تحولات اوکراین| هشدار ترامپ درباره واگذاری مناقشه به اروپا
اقتصاد ایران: عدم تمایل ترامپ به تشدید تحریمها علیه روسیه، امکان تماس مستقیم بین پوتین و زلنسکی، قدردانی روسیه از میانجیگری آمریکا، تمایل مسکو و واشنگتن برای آغاز روابط تجاری و قصد اروپا برای افزایش فشار بر روسیه، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا شب گذشته، دوشنبه، پس از گفتوگوی تلفنی خود با ولادیمیر پوتین، همتای روسیاش، اعلام کرد که در صورت عدم پیشرفت اساسی در حلوفصل مناقشه اوکراین، ایالات متحده نقش خود را به اروپا واگذار خواهد کرد.
وی در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «فکر میکنم اتفاقی خواهد افتاد. وگر نه، من کنار خواهیم کشید و آنها [اروپاییها] باید مذاکرات را ادامه دهند. در نهایت، این یک موضوع اروپایی بود. باید همانجا باقی میماند، اما ما دخالت کردیم، چون دولت قبلی آمریکا بهطور قاطع معتقد بود که ما باید وارد عمل شویم.»
ترامپ تاکید کرد که از قصد ولادیمیر پوتین برای دستیابی به حلوفصل مناقشه اوکراین اطمینان دارد. وی ابراز امیدواری کرد که پس از مذاکرات تلفنی، تغییرات مهمی در روند حلوفصل این مناقشه به وجود خواهد آمد. وقتی از رئیسجمهور آمریکا سؤال شد که آیا اوکراین به اندازه کافی برای دستیابی به آتشبس و مذاکرات صلح تلاش میکند، پاسخ داد که در حال حاضر نمیتواند به این پرسش پاسخ دهد. او گفت: «بهتر است این را دو هفته دیگر به شما بگویم، چون فعلاً نمیتوانم بگویم خیر یا آری... طی دو یا چهار هفته آینده بهتر به این سؤال پاسخ خواهم داد.»
ترامپ همچنین نظر خود را در خصوص ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین بیان کرده و گفت که او هم میخواهد مناقشه متوقف شود، البته در عین حال یادآور شد که «ارتباط با او اصلاً آسان نیست».
گفتوگوی تلفنی ترامپ و پوتین شامگاه دوشنبه انجام شد و بیش از دو ساعت به طول انجامید. پوتین بعد از آن اعلام کرد که مسکو آماده است روی یک یادداشت تفاهم با اوکراین، از جمله درباره آتشبس، کار کند. رئیسجمهور روسیه همچنین از مشارکت ایالات متحده در ازسرگیری گفتوگوهای مستقیم میان مسکو و کییف قدردانی کرد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و صد و هشتاد و دومین (1182) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ: تحریمها علیه روسیه تشدید نخواهد شد؛ هنوز امید به صلح وجود دارد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در گفتوگو با خبرنگاران در کاخ سفید، اعلام کرد که به دلیل امکان حلوفصل مناقشه در اوکراین، تحریمها علیه روسیه تشدید نخواهند شد.
ترامپ گفت: «فکر میکنم هنوز شانس رسیدن به نتیجه وجود دارد» و تأکید کرد که تشدید تحریمها علیه روسیه میتواند اوضاع را بهطور قابلتوجهی بدتر کند. با این حال، وی احتمال داد که زمان تشدید تحریمها ممکن است در آینده فرا برسد.
رئیسجمهور آمریکا در عین حال ابراز عقیده کرد که طرف روسی آماده گفتوگو برای پایان دادن به عملیات نظامی است و در این زمینه وقتکشی نمیکند. ترامپ همچنین افزود که اعزام نظامیان آمریکایی به اوکراین در دستور کار قرار ندارد. با این حال، او امکان افزایش ارسال تسلیحات به کییف را مورد بررسی قرار خواهد داد، ولی ابراز امیدواری کرد که درگیری به پایان رسیده و نیازی به این کار نخواهد بود.
کرملین: موضوع تماس مستقیم میان پوتین و زلنسکی در گفتوگوی ترامپ و پوتین بررسی شد
دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور روسیه بامداد امروز اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده در جریان گفتوگوی تلفنی خود، موضوع تماس مستقیم میان رهبر روسیه و ولودیمیر زلنسکی را مورد بررسی قرار دادند.
وی گفت: «بدون تردید، موضوع تماس مستقیم و ادامه تماسهای مستقیم میان روسیه و اوکراین مورد بحث قرار گرفت.»
