هشدار آژانس بینالمللی انرژی درباره بحران کمبود مس
اقتصاد ایران: آژانس بینالمللی انرژی (IEA)در گزارشی هشدار داد که تقاضا برای مس که برای گذار از سوختهای فسیلی و حرکت به سمت جهانی کمکربن ضروری است، طی دهه آینده از عرضه پیشی خواهد گرفت و بحران کمبود این فلز به وجود خواهد آمد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه گاردین، آژانس بینالمللی انرژی (IEA)در گزارشی هشدار داد که تقاضا برای مس که برای گذار از سوختهای فسیلی و حرکت به سمت جهانی کمکربن ضروری است، طی دهه آینده از عرضه پیشی خواهد گرفت و بحران کمبود این فلز به وجود خواهد آمد.
تحلیل این آژانس پیشبینی میکند که اگر اقدامی انجام نشود، عرضه مس که جزء مهمی از تمام سیستمهای انرژی الکتریکی کنونی محسوب میشود، تا سال 2035 تا 30 درصد کمتر از میزان مورد نیاز خواهد بود.
در این گزارش به نقل از فاتح بیرول، رئیس آژانس بینالمللی انرژی، آمده است: این یک چالش بزرگ خواهد بود. زمان به صدا درآوردن زنگ خطر است.
وی همچنین گفت که کشورهای توسعهیافته باید پالایش مس و دیگر فلزات کلیدی مورد نیاز صنایع را افزایش دهند و با کشورهای در حال توسعه برای این منظور همکاری کنند.
مواد معدنی حیاتی که برای تولید پنلهای خورشیدی، توربینهای بادی و تحول در سیستم انرژی جهانی ضروری هستند، عمدتاً در چین پالایش میشوند، هرچند استخراج آنها در مناطق مختلفی از جمله آفریقا، استرالیا و آمریکای لاتین انجام میشود.
طبق دادههای این آژانس، چین بهطور متوسط بیش از 70 درصد از 20 ماده معدنی برتر مورد نیاز بخش انرژی را پالایش میکند. عناصری مانند کبالت، گالیوم، لیتیوم و منگنز در تولید باتریها و قطعات الکتریکی مورد نیاز برای تولید انرژی تجدیدپذیر استفاده میشوند.
سلطه چین بر بازار حتی با وجود کاهش قیمت بسیاری از مواد معدنی حیاتی از اوج خود در سالهای 2021 و 2022 که به دلیل شوک همهگیری کرونا و کمبود عرضه ایجاد شده بود، در حال افزایش است. انتظار میرود سهم تأمینکنندگان برتر در دهه آینده به طور متوسط کاهش اندکی داشته باشد.
بیرول تأکید کرد که برای گذار به اقتصاد کمکربن، باید اقدامات بیشتری برای افزایش عرضه مواد معدنی حیاتی انجام شود.
وی گفت: تنوعبخشی کلید اصلی است. این فناوری در بریتانیا، اروپا، ژاپن، ایالات متحده و کره جنوبی وجود دارد. آفریقا و آمریکای لاتین منابع را دارند. میتوان همکاری بینالمللی بین کشورها ایجاد کرد.
وی افزود که دولتها باید مداخله کنند زیرا نیروهای بازار بهتنهایی نمیتوانند این مشکل را حل کنند. «نیاز به سیاستهای دولتی برای حمایت از ورود بازیگران جدید به بازار وجود دارد.»
توسعه این صنایع و پیوندهای تجاری میتواند عرضه جهانی را متنوع کند و از گلوگاهها و افزایش احتمالی قیمتها، مانند آنچه در سال 2021 مشاهده شد، جلوگیری کند.
بیرول گفت: اگر هزینهها افزایش یابد، این بزرگترین مانع برای گذار به اقتصاد سبز خواهد بود. این یک مسئله بسیار مهم است.
وی تأکید کرد که مس باید یک نگرانی کلیدی باشد. بهطور متوسط، 17 سال طول میکشد تا از کشف ذخایر جدید به تولید این فلز برسیم.
بیرول افزود: ما تمام معادن مس در آمریکای لاتین، آفریقا، استرالیا... را تحلیل کردهایم. (افزایش هزینهها) هزینه گذار سبز را بهطور قابلتوجهی بالا میبرد و ممکن است به تأخیر آن منجر شود.
وی گفت اما اگر دولتها بهسرعت اقدام کنند، میتوانند کمبود پیشبینیشده را کاهش دهند.
انتهای پیام/