طبخ بیش از ۴۰۰ دیگ غذا در هرمزگان در غدیر حماسی ایران
اقتصاد ایران: بندرعباس- اطعام غدیر در حال تبدیل شدن به یک فرهنگ عمومی است به نوعی که فقط در یک مورد با مشارکت یک خیر ۴۰۰ دیگ غذا طبخ و بین مردم توزیع خواهد شد.
خبرگزاری مهر، گروه استانها - علی ستاری: یکی از سنتهای نیکو و ریشهدار در فرهنگ اسلامی، بهویژه در میان شیعیان، سنت اطعام است؛ سنتی که نهتنها بعد اجتماعی دارد بلکه جلوهای از محبت، کرامت، و تعظیم شعائر الهی بهشمار میرود. در میان ایام مختلف، دو نقطه اوج برای اطعام در آموزههای دینی ما برجستهتر از دیگر مناسبتها جلوه میکند: افطاری در ماه مبارک رمضان، حتی با نیمی از خرما، و اطعام در روز غدیر.
اطعام غدیر راهبردی برای تبیین فرهنگ غدیر در دل نسلهای آینده
در منابع روایی، اطعام در روز غدیر نهتنها یک عمل نیکو بلکه یک اقدام راهبردی در تبیین و تعمیق فرهنگ ولایت است و این مهم بیشترین تأثیر را در نسلهای جدید میگذارد، اطعام غدیر امری مبارک است که امام صادق علیهالسلام آن را با تعبیری بینظیر معرفی میکند: «اطعام یک نفر در روز غدیر، همچون اطعام یک میلیون پیامبر، صدیق و شهید است». چنین ارزشی، گواهی روشن بر عظمت و بُرد فرهنگی غدیر دارد.
همانگونه که زیارت اربعین به مدد تلاش علمای بزرگ و عشق مردم از میان نخلستانهای سوزان و راههای خطرناک به آئینی جهانی تبدیل شد، امروز نیز اطعام در غدیر میتواند مسیری تازه برای زنده نگه داشتن پیام امامت و ولایت در دل خانهها و کوچهها بگشاید.
مهمانی غدیر بهانهای برای اشتراک محبت و نعمتها
«مهمونی غدیر» یک عنوان ساده ولی پرمفهوم است؛ طرحی مردمی، خودجوش و در عین حال عمیق که بهانهای برای دیدار دلها و اشتراک نعمتهاست. این سنت، اگر با نیت الهی و در فضای صمیمی خانوادگی و اجتماعی برگزار شود، نهتنها سفرهها که دلها را هم رنگین میکند.
باز شدن سفرههای مهربانی به نام غدیر، از خانههای ساده تا میادین شهر، از دل هیئتها تا جمعهای دوستانه، فرصتی است برای تمرین سبک زندگی فاطمی و علوی. این سنت میتواند سهم اهلبیت علیهمالسلام را در سبک زندگی روزمره ما افزایش دهد و غدیر را از یک واقعه تاریخی به یک «فرهنگ زنده و جاری» بدل سازد.
غدیر فصل نو شدن نگاهها، ارتباطها و دلهاست. روزی که باید بهترین لباسها را بپوشیم، بهترین غذاها را آماده کنیم و بهترین لبخندها را به یکدیگر هدیه دهیم. غدیر یعنی همگان را بر سر سفره ولایت نشاندن؛ یعنی اینکه حتی اگر خودمان چیزی اندک داریم، باز هم سفرهای برای دیگران بگشاییم، چرا که این گشودنها در آسمانها وزنی بسیار بزرگ دارد.
در جهانی که گاه از مهر و عطوفت تهی میشود، سنت اطعام غدیر، نسخهای کاربردی برای بازسازی پیوندهای اجتماعی، ترویج اخلاق کریمانه و تعمیق محبت اهلبیت علیهمالسلام در بطن زندگی مردم است. و چه زیباست که این سُنَّت، سال به سال گستردهتر، مردمیتر و اثرگذارتر شود.
پخت بیش از ۴۰۰ دیگ غذا به صورت متمرکز در هرمزگان جهت اطعام غدیر
محمود ارجمند سخنگوی ستاد مردمی برگزاری مهمونی غدیر در هرمزگان طی گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اهمیت اطعام در فرهنگ ناب اسلامی و شیعی، گفت: خوشبختانه مردم خداجوی هرمزگان همواره پای کار آئینها و مناسک نیک بودهاند و اطعام در غدیر نیز چند سالی است که به طور فراگیر در سراسر استان انجام میشود.