در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا منظور تماسها در سطح عالی بوده است، پسکوف پاسخ مثبت داد.
سخنگوی کرملین با اشاره به اینکه مسکو و کییف باید برای هماهنگسازی متن یادداشت تفاهم، کار دشواری انجام دهند، گفت: «طرحهایی هم از طرف روسیه و هم از سوی اوکراین تدوین خواهد شد. این اسناد میان طرفین تبادل خواهد شد و پس از آن، تماسهای پیچیدهای برای تهیه یک متن واحد انجام خواهد گرفت. زمانبندی مشخصی وجود ندارد و نمیتواند وجود داشته باشد. بدیهی است که همه میخواهند این کار هرچه سریعتر انجام شود، اما طبعاً شیطان در جزئیات نهفته است.»
پسکوف همچنین تأیید کرد که واتیکان ابراز تمایل کرده تا میزبان مذاکرات میان روسیه و اوکراین باشد، ولی هنوز تصمیم مشخصی در مورد محل ادامه تماسهای احتمالی آینده گرفته نشده است. وی تأکید کرد که روسیه از همه کسانی که آمادگی دارند در این روند مشارکت داشته باشند، قدردانی میکند.
کرملین: تلاشهای آمریکا برای میانجیگری در اوکراین مؤثر بوده است
دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که تلاشهای ایالات متحده برای میانجیگری در حلوفصل مناقشه اوکراین مؤثر بوده است.
دیمیتری پسکوف در گفتوگو با خبرنگاران درباره نقش آمریکا در روند حلوفصل مناقشه اوکراین گفت: «بدون تردید، خدمات میانجیگرانه بسیار مؤثری ارائه شده، تماس برقرار شده و اکنون تماس مستقیم در حال انجام است.»
پسکوف در پاسخ به پرسشی درباره احتمال خروج آمریکا از نقش میانجیگری میان روسیه و اوکراین، تأکید کرد که ایالات متحده نهتنها از این نقش خارج نمیشود، بلکه بهشدت علاقهمند به دستیابی سریع به نتایج است. وی توضیح داد: «خیر، ایالات متحده از این میانجیگری خارج نمیشود. روشن است که آمریکا علاقهمند به دستیابی سریع به نتایج است، رئیسجمهور ترامپ نیز به این موضوع اشاره کرده و رئیسجمهور پوتین نیز با این دیدگاه موافق است. همه به دنبال حلوفصل سریع هستند. ما، پیش از همه، خواهان حلوفصل سریع از طریق از میان برداشتن علل اصلی هستیم.»
توافق پوتین و ترامپ بر سر تداوم گفتوگوها درباره اوکراین
یوری اوشاکوف، دستیار رئیسجمهور روسیه شب گذشته اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در جریان تماس تلفنی خود توافق کردند که گفتوگوها درباره موضوع مناقشه اوکراین ادامه یابد.
وی افزود که در جریان این مذاکرات، سران دو کشور درباره موضوعات بینالمللی دیگر، از جمله درباره نتایج سفر اخیر رئیسجمهور آمریکا به خاورمیانه، نیز گفتوگو کردند. به گفته این مقام کرملین، پوتین بر اهمیت تلاشهای دولت آمریکا برای ثبات در مناطق بحرانی تأکید کرده و از ترامپ به دلیل توجه شخصی به روند حلوفصل بحران اوکراین قدردانی کرده است.
او افزود: «بسیار مهم است که رؤسای جمهور توافق کردند گفتوگو درباره تمامی موضوعات مطرحشده، از جمله موضوع اوکراین، ادامه یابد و در آینده امکان برگزاری دیداری حضوری نیز در نظر گرفته شده است.»
اوشاکوف در پاسخ به سئوالی درباره احتمال دیدار حضوری میان پوتین و ترامپ تأکید کرد که به باور دو رئیسجمهور، چنین دیداری باید بهطور کامل و همهجانبه آمادهسازی شود و دستور لازم در این زمینه به تیمهای مسئول داده خواهد شد. وی در پایان گفت: «هر دو رئیسجمهور علاقهمند به این دیدار هستند، اما هر دو تمایل دارند که این دیدار ثمربخش باشد، نه صرفاً نمادین و بینتیجه.»
