به گزارش سلامت نیوز، امسال، روز جهانی مغز با شعار “Brain Health for All Ages” برگزار میشود؛ پیام اصلی: سلامت مغز فقط یک مرحله زندگی نیست، بلکه تعهدی برای تمام عمر است، از پیشبارداری تا کهنسالی.
-
پیامهای کلیدی سازمان جهانی مغز (WFN) شامل: آگاهی، آموزش، پیشگیری، دسترسی به مراقبت و حمایت اجتماعی هستند.
-
امسال شعار "مراقبت از مغز از اولین لحظه تا دوران پیری" توسط پروفسور وولفگانگ گریسولد برجسته شده است.
اهمیت و ضرورت این روز
اختلالات عصبی علت دوم مرگ و میر و بار بیماری در سراسر جهان هستند، اما بسیاری از آنها قابل پیشگیریاند. بنابراین ضروری است که سلامت مغز در همه سنین را جدی بگیریم.
روشهای تقویت سلامت مغز
توصیههای WFN و WHO:
-
تغذیه مناسب پیش از بارداری، دوران بارداری و دوران کودکی
-
فعالیت بدنی منظم، خواب کافی و مدیریت استرس در بزرگسالی
طبق دانشکده پزشکی هاروارد:
-
خواب کافی (۷–۹ ساعت)، فعالیت بدنی، رژیم غذایی مدیترانهای-مغزی، نگهداشتن ذهن فعال، تعاملات اجتماعی، مدیریت استرس و کنترل فشار خون
از دیدگاه متخصصان نوروسرجنی:
پزشکانی مانند دکتر بتسی گرانچ توصیه میکنند:حداقل ۹٬۸۰۰ قدم در روز پیاده روی کنید، رژیم MIND، حل جدول و پازل را در نظر بگیرید. روابط اجتماعی سالم داشته باشید. محافظت در برابر ضربات سر در الویت شما باشد. خواب کافی داشته باشید. هیدراتاسیون کافی را فراموش نکنید. از مصرف دخانیات و الکل اجتناب کنید.
چرا امروز؟
طبق اعلام دکتر منشانی و همکاران، روز جهانی مغز برای تأکید بر تفاوت مغز انسان و هوش مصنوعی برگزار میشود؛ مغز دارای خلاقیت، همدلی، و توانایی بازیابی است که AI ندارد.
علاوه بر آن، این روز فرصتی است تا حافظهٔ مغزی، پیشگیری از سکته و دمانس را جدیتر بدانیم؛ چون سکته مغزی هر 6 ثانیه موجب مرگ یا معلولیت میشود.
نکات عملی برای حفظ سلامت مغز
مرحله | توصیه |
کودکی و نوجوانی | تغذیه غنی، واکسیناسیون، رشد سالم (WFN) |
بزرگسالی | ورزش منظم، خواب کافی، رژیم سالم، مطالعه، مدیتیشن، فعالیت اجتماعی |
کهنسالی | تمرکز بر پیشگیری از دمانس، معاینات دورهای، فعالیت ذهنی و بدنی، نظارت بر تغذیه و استرس |
پژوهشها نشان میدهند با اتخاذ سبک زندگی سالم، میتوان خطر سکته، دمانس و دیگر بیماریهای عصبی را کاهش داد. این روز یک دعوت عمومی برای اقدام است: مراقبت از مغز یعنی سرمایهگذاری در آیندهای با نشاط و پویاتر.