طوفان در اقتصاد اسرائیل/ بحران عمیق ستون فقرات ارتش
اقتصاد ایران: منابع عبری با بیان اینکه کابینه بودجه نامربوطی را تصویب کرده که در آن هزینههای واقعی جنگ در نظر گرفته نشده، تاکید کردند ادامه جنگ در غزه یعنی تعمیق فاجعه اقتصادی اسرائیل و آسیب شدید به نیروهای ذخیره که ستون فقرات ارتش و نیروی کار اصلی هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، از زمان تاسیس رژیم جعلی صهیونیستی در اراضی اشغالی فلسطین در 77 سال قبل، این رژیم همواره درگیر جنگهای مختلف در منطقه، چه در داخل فلسطین و چه خارج از آن بوده و هیچ دورهای را با آرامش و بدون جنگ از سر نگذرانده است.
تغییر معادلات جنگ برای صهیونیستها
اما آنچه که جنگهای پنج دهه اول اشغالگری رژیم صهیونیستی در فلسطین را از جنگهای جدید متمایز میکند، این بود که جنگهای قبلی عمدتاً در خارج از مرزهای فلسطین اتفاق میافتادند و حملات به جبهه داخلی صهیونیستها کشیده نمیشد و هزینههای انسانی و اقتصادی این جنگها برای اسرائیل هم محدود به هزینههای نظامی بود که برخی از آنها از طریق غنایم جنگی جبران میشدند.
علاوه بر آن، جنگهای قبلی به استثنای جنگ 1948 کوتاه و محدود بودند و تاثیرات اقتصادی و اجتماعی زیادی برای رژیم اشغالگر نداشتند. درواقع جنگهای نسبتاً دشوار رژیم صهیونیستی بعد از سال 1973 رخ داد که طولانیتر و مرگبارتر شدند تا اینکه به مرحله جدید رسید.
به دنبال پیدایش حزبالله در لبنان در سال 1982 ضربات دردناک به رژیم صهیونیستی در جنگهای این رژیم با کشورهای عربی آغاز شد و فلسطینیها با الگوگیری از مقاومت لبنان در جریان جنگهای متعددی که با دشمن صهیونیستی داشتند، توانستند به جبهه داخلی این رژیم آسیب بزنند.
بعد از کشیده شدن جنگ به جبهه داخلی رژیم صهیونیستی از سال 2000 توسط مقاومت لبنان و سپس مقاومت فلسطین، اشغالگران متوجه شدند که هزینه جنگ برای آنها هر روز بیشتر میشود.
طوفان در اقتصاد اشغالگران بعد از طوفان الاقصی
اما نبرد طوفان الاقصی به عنوان تاریخیترین نبرد اعراب با اشغالگران صهیونیست، خسارات بیسابقهای در سطوح مختلف به این رژیم وارد ساخت، از جمله در سطح اقتصادی که به مرز فروپاشی اقتصاد اسرائیل رسیده است.
روزنامه اقتصادی کالکالیست رژیم صهیونیستی در گزارشی به این منظور اعلام کرد که بیشترین هزینه اسرائیل در طول جنگ کنونی تا زمان اعلام آتش بس در ژانویه، مربوط به نیروهای ذخیره است که اصلیترین نیروی کار اسرائیل به ویژه در بخش فناوری را تشکیل میدهند. اما موضوع به اینجا ختم نمیشود، بازگرداندن حس امنیت مستلزم حضور قابل توجه نیروها در امتداد مرزهاست و بنابراین نیروهای ذخیره همچنان بار اصلی را به دوش خواهند کشید.
این رسانه عبری افزود: از زمان آغاز جنگ از 7 اکتبر 2023 حدود 840 نظامی اسرائیلی کشته و 14 هزار نفر زخمی شدهاند و به طور متوسط در هر ماه هزار نظامی دیگر زخمی میشوند. در آغاز جنگ تقریبا 220 هزار نیروی ذخیره به خدمت اجباری فراخوانده شدند که همین مسئله پیامدهای اقتصادی عظیم و گستردهای دارد. هزینه جنگ در سال گذشته بالغ بر 150 میلیارد شیکل (واحد پول رژیم صهیونیستی) بوده است که تقریباً 44 میلیارد شیکل آن به حقوق و هزینههای پرسنلی نیروهای ذخیره اختصاص داده شد.
هزینههای سرسامآور جنگ برای ارتش اسرائیل
رسانههای صهیونیستی گزارش دادند که جنگ کنونی بالاترین هزینههای ممکن را به اسرائیل وارد کرده و حداقل کمک هزینه ماهانه اختصاص داده شده به هر نیروی ذخیره حدود 15000 شیکل است. علاوه بر آن، اسرائیل از سلاحهای بسیار گران قیمت در جنگ استفاده میکند، از جمله موشکهای حیتس 3 که توسط صنایع هوافضای اسرائیل تولید میشوند و هزینه تخمینی هر یک از این موشکها بین 2 تا 3 میلیون دلار است. در جنگ فعلی از این موشکها به طور گستردهای برای رهگیری موشکهای بالستیک پرتاب شده توسط یمن استفاده میشود.
در حال حاضر بعد از آنکه ایال زامیر، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی فراخوان برای جذب دهها هزار نیروی