مهندسی ژنتیک پشه های مالاریا را بی آزار میکند
اقتصاد ایران: محققان روشی برای مهندسی ژنتیک پشه ها ابداع کرده اند که با تغییر یک آمینو اسید از انتقال مالاریا به افراد جلوگیری می کند.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران به نقل از انگجت، روش ژن درمانی کریسپر تاکنون پتانسیل زیادی برای درمان و حتی از بین بردن بیماری ها از خود نشان داده است اما اکنون محققان شیوه استفاده از آن برای جلوگیری از بیماری ها را کشف کرده اند.
گروهی از محققان روشی برای اصلاح یک ژن در پشه کشف کرده اند که اجازه نمی دهد مالاریا را منتقل کند. این پشه های مهندسی ژنتیک شده را می توان به تدریج در محیط زیست رها و به این ترتیب ۶۰۰ هزار مرگی که سالانه در نتیجه ابتلا به مالاریا رخ می دهد را کاهش داد.
پشه ها سالانه تا ۲۶۳ میلیون نفر را به مالاریا مبتلا می کنند و تلاش ها برای کاهش جمعیت این حشرات با چالش روبرو شده است. یک دلیل این امر آن است که پشه و انگل هایش که مالاریا را منتقل می کنند، نسبت به آفت کش های دیگر مقاوم شده اند.
اکنون زیست شناسان دانشگاه های یوسی سن دیگو، جان هاپکینز و یوسی برکلی راهی برای متوقف کردن انتقال مالاریا با تغییر یک آمینواسید در پشه ها یافته اند.
پشه های مهندسی شده که همچنان حامل مالاریا هستند، مردم را می گزند اما دیگر نمی توانند آن را به جمعیت منتقل کنند. محققان از کریسپر Cas۹ برای بریدن آمینواسید ناخواسته ای که مالاریا را منتقل می کرد، استفاده کردند و آن را با یک آمینواسید خوش خیم جایگزین کردند. آمینو اسید نامطلوب که L۲۲۴ نام دارد به انگل ها کمک می کند به غدد بزاقی پشه منتقل شوند و از این طریق افراد را به بیماری مبتلا می کنند. آمینواسید جدید که Q۲۲۴ نام دارد، اجازه نمی دهد دو انگل جداگانه به غدد بزاقی برسند و به این ترتیب از ایجاد عفونت در افراد و حیوانات جلوگیری می شود.
جورج دیموپولوس از دانشگاه جان هاپکینز می گوید: با یک دستکاری ساده و دقیق جزیی از ژن پشه به یک سپر قدرتمند تبدیل می شود که گونه های انگل مالاریا را مسدود می کند و احتمالا در طیف وسیعی از پشه ها کارآمد است و زمینه را برای استراتژی های واقعی و انطباق پذیر در دنیای واقعی فراهم می کند.
این روش برخلاف متدهای قبلی کنترل مالاریا روی سلامت یا قابلیت باروری پشه ها تاثیر نمی گذارد. روش مذکور به محققان امکان ابداع تکنیکی را داد تا فرزندان پشهها بتوانند Q۲۲۴ را به ارث ببرند و آن را در جمعیتهای خود گسترش دهند تا انتقال انگل مالاریا بهطور کامل متوقف شود.