شیرینی پنهان، تلخی برای مغز؛ آیا جایگزین‌های قند به پیری ذهن سرعت می‌دهند؟

اقتصاد ایران: شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است در ظاهر انتخابی سالم برای حذف قند از رژیم غذایی باشند، اما یافته‌های یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که مصرف زیاد این ترکیبات، به‌ویژه در میانسالی، ممکن است روند پیری مغز و کاهش حافظه را سرعت ببخشد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسن‌نت، پژوهشی تازه نشان می‌دهد که استفاده زیاد از شیرین‌کننده‌های مصنوعی، مانند آسپارتام و ساخارین، ممکن است روند زوال شناختی را تسریع کند. در این مطالعه مشخص شد افرادی که بیشترین میزان این جایگزین‌های قند را مصرف می‌کنند، به طور میانگین ۶۲ درصد سریع‌تر از افراد کم‌مصرف دچار افت توانایی‌های شناختی می‌شوند. این تغییر معادل حدود ۱.۶ سال افزایش سن مغزی است.

این تحقیق که در دانشگاه سائوپائولو برزیل انجام شد، سلامت حدود ۱۲ هزار و ۸۰۰ بزرگسال با میانگین سنی ۵۲ سال را طی ۸ سال پیگیری کرد. پژوهشگران رژیم غذایی شرکت‌کنندگان را با پرسش‌نامه‌های دقیق بررسی کردند و میزان مصرف شیرین‌کننده‌هایی چون آسپارتام، ساخارین، آسه‌سولفام-K، اریتریتول، زایلیتول، سوربیتول و تاگاتوز را برآورد کردند. سوکرالوز در این مطالعه بررسی نشد.

بر اساس یافته‌ها، حتی مصرف متوسط شیرین‌کننده‌های مصنوعی نیز با ۳۵ درصد زوال شناختی سریع‌تر در مقایسه با گروه کم‌مصرف همراه بود؛ که این نیز معادل حدود ۱.۳ سال پیری زودرس مغز برآورد شده است.

دکتر کلودیا کیمی سوئموتو، محقق ارشد این پژوهش، تأکید می‌کند:

«شیرین‌کننده‌های مصنوعی اغلب به‌عنوان جایگزینی سالم برای قند شناخته می‌شوند، اما نتایج ما نشان می‌دهد که این ترکیبات ممکن است در درازمدت تأثیرات منفی بر سلامت مغز داشته باشند.»

جالب آن‌که این ارتباط منفی، در افراد میانسال و به‌ویژه افراد مبتلا به دیابت قوی‌تر گزارش شده است. به گفته سوئموتو، افراد دیابتی بیشتر از سایرین به مصرف این شیرین‌کننده‌ها روی می‌آورند، اما همین جایگزین‌ها ممکن است روند زوال مغزی آن‌ها را تسریع کند.

پژوهشگران حدس می‌زنند که برخی از این ترکیبات ممکن است در بدن به مواد شیمیایی سمی یا التهاب‌زا تبدیل شوند که بر مغز اثر منفی می‌گذارند.

در بررسی جزئی‌تر مشخص شد که تقریباً همه شیرین‌کننده‌ها به‌جز تاگاتوز با افت عملکرد شناختی در حافظه و مهارت‌های زبانی مرتبط بودند. این افت به‌ویژه در افراد زیر ۶۰ سال مشهودتر بود، در حالی که در سالمندان بالای ۶۰ سال چنین ارتباطی دیده نشد.

اگرچه شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است راهی ساده برای کاهش قند مصرفی باشند، اما این مطالعه هشدار می‌دهد که باید در مصرف آن‌ها به‌ویژه در سنین پایین‌تر و برای افراد مبتلا به دیابت، احتیاط کرد. محققان توصیه می‌کنند که بررسی تأثیر جایگزین‌های طبیعی‌تر مانند عسل، شکر نارگیل یا سس سیب، در دستور کار مطالعات آینده قرار گیرد.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