به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، زنگ خطر کمآبی سالهاست که به صدا درآمده و 25استان و بیش از ۵۳ شهر با تنش آبی مواجه هستند. استان تهران برای پنجمین سال پیاپی خشکسالی را تجربه میکند. بنفشه زهرایی، استاد مدیریت منابع آب دانشگاه تهران چند روز پیش اعلام کرد که فقط 2هفته تا روز صفر تهران باقی و سناریوی آخرالزمانی تهران در پیش است.
به همین بهانه میزبان محمدابراهیم رئیسی، کارشناس حوزه آب و پژوهشگر اقتصاد آب شده است.
او معتقد است، هم مدیریت و برنامهریزی از سوی دولت باید بازنگری شود و هم سواد آبی مردم برای صرفهجویی افزایش پیدا کند.
کمیابی آب
کارشناس حوزه آب و پژوهشگر اقتصاد آب میگوید: «وقتی میانگین بارندگی ما حدود 052میلیلیتر در سال است، پس همواره با کمبود آب در کشور مواجه هستیم.»
محمدابراهیم رئیسی معتقد است، موضوع گرمایش جهانی در کشور ما چندان جدی گرفته نمیشود و میافزاید: «جزو 3کشوری هستیم که به موافقتنامه پاریس نپیوستیم که آن برای استفاده از کمکهای مربوط به تنشهای اقلیمی است.
علت آن هم این است که کاهش انتشار گازهای گلخانهای در کشور به معنی جلوگیری از رشد اقتصادی ایران است و گروهی با آن مخالفت کردهاند. کمکهای جهانی هم این است که تکنولوژی پیشرفته کشاورزی و نرمافزارهای تطبیق با سیل و مانند این در اختیار ما قرار بگیرد.»
وضعیت سدها
کارشناس حوزه آب و پژوهشگر اقتصاد آب درباره سختی شرایط میگوید: «آب تهران علاوه بر منابع آب زیرزمینی از سدهای خارج از تهران تامین میشود. سدهای لتیان، لار، امیرکبیر و طالقان هم تقریبا نیمه پر هستند. پس فقط بین 10تا 14درصد سدهای تهران پر است. قبلا اینطور بود که 70درصد آب تهران از آبهای سطحی تامین میشد و اگر گیر میافتادیم، دنبال آب زیرزمینی میرفتیم. نتیجه چه شد؟ امروز ۱۶۰ میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از آب زیرزمینی داریم. اصلا نگوییم آخرالزمانی. تا آغاز بارش پاییزی، امسال را هم میگذرانیم. اما سال دیگر را چه باید کرد؟» محمدابراهیم رئیسی به سواد آبی هم اشاره میکند و میگوید: «سواد آبی مسئولان کم است و انتقال سواد آبی به مردم را هم درست نمیدانند.»
راهکاری برای گذر از بحران
آمارها میگوید: 11درصد آب تهران بهدلیل خرابی لولهها از بین میرود.
محمدابراهیم رئیسی، کارشناس حوزه آب و پژوهشگر اقتصاد آب میگوید: «11درصد یعنی سالی ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب، به اندازه سد کرج. یکی از ابزارهای اقتصادی، قیمتگذاری آب است. قیمت به همراه آگاهیرسانی به مردم جواب میدهد. این ابزار قیمت میتواند تنبیه و تشویق را با هم داشته باشد. ابزارهای اقتصادی یک راهکار است. فرهنگ، گفتوگو میان مردم و عمومی کردن مسئله آب هم هستکه میتواند به طورکامل از پساب شهری
تأمینشود.»
مکث
شرایط واقعا آخرالزمانی است؟
وقتی گفته میشود وضعیت آب تهران آخرالزمانی است یا 2هفته دیگر تا روز صفر و نقطه صفر باقی مانده، به چه معناست؟ محمدابراهیم رئیسی، کارشناس حوزه آب و پژوهشگر اقتصاد آب: «این واژهها از ادبیات مردم کیپتاون در آفریقای جنوبی گرفته شده. در کیپتاون تمام بیلبوردها پر از نشانگرهایی شد که کاهش آب تا نقطه صفر و تمام شدنش را نشان میداد.»