بازخوانی ماجرای سرود خجسته باد این پیروزی

اقتصاد ایران: امروز سالروز آزادسازی خرمشهر است و «خجسته باد این پیروزی» همان سرود معروفی است که صبح آزادی خرمشهر، از رادیو طنین‌انداز شد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، موسیقی در دوران انقلاب اسلامی و سال‌های دفاع مقدس، نقشی بی‌بدیل در همراهی با مردم و بازتاب روحیه مقاومت و ایستادگی ایفا کرد. شاید بتوان گفت موسیقی نخستین هنری بود که هم‌پای انقلاب اسلامی ایران حرکت کرد و در سال‌های جنگ تحمیلی، تأثیرگذارترین هنر در میان جامعه و رزمندگان به شمار می‌رفت.

اکنون که در سالروز آزادسازی خرمشهر هستیم، قصد داریم نگاهی دوباره به یکی از مهم‌ترین آثار موسیقایی آن دوران بیندازیم؛ یکی از ماندگارترین سرودهای دوران دفاع مقدس؛ «خجسته باد این پیروزی.»

 

این سرود در سال 1361 و به مناسبت آزادسازی خرمشهر در عملیات بیت‌المقدس ساخته شد. «خجسته باد این پیروزی» سرودی نظامی است که در آواز «بیات ترک» خلق شده و شعر آن از سروده‌های حمید سبزواری است. احمدعلی راغب آهنگساز این اثر بوده و محمد گلریز خوانندگی آن را بر عهده داشته است.

گلریز از جمله خوانندگانی است که تسلط ویژه‌ای بر دستگاه‌های موسیقی ایرانی دارد. همین دانش و تربیت تکنیکی نزد استادان برجسته آواز ایرانی، به موفقیت او در خواندن آثار انقلابی کمک شایانی کرده است.

او از شاگردان نورعلی‌خان برومند بوده و در طول سال‌ها، مهارت خود را در دستگاه‌های موسیقی ایرانی به کمال رسانده است. اجرای دستگاه دشوار «راست‌پنج‌گاه» در دانشگاه علامه طباطبایی، دیدار با مقام معظم رهبری و تأیید ایشان بر هنر گلریز، از نقاط برجسته مسیر هنری اوست. او روزگاری نیز با گروه «شیدا» همراه بود و با ساز محمدرضا لطفی آواز خواند.

تمام این مسیر هنری، منجر به آن شد که گلریز به موسیقی انقلابی بپیوندد و یکی از پایه‌گذاران آثار ماندگار در این عرصه شود.

صبح روز سوم خرداد 1361، پس از انتشار خبر آزادسازی خرمشهر، سرودی از رادیو پخش شد که با این مصرع آغاز می‌شد:

از صلابت ملت و ارتش و سپاه ما / جاودانه شد از فروغ ظفر پگاه ما

پخش این آهنگ در آن روزهای پرافتخار، خاطره‌ای شیرین و به‌یادماندنی در ذهن ایرانیان ساخت.

محمد گلریز درباره روند ساخت این سرود به خبرنگار تسنیم می‌گوید: «چند ماه پیش از عملیات بیت‌المقدس، به ما اطلاع دادند که پیروزی بزرگی در راه است و باید سرودی حماسی برای آن آماده کنیم؛ اما هنوز نمی‌دانستیم منظور دقیق چیست. تیم چهار نفره‌ای شامل احمدعلی راغب، شادروان مجتبی میرزاده، مرحوم محمد سبزواری و من، مسئولیت ساخت سرود را بر عهده گرفتیم. در بیشتر آثار، فریدون شهبازیان نیز به‌عنوان ناظر ضبط و تهیه‌کننده حضور داشت.

خرمشهر , موسیقی ,
محمد گلریز - خواننده آهنگ خجسته باد این پیروزی

خرمشهر , موسیقی ,
زنده یاد مجتبی میرزاده - تنظیم کننده و آهنگساز
او یکی از نوابغ موسیقی ایران به شمار می‌رود که اهالی موسیقی خاطره‌های بسیاری از همکاری با او دارند.

خرمشهر , موسیقی ,
زنده‌یاد احمدعلی راغب - آهنگساز و نوازنده موسیقی ایرانی

خرمشهر , موسیقی ,
زنده‌یاد حمید سبزواری - شاعرِ آهنگِ «خجسته باد این پیروزی»

«خجسته باد این پیروزی» در گوشه «روح‌الارواح» از آواز «بیات ترک» ساخته شد. تنظیم آن را زنده‌یاد مجتبی میرزاده انجام داد و باید گفت که این تنظیم یکی از شاهکارهای موسیقی حماسی است. این تنها نظر من نیست، بلکه بسیاری از اساتید و اهالی موسیقی نیز بر آن مهر تأیید زده‌اند.»

در سال 1398، برای نخستین بار محمد گلریز در ویژه‌برنامه تحویل سال نو، نسخه‌ای بی‌ساز از «خجسته باد این پیروزی» را در حرم مطهر رضوی اجرا کرد. او شعر قطعه را متناسب با فضای آن روزهای کشور بازنویسی و اجرا کرد.

همچنین در خرداد 1395 مستندی ساخته شد که به پشت‌صحنه خلق این اثر پرداخت؛ از روند ساخت شعر و موسیقی گرفته تا نخستین پخش آن از رادیو در روز آزادسازی خرمشهر.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