به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،در همایش علمی روز جهانی غذا که در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، مسئولان حوزه سلامت و صنایع غذایی نسبت به کمبود آزمایشگاه جامع مواد غذایی در کشور هشدار دادند؛ موضوعی که ایمنی غذا، سلامت جامعه و مسیر صادرات محصولات غذایی را با چالش مواجه کرده است.
امیر یونسیان، رئیس شبکه آزمایشگاهی کشور، گفت: در حال حاضر حدود ۲ هزار مجموعه آزمایشگاهی در ۱۷۸ شهر کشور فعالیت دارند و بیش از سه میلیون خدمت آزمایشگاهی در سال ۱۴۰۳ ثبت شده است. با این حال، هنوز در حوزه غذا نیازهای مهمی وجود دارد که به برنامهریزی برای سال ۱۴۰۴ موکول شده است.
کمبود آزمایشگاه با استانداردهای بینالمللی
عیسی گلشاهی، معاون برنامهریزی سازمان شیلات ایران، با اشاره به نبود آزمایشگاه جامع دارای تأییدیههای استاندارد اوراسیا و اتحادیه اروپا در ایران، گفت: «در برخی موارد مجبور به ارسال نمونهها به کشورهایی مانند فرانسه یا ترکیه برای انجام آزمایش هستیم و همین مسئله باعث میشود بسیاری از محصولات مانند ماهی قزلآلا امکان صادرات به اتحادیه اروپا را نداشته باشند.»
وی تأکید کرد: «در حال حاضر، این خلأ آزمایشگاهی مانعی جدی برای گسترش صادرات غذایی کشور است.»
پیامدهای کمبود آزمایشگاههای مرجع:
-
کاهش توان صادرات محصولات غذایی، بهویژه به اروپا
-
افزایش هزینههای تولیدکنندگان برای انجام آزمایشها در خارج
-
اتکای پایین به استانداردهای داخلی در پذیرش کیفیت جهانی
-
محدودیت در پذیرش محصولات ایرانی در توافقات تجاری بینالمللی
راهکارهای پیشنهادی:
-
راهاندازی آزمایشگاههای مرجع جامع مطابق با استانداردهای بینالمللی
-
همکاری بین دستگاههای مسئول مانند سازمان غذا و دارو، دامپزشکی، شیلات
-
ایجاد کریدور سبز آزمایشگاهی با روسیه برای تسهیل صادرات به اوراسیا
-
حمایت از اقتصاد دانشبنیان و توسعه فناوریهای ایمنی غذایی
تفاهمنامه سهجانبه برای بهبود وضعیت
در پایان همایش، تفاهمنامهای میان دانشگاه علوم پزشکی تهران، سازمان غذا و دارو و صنایع غذایی کشور با هدف تقویت ارتباط میان دانش، سیاستگذاری و صنعت امضا شد تا زمینهای برای بهبود وضعیت ایمنی غذا، ارتقای زیرساختهای آزمایشگاهی و حمایت از صادرات دانشبنیان فراهم شود.