آمادگی ایران برای همکاری با کشورهای اسلامی در زمینه فناوری هسته ای
اقتصاد ایران: رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای از آمادگی ایران برای همکاری با کشورهای اسلامی در زمینه های مختلف فناوری هسته ای خبر داد.
به گزارش خبرنگار مهر، دومین روز از دومین اجلاس وزرای آموزش عالی کشورهای اسلامی در چارچوب سکوی گفتگوی oic-15 از صبح امروز با حضور حسین سیمایی صراف و دکتر عارف معاون اول رئیس جمهور برگزار شد.
دکتر کریمی ثابت معاون سازمان انرژی اتمی ایران و رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای در این نشست گفت: با بهره گیری از آخرین تکنولوژی شتاب دهنده با قابلیت پرتو درمانی گامی بلند در جهت درمان هدفمند تومورها به ویژه تومورهای مقاوم برخواهیم داشت این مرکز پس از بهرهبرداری از پیشرفتهترین مراکز درمان سرطان در منطقه خواهد بود.
وی با اشاره به فناوری پلاسمای سرد افزود: این فناوری امروزه در کشور به طور گسترده در حال بهرهبرداری است و باعث شده است زخمهای مزمن را به بهترین و سادهترین روش درمان کنیم این نشان دهنده تلفیق علم نوین هستهای با نیازهای درمانی روز است.
وی ادامه داد: امروز تغییرات اقلیمی معضل همه دنیاست اما با فناوری هستهای می توان در اصلاح نژاد گیاهان ورود کرد و باعث افزایش مقاومت در برابر خشکی، شوری و سرما شد.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران افزود: همچنین این فناوری در کشورمان در مقابله با آفات و تامین امنیت غذایی به طور گسترده در حال استفاده است هم اکنون بیش از ۱۲ مرکز پرتو درمانی، پرتودهی بومی در ایران فعال بودند و در حال حاضر استراتژی کشور توسعه آن با استفاده و مشارکت بخش خصوصی است.
وی افزود: حوزه رآکتورهای تحقیقاتی، ستون فقرات توسعه فناوری هسته ای در کشور هستند در جمهوری اسلامی ایران با توجه به وجود یک رآکتور تحقیقاتی و بیش از چهار رآکتور دیگر که در حال ساخت است جمعا فناوری هستهای در حوزه راکتورهای تحقیقاتی کاملا بومی شده است.
کریمی افزود: در کشور ما از راکتورهای تحقیقاتی برای تربیت نیروی انسانی، تولید رادیو داروها، تست مواد بسیار استفاده میشود و میتواند پیشران توسعه و ارتقای دانش هستهای مخصوصاً در نظام آموزش عالی باشد.
وی به حوزه گداخت اشاره کرد و افزود: حوزه گداخت هستهای به عنوان یکی از امیدبخشترین منابع انرژی پاک در آینده بسیار مورد توجه جمهوری اسلامی ایران قرار دارد در حال حاضر ایران با بهرهگیری از ظرفیتهای پژوهشی ، آزمایشگاهی و نیروی انسانی متخصص در حوزه مطالعات نظری و طراحی سامانههای آزمایشی گداخت فعال است برخی سامانههای آزمایشی موجود با کمک پژوهش های کوچک زمینه مناسبی برای توسعه دانش بومی در این حوزه فراهم کرده است.
رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای در ادامه به بحث آموزش علوم و فنون هسته ای اشاره کرد و افزود: همه میدانیم که نیروی انسانی بزرگترین سرمایه در توسعه پایدار علم و فناوری هستهای است در همین راستا جمهوری اسلامی ایران اقدام به تاسیس آکادمی بین المللی علوم هستهای در اصفهان کرده است در این مرکز با استفاده از سه رآکتور تحقیقاتی و یک رآکتور ۱۰ مگاواتی در حال ساخت ظرفیت مناسبی برای تربیت نیروی متخصص برگزاری دورههای تخصصی و انجام پژوهش های کاربردی در اختیار خواهد بود.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران اعلام آمادگی مینماید که این مرکز را به قطب علمی جهان اسلام تبدیل کرده و با ایجاد ظرفیتهای آموزشی مشترک ، برگزاری دورههای تخصصی و پذیرش دانشجو و پژوهشگر از کشورهای اسلامی بستر مناسبی برای تبادل علمی انتقال تجربه و گسترش همکاریهای منطقهای در حوزه فناوری هستهای فراهم سازد .
وی ادامه داد: علم و فناوری هستهای از ارکان اصلی راه حلهای آینده بشریت در حوزههایی چون انرژی، سلامت ، کشاورزی و محیط زیست است ایران امروز نه تنها به سطوح بالای دانش و فناوری صلحآمیز هستهای دست یافته بلکه آمادگی دارد تا این دستاوردها تجربیات و ارزشمند را با کشورهای اسلامی به اشتراک بگذارد.
وی ادامه داد: بر اساس تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی دستیابی به علم و فناوری نباید در انحصار باشد و امت اسلامی باید با هم افزایی ظرفیتها برایارتقا رفاه امنیت و پیشرفت پایدار گام بردارد در این چهارچوب جمهوری اسلامی ایران با هدف تقویت همگرایی علمی و فناوری در جهان اسلام پیشنهادات زیر را ارائه مینماید .
وی ادامه داد: طراحی و اجرای پروژه های مشترک تحقیقاتی میان کشور های اسلامی، توسعه همکاریهای آموزشی و پژوهشی از طریق تبادل استاد، دانشجو و پژوهشگر در حوزه علوم و فنون هسته ای، بهرهگیری از ظرفیتهای آموزشی، مرکز بینالمللی آموزش علوم و فنون هسته ای اصفهان به عنوان زیرساختی منطقهای برای تربیت نیروی انسانی متخصص در کشورهای اسلامی و تعریف مگاساینس پروژه ها مانند همان بحث راکتورهای تحقیقاتی جمهوری اسلامی، ایران آمادگی کامل دارد در پاسخ به درخواستهای علمی و فنی کشورهای اسلامی در زمینههایی همچون ساخت رآکتورهای تحقیقاتی توسعه رادیو داروها، تبادل دانشجو و اجرای برنامههای آموزشی نقش آفرینی کند و در مسیر آینده علمی مستقل و عدالت محور برای امت اسلامی مشارکت فعال داشته باشد.