وی افزود: آمار غذاهایی که در شب، روز و شام عید غدیر طبخ و در قالبهای مختلف بین مردم توزیع شده و میشود به هیچ وجه قابل شمارش و ارزیابی نیست چرا که تقریباً در اکثر محلات پخت غذا انجام شده و صدها هزار پرس غذا به برکت نام امیرالمؤمنین علی علیهالسلام توزیع میشود؛ اتفاقات اخیر هیچ تأثیری در اراده مردم نداشته است بلکه انگیزه مردم را برای مشارکت در بزرگداشت غدیر و کمک به حماسیتر شدن این روز بیشتر شده است.
ارجمند عنوان کرد: خوشبختانه با فرهنگسازی انجام شده، اطعام غدیر در حال فراگیری است و خانوادهها توزیع از یک پرس غذا تا هزاران پرس غذا را در دستور کار خود دارند و هر کس تلاش میکند به وسع خود سهمی در گسترده کردن خوان با برکت امیرالمؤمنین علی علیهالسلام داشته باشد.
سخنگوی ستاد مردمی برگزاری مهمونی غدیر هرمزگان تأکید کرد: فقط در یک مورد یک خیر نیک اندیش ۹ تُن برنج را اهدا کرد تا به مکانهایی که طبخ غذا به صورت گسترده انجام میشود کمک شود و حجم اطعام غدیر افزوده شود.
وی عنوان کرد: بدین ترتیب، بیش از ۱۰۰ دیگ غذا در شهر بندرعباس، بیش از ۱۰۰ دیگ در شهرستان میناب و بیش از ۲۰۰ دیگ غذا در سایر شهرهای استان به صورت متمرکز طبخ شده و توزیع میشود.
ارجمند عنوان کرد: آمار ارائه شده مربوط به پختهای متمرکز در هر شهرستان است که به صورت کاملاً مردمی انجام خواهد شد و با احتساب پختهایی که در این روز در مساجد و هیئتها انجام خواهد شد شمار غذاهای پخت شده غیر قابل شمارش است.
طبخ و توزیع ۱۴ هزار غذای نذری در عید غدیر
دبیر اجرایی بنیاد بینالمللی غدیر شهرستان قشم از آمادگی این شهرستان برای اجرای گسترده طرح «ضیافت علوی» در عید سعید غدیر خم خبر داد و گفت: پیشبینی میشود امسال بیش از ۱۴ هزار پرس غذای نذری در مناطق مختلف قشم طبخ و میان مردم توزیع شود.
حجتالاسلام مسلم کریمی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه این طرح برای چهارمین سال پیاپی در قشم اجرا میشود، اظهار داشت: هدف اصلی اجرای این طرح، احیای سنت حسنه اطعام در عید غدیر و ترویج فرهنگ ولایتمداری در جامعه است.
۱۳۰ نفر در پخت غذا مشارکت دارند
وی با بیان اینکه تمامی مواد اولیه مورد استفاده در طبخ غذا از بهترین و با کیفیتترین اقلام تهیه شدهاند، افزود: فرآیند طبخ و بستهبندی غذاها توسط ۱۳۰ نفر آشپز و کمکآشپز در حال انجام است.
توزیع گسترده در محلات و روستاها
کریمی ادامه داد: کار توزیع این غذاهای متبرک از صبح روز شنبه ۲۴ خردادماه، همزمان با ۱۸ ذیالحجه و عید سعید غدیر خم آغاز شده و در سطح محلات، روستاها و مناطق کمبرخوردار شهرستان قشم با همکاری نهادهایی چون کمیته امداد، گروههای جهادی، مراکز نیکوکاری و نیروهای بسیج توزیع میشود.
افزایش تدریجی ظرفیت اطعام در قشم
دبیر اجرایی بنیاد بینالمللی غدیر قشم در ادامه گفت: سنت اطعام در روز عید غدیر سابقهای دیرینه در جزیره قشم دارد اما فعالیت متمرکز ما از چهار سال پیش با طبخ ۶ هزار پرس غذا آغاز شد؛ در این سالها به صورت پلکانی ظرفیت پخت و توزیع غذا افزایش یافت، بهگونهای که در مجموع سه سال گذشته بیش از ۲۸ هزار غذا در بین مردم توزیع شده و با رقم ۱۴ هزار پرس امسال، این عدد به بیش از ۴۲ هزار پرس رسیده است.