بررسی روابط دوجانبه در گفتوگوی تلفنی پوتین و ترامپ
دستیار رئیسجمهور روسیه یادآور شد که ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ در جریان گفتوگوی تلفنی خود، علاوه بر بررسی مفصل موضوع اوکراین، بر لزوم عادیسازی روابط دوجانبه میان روسیه و آمریکا تأکید کردند. یوری اوشاکوف گفت: «رؤسای جمهور درباره وضعیت روابط دوجانبه گفتوگو کرده و هر دو بر ادامه روند عادیسازی این روابط تأکید کردند.»
به گفته وی،در چارچوب این گفتوگو، موضوع تبادل شهروندان زندانی بین دو کشور نیز مطرح شد و فرمت «9 نفر در برابر 9 نفر» مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
پیشتر پوتین در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود که تماس تلفنی وی با ترامپ گفتوگویی مفید و محتوایی بوده و بیش از دو ساعت به طول انجامید. رئیسجمهور روسیه گفت که در جریان این گفتوگو، از مشارکت ایالات متحده در ازسرگیری گفتوگوهای مستقیم میان روسیه و اوکراین قدردانی کرده است.
پوتین همچنین اعلام کرد: «روسیه پیشنهاد خواهد داد و آماده است تا با طرف اوکراینی بر سر یک یادداشت تفاهم درباره توافق صلح احتمالی آینده کار کند؛ یادداشتی که شامل تعیین اصول حلوفصل، چارچوب زمانی برای امکان انعقاد توافق صلح و دیگر موارد از جمله آتشبس احتمالی خواهد بود.»
وی تأکید کرد که فدراسیون روسیه خواهان حلوفصل مسالمتآمیز بحران اوکراین است و بر لزوم یافتن مصالحههایی که مورد پذیرش همه طرفها باشد تأکید کرد. رئیسجمهور روسیه افزود: «تماسها میان شرکتکنندگان نشست و مذاکرات استانبول ازسر گرفته شده و این امید را ایجاد میکند که ما در مجموع در مسیر درستی قرار داریم.»
ترامپ: مذاکرات روسیه و اوکراین برای پایان دادن به مناقشه بهزودی آغاز خواهد شد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، پس از گفتوگوی خود با ولادیمیر پوتین اعلام کرد که روسیه و اوکراین بهزودی مذاکراتی را برای برقراری آتشبس و پایان دادن به مناقشه آغاز خواهند کرد.
ترامپ در شبکه اجتماعی Truth Social نوشت: «روسیه و اوکراین بلافاصله مذاکرات برای آتشبس و مهمتر از آن، برای پایان دادن به مناقشه را آغاز خواهند کرد.»
وی همچنین افزود که نتایج گفتوگوی خود با رهبر روسیه را به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، اورسولا فندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان و الکساندر استوب، رئیسجمهور فنلاند اطلاع داده است.
تمایل روسیه برای تجارت گسترده با آمریکا پس از پایان مناقشه
رئیسجمهور ایالات متحده همچنین یادآور شد که روسیه خواهان آغاز تجارت گسترده با آمریکا پس از پایان این «کشتار خونین فاجعهبار» است.
ترامپ در صفحه خود در شبکه اجتماعی Truth Social نوشت: «لحن و فضای گفتوگوی ما عالی بود. اگر چنین نبود، همین حالا میگفتم، نه بعداً. روسیه میخواهد پس از پایان این کشتار خونین فاجعهبار، تجارت گستردهای با ایالات متحده آغاز کند و من با این اقدام موافقم.»
استقبال سازمان ملل از گفتوگوی تلفنی پوتین و ترامپ
استفان دوجاریک، سخنگوی رسمی دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد که این سازمان از گفتوگوی تلفنی میان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده استقبال میکند.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار روس در این باره گفت: «مسلماً از مذاکرات میان رئیسجمهور ترامپ و رئیسجمهور پوتین استقبال میشود.»
مرتس: اروپا فشار تحریمی بر روسیه را افزایش خواهد داد
فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان اعلام کرد که کشورهای اروپایی فشار تحریمی بر مسکو را افزایش خواهند داد.
وی شب گذشته در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «اروپا با استفاده از تحریمها فشار بر مسکو را افزایش خواهد داد. ما پس از گفتوگوی تلفنی ترامپ با پوتین بر سر این موضوع به توافق رسیدیم.»
او همچنین افزود که اروپا در مسیر دستیابی به آتشبس، از اوکراین حمایت خواهد کرد.
تلاش سیاستمداران اروپایی برای متمایل کردن ترامپ به سمت خویش
دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که سیاستمداران اروپایی در تلاشاند دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده را به سمت موضع خود سوق دهند.
