پیشگیری از پوکی استخوان با تغذیه هوشمند و ورزش هدفمند
اقتصاد ایران: ایسنا/همدان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان و متخصص تغذیه و رژیمدرمانی گفت: پوکی استخوان بهعنوان یک اپیدمی خاموش در سالمندان شناخته میشود، اما با تغذیه مناسب، دریافت کافی کلسیم و ویتامین D و رعایت سبک زندگی فعال، میتوان روند کاهش توده استخوانی را به حداقل رساند و کیفیت زندگی سالمندی را ارتقا داد.
دکتر علیاصغر وحیدینیا، در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: پوکی استخوان پدیدهای طبیعی است که در سنین بالا و بهویژه در میان زنان شایعتر میشود و پیشگیری از آن نیازمند اقدامات تغذیهای و رفتاری صحیح است.
وی افزود: ذخیرهسازی کلسیم از دوران بلوغ اهمیت ویژهای دارد. نوجوانان باید دریافت کافی کلسیم داشته باشند تا تا سنین ۲۵ تا ۳۰ سالگی، ذخایر استخوانی به حداکثر برسد. این ذخایر نقش مهمی در کاهش شدت پوکی استخوان در دوران میانسالی و سالمندی ایفا میکنند.
این متخصص تغذیه با اشاره به منابع طبیعی کلسیم، گفت: لبنیات مانند شیر، ماست و پنیر، ماهیهای کوچک همراه با استخوان مانند کیلکا و منابع گیاهی مانند شلغم، کلم بروکلی و انواع لوبیا، بهترین راه تأمین کلسیم هستند. در صورت عدم کفایت دریافت کلسیم از طریق رژیم غذایی، مصرف مکملهای کلسیم زیر نظر پزشک توصیه میشود.
دکتر وحیدینیا تصریح کرد: افراد بالغ بهطور متوسط روزانه به ۹۰۰ میلیگرم و سالمندان به ۱۲۰۰ میلیگرم کلسیم نیاز دارند. همچنین زنان باردار و شیرده نیاز بیشتری به این ماده دارند.
وی با بیان عوامل تسریعکننده پوکی استخوان، گفت: مصرف زیاد کافئین، نمک و پروتئین، بیتحرکی، استعمال دخانیات و الکل، کاهش وزن شدید و برخی داروها مانند داروهای ضدتشنج میتوانند روند کاهش تراکم استخوان را تشدید کنند.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه افرادی که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، میتوانند از محصولات لبنی فاقد لاکتوز استفاده کنند یا مصرف شیر خود را به تدریج و در چند نوبت در روز افزایش دهند تا دستگاه گوارش سازگار شود، خاطرنشان کرد: تغذیه متعادل، وزن مناسب، فعالیت بدنی منظم و سبک زندگی سالم، از مهمترین عوامل در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان هستند. ترکیب این اقدامات با تمرینات فیزیکی هدفمند و آموزشهای پیشگیرانه میتواند سلامت استخوانها را در سالمندی حفظ و کیفیت زندگی را ارتقاء دهد.
انتهای پیام