نعل وارونه اردوغان و معاونش به تاریخ با حمله به صفویه
اقتصاد ایران: اظهارات رییس جمهور و رییس پارلمان ترکیه درباره وقایع تاریخی همچون جنگ چالدران، صفویان، شاه اسماعیل صفوی، نشان داد که مصادره به مطلوب و تحریک اذهان، به بخشی از نگرش سیاسی حزب عدالت و توسعه تبدیل شده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، این روزها در فضای سیاسی – اجتماعی ترکیه، به طور مداوم درباره این موضوع صحبت میشود که انحلال گروه تروریستی پ.ک.ک، یک رویداد تاریخی و یک دستاورد مهم برای دولت اردوغان و حزب حاکم ترکیه است.
این در حالی است که در مورد بسیاری از جزئیات و مسائل حقوقی مرتبط با خلع سلاح این گروه، ابهامات فراوانی وجود دارد و افکار عمومی از اردوغان و اعضای کابینه و حزب او، انتشار توضیحات اقناع کننده دارد. اما با این وجود، دولت و حزب حاکم، توضیح روشنی نداده و به جای روشنگری، به دنبال تشویش و تحریک افکار عمومی است.
اردوغان از طرفی به دنبال جلب توجه کردها است اما در طرف مقابل، با بیان اظهارات غلط درباره صفویان و علویان، موجب آزردگی خاطر علویان ترکیه شد. این در حالی است که یک چهارم از جمعیت 85 میلیون نفری ترکیه، علوی هستند.
رجب طیب اردوغان در مقام رییس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه و همچنین نعمان کورتولموش رییس پارلمان این کشور، در دو سخنرانی جداگانه، از دریچه و منظر عجیبی به این مساله نگریستند و نکاتی بر زبان آوردند که موجب واکنش تند بسیاری از فعالان علوی شد.
اظهارات رییس جمهور و رییس پارلمان ترکیه درباره وقایع تاریخی همچون جنگ چالدران، صفویان، شاه اسماعیل صفوی، نشان داد که مصادره به مطلوب و تحریک اذهان، به بخشی از نگرش سیاسی حزب عدالت و توسعه تبدیل شده است.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه در سخنرانی خود در «برنامه آموزش رهبری» در «آکادمی سازمان ، گفت: «آینده ترکیه روشن است، ستاره اش بیشتر می درخشد… تاریخ هزار ساله ما در این سرزمینها، این را به وضوح نشان داده است. ترک، کُرد، عرب با هم بوده اند و پیروزی و شکست را با هم تجربه کردهاند. ملازگرد، پیروزی مشترک ترک، کُرد و عرب است. چالدران، پیروزی مشترک ترک، کُرد و عرب است…»
این اظهارات اردوغان موجی از نارضایتی را در میان علوی ها و نیز مردم کشور آذربایجان به وجود آورد.
خطای بزرگ کورتولموش در جمع کردها
نعمان کورتولموش از شاگردان قدیمی مرحوم نجم الدین اربکان، یکی از مخالفین و منتقدین سرسخت اردوغان بود و با رهبری حزبی به نام پاک، به طور مداوم علیه حزب عدالت و توسعه، گل و اردوغان سخنرانی میکرد. اما بعدها، تطمیع شد، کرکره حزب خود را پایین کشید و به حزب اردوغان پیوست.
این سیاستمدار محافظه کار ترکیه که به عنوان دانش آموخته حقوق، دقت بالایی در انتخاب مفاهیم دارد، این بار دچار یک خطای بزرگ شد و در جمع دانشگاهیان کُرد زبان در دانشگاه شهر شرناخ در جنوب شرقی ترکیه، از اتحاد بین سلطان سلیم یاووز و خوانین کُرد علیه صفویان صحبت کرد و نقش ادریس بتلیسی در اتحاد ترکها و کردها قبل از نبرد چالدران در سال 1514 را مهم دانست.
کورتولموش در سخنرانی خود آشکارا به تحریف تاریخ پرداخته و گفت: «آن اتحاد استراتژیک ما در چالدران در سال 1514 باعث شد که جوامع مسلمان در آناتولی با سرافرازی و افتخار در این سرزمین بمانند و در صلح و وحدت همزیستی کنند.»