وی گفت: «آنها روی این مسئله حساب باز کردهاند که ترامپ را به موضع خود متمایل کنند. موضع رئیسجمهور آمریکا در حال حاضر بیطرفانه است. ترامپ واقعاً درگیر مسائل مربوط به حلوفصل مناقشه است، در حالی که دیدگاه سیاستمداران اروپایی کاملاً طرفدار اوکراین است. آنها مایل هستند که روسیه را در همه چیز شکست دهند.»
ونس: علت گفتوگوی ترامپ با پوتین بهدلیل بنبست در مذاکرات صلح است
جیدی وِنس، معاون رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که بهنظر دولت ایالات متحده، روند صلح اوکراین به بنبست رسیده و به همین دلیل دونالد ترامپ قصد دارد با ولادیمیر پوتینگفتوگوی تلفنی داشته باشد.
ونس به خبرنگاران گفت: «به نظر ما، در حال ورود به یک بنبست هستیم، بنابراین رئیسجمهور ترامپ با او (پوتین) تلفنی گفتوگو خواهد کرد.»
وی افزود که موانع متعددی بر سر راه حلوفصل این مناقشه وجود دارد و به همین دلیل دشوار است که فقط یک عامل مشخص را بهعنوان مانع اصلی نام برد.
چین به حمایت از تلاشها برای برقراری صلح در اوکراین ادامه خواهد داد
وزارت امور خارجه چین روز دوشنبه اعلام کرد که پکن همچنان از تمامی تلاشهایی که به تحقق صلح و حلوفصل مناقشه در اوکراین کمک میکند، حمایت خواهد کرد. در بیانیهای که از سوی این وزارتخانه منتشر شده، آمده است: «چین همواره به حمایت از همه تلاشهایی که به صلح [در اوکراین] کمک میکنند، ادامه خواهد داد.»
در وزارت خارجه چین تأکید شد که مذاکرات 16 مه میان روسیه، اوکراین و ترکیه در استانبول، نتیجه تلاشهای مشترک جامعه بینالمللی برای کمک به آشتی میان دو کشور بوده است.
همچنین شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، در تاریخ 9 مه اعلام کرده بود که از میان برداشتن علت اصلی مناقشه اوکراین و دستیابی به راهحلی جامع برای حل آن از جمله وظایف مهمی است که باید تحقق یابد.
فنلاند با استفاده از داراییهای مسدودشده روسیه مهمات به اوکراین ارسال میکند
وزارت دفاع فنلاند اعلام کرد که دولت این کشور با کمیسیون اروپا توافق کرده تا به ارزش 90 میلیون یورو مهمات سنگین در اختیار اوکراین قرار دهد. این مهمات با استفاده از داراییهای مسدودشده روسیه تأمین مالی خواهد شد.
آنتی هاکیانن، وزیر دفاع فنلاند، در اینباره توضیح داد: «ما موفق شدیم در خصوص تأمین مالی اضافی حمایت از اوکراین از سوی فنلاند به توافق برسیم. این منابع از داراییهای مسدودشده روسیه تأمین میشود. محصولات از صنعت دفاعی داخلی خریداری میشود تا اشتغال داخلی تقویت شود و سپس برای حمایت از دفاع اوکراین ارسال خواهد شد.»
وی همچنین افزود که این بسته کمک، مکمل برنامه ملی حمایت فنلاند به ارزش 660 میلیون یورو خواهد بود. با این حال، وزارت دفاع فنلاند اعلام کرده که هیچ اطلاعاتی درباره نوع تسلیحات، شیوه یا زمانبندی تحویل آن منتشر نخواهد شد.
کالاس از پاسخ به اتهامات روسستیزی خودداری کرد
کایا کالاس، رئیس دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا، در گفتوگو با روزنامه "اشپیگل" از پاسخ دادن به اتهامات مربوط به روسستیزی خود خودداری کرد. وی گفت: «برنامه روزانهام کاملاً پر است، بنابراین وقتی برای نگرانی درباره خصومت ندارم.» وی تأکید کرد که در کار باید بر «مهمترین مسائل» تمرکز کرد.
کالاس همچنین یادآور شد که سیاستمداران اغلب مورد انتقاد قرار میگیرند، اما این مسئله جنبههای مثبتی نیز دارد. وی بار دیگر بر پایبندی خود به رویکرد سختگیرانه در قبال روسیه تأکید کرد و دلیل آن را نگرانی از تکرار شرایطی دانست که در آن استونی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بود.
انتهای پیام/