان غربی با داشتن ۶ اثر ثبت جهانی و ۱۸۵۲ اثر ثبت ملی، از استانهای برخوردار کشور از نظر میراث هویتی و فرهنگی محسوب میشود و لازم است بیش از پیش در معرفی این ظرفیتهای خدادادی تلاش کنیم.
مرتض صفری ادامه داد: طی دو ماه گذشته، جشنوارههای متعددی از جمله جشنواره بادام نقده، جشنواره انگور ارومیه، جشنواره موسیقی شمس و مولانا، جشنواره انگور سیاه سردشت، جشنواره میزاباد و جشنواره گیلاس اشنویه برگزار شده است. در صورتی که این رویدادها در سطح ملی معرفی و شناسانده شوند، میتوانند گردشگران بسیاری را به استان جذب کرده و موجب رونق اقتصادی منطقه شوند.
وی تصریح کرد: در کنار توسعه زیرساختها، توجه به نشاط اجتماعی نیز ضروری است و آذربایجان غربی یکی از استانهای فعال کشور در برگزاری رویدادهای فرهنگی و ورزشی به شمار میآید.
مدیرکل میراث فرهنگی استان با بیان اینکه در حال حاضر ۵۵ پروژه گردشگری با مشارکت بخش خصوصی و با سرمایهگذاری بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان در حال اجراست، اظهار کرد: از سوی دیگر، دولت نیز با تمرکز بر توسعه زیرساختها و مرمت آثار تاریخی، گامهای موثری در مسیر احیای میراث فرهنگی استان برداشته است که با ادامه این روند، میتوان به شکوفایی گردشگری آذربایجان غربی در دو سال آینده امیدوار بود.
غذاهای سنتی آذربایجان غربی روایتگر تاریخ و فرهنگ مردمند
امام جمعه اهل سنت ارومیه نیز در افتتاحیه جشنواره بینالمللی غذاهای سنتی ومحلی آذربایجان غربی با اشاره به تنوع فرهنگی استان گفت: آذربایجان غربی، شهر رنگینکمان اقوام و ادیان است و امروز آمدهایم تا نه تنها با طعمها، بلکه با روح این سرزمین کهن آشنا شویم.
ماموستا کلشینژاد با بیان اینکه در این جشنواره، غذاهای سنتی استان تنها تامینکننده خوراک نیستند، بلکه یک گنجینه فرهنگی و تاریخیاند، افزود: هر غذا داستانی را روایت میکند؛ داستان شهادت مردمان مرزهای این سرزمین، داستان حوصله و ذوق زنان روستایی کنار اجاق و تنور، داستان مهماننوازی که در خون مردم این خطه جاری است و داستان فصلها که بر سفرههای مردم نقش میبندد.
وی به ویژگیهای منحصر به فرد غذاهای سنتی آذربایجان غربی اشاره کرد و گفت: استفاده استادانه از سبزیجات معطر محلی، هنر خمیرگیری، تهیه انواع نانهای محلی مانند لواش و زاج و همچنین خمیرهای نازک برای کوفتهها و غذاهای دیگر، از مهارتهای حیرتانگیز زنان و هنرمندان این خطه است.
کلشینژاد، غذاهای سنتی آذربایجان غربی، را میراث ناملموس و ماندگار این استان دانست وافزود: غذاهای محلی استان ترکیبی از مواد اولیه ساده نیستند، بلکه حکایتگر زندگی، تاریخ و عشق مردم این سرزمین است.
به گزارش ایسنا؛ چهارمین جشنواره بینالمللی غذاهای سنتی و محلی در ارومیه، تنها محلی برای عرضه خوراکهای متنوع نبود؛ بلکه صحنهای بود برای نمایش همدلی، اصالت و فرهنگ غنی مردمان این دیار. این رویداد نشان داد که غذا تنها یک نیاز روزمره نیست، بلکه زبانی جهانی برای گفتوگو، تبادل فرهنگ و شناخت متقابل ملتهاست.
آذربایجان غربی با میزبانی شایسته از این جشنواره، بار دیگر ثابت کرد که سرزمین رنگها و طعمها، میتواند با پیوند فرهنگ، هنر و گردشگری، چهرهای تازه از ایران فرهنگی را به نمایش بگذارد.
این جشنواره از ۲۸ مهر تا ۲ آبان در محل دایمی نمایشگاههای بین المللی ارومیه در پارک حنگلی پذیرای علاقه مندان است.
انتهای پیام