این سخن کورتولموش در حالی بیان شده که بنا به روایات تاریخی معتبر از جمله بنا به متنی که خود بتلیسی به نام «سلیمشاهنامه» نوشته، سلطان سلیم یاووز در دوران سلطنت خود در کشتار و تبعید علویان قزلباش، کار را به جایی رساند که حتی مورخین عثمانی از بیان اقدامات او ابا داشتند و بتلیسی میگوید به دستور او، دست کم چهل هزار نفر کشته شدند و این رویداد سیاه، یکی از تلخترین خاطرات علویان آناتولی در مورد امپراتوری عثمانی است.
البته کشتار علویان درسیم در دهه دوم استقرار نظام جمهوری ترکیه نیز، یکی دیگر از تراژدی های بزرگ علویان در جنوب، جنوب شرق و آناتولی است.
اظهارات رئیس پارلمان ترکیه یعنی نعمان کورتولموش، با واکنش تند روبرو شد و انجمنها و فدراسیونهای علوی در بیانیه مشترکی، سخنان او را محکوم کردند.
فدراسیون علوی بکتاشی، فدراسیون انجمنهای علوی، فدراسیون بنیادهای علوی، کنفدراسیون اتحادیههای علوی اروپا، بنیاد فرهنگ آناتولی حاجی بکتاش ولی، انجمنهای فرهنگی علوی، انجمن فرهنگی پیر سلطان ابدال و فدراسیون علویان استرالیا از کورتولموش خواستند به خاطر این اظهارات بیشرمانه و تفرقه افکنانه، از پست ریاست مجلس استعفا دهد.
سران علویان ترکیه با استفاده از یک عبارت دقیق و هوشمندانه، اظهارات رییس پارلمان ترکیه را «تقدسبخشی به نسلکشی» توصیف کردند.
در این بیانیه آمده است: «نعمان کورتولموش رئیس پارلمان، نه تنها از یاووز سلطان سلیم که مورد لعن و نفرین جامعه علویان بود، تمجید کرد، بلکه به نسلکشی علویان در تاریخ اعتراف کرده و این نسلکشی را مبارک خواند. او همچنین همدستی و اتحاد کثیف ادریس بتلیسی با یاووز را که یکی از بزرگترین خیانتهایی است که علویان در طول تاریخ متحمل شدهاند، مشروعیت بخشید. این زبان و این طرز فکر که برای توصیف قتل عام علویان به کار رفته، نشانهای از نیت بد دولت اردوغان – باغچلی و نحوه نگاه آنها به علویان است».
انجمنهای فرهنگی علوی در بیانیه خود به این نکته اشاره کردهاند: «نعمان کورتولموش باید فوراً از علویان عذرخواهی کند و از تمام سمتهای خود استعفا دهد. ذهنیتی که از قتل عام علویان دفاع میکند، نمیتواند رئیس مجلسی باشد که علویان نیز در آن نماینده دارند! او همچنین باید به خاطر تحریک مردم به نفرت و خصومت محاکمه شود».
واکنش تند علویان، رییس پارلمان ترکیه را هراسان کرد و در پاسخ گفت: «من در چارچوب آن سخنرانی، ماجرای وحدت و برادری آناتولی را توضیح دادم و ضمن بیان مثالهایی از صلاحالدین ایوبی و سلطان آلپ ارسلان، چیزی نگفتم که شهروندان علوی ما را آزرده خاطر کند. اگر اینطور برداشت شود، اگر حتی یکی از برادران علوی ما از این موضوع ناراحت شود، میخواهم تاسف خود را ابراز کنم. آنچه گفتم دقیقاً برعکس است. هر زمان که ما، کردها، ترکها، علویها و سنیهای این کشور، در آناتولی با هم و متحد بودهایم، همیشه تاریخی پر از پیروزی داشتهایم. جدا کردن علویها از سنیها در واقع بزرگترین خیانت به تاریخ ماست.»
دیگریسازی به چه قیمتی؟
در شرایطی که اردوغان و باغچلی با عبدالله اوجالان رهبر زندانی گروه تروریستی و منحله پ.ک.ک به توافق دست یافتهاند، با یک چرخش سینوسی و عملگرایانه، میخواهند موجب رنجش و تحریک افکار عمومی علویان شوند.
اردوغان و باغچلی که تا همین چند ماه پیش میگفتند تا کشته شدن آخرین تروریست به حملات هوایی و زمینی ادامه خواهند داد، حالا به منظور اصلاح قانون اساسی و فراهم آوردن زمینه نامزدی مجدد اردوغان، یک بار دیگر به دنبال «سیاست دیگری سازی» هستند.
انتهای پیام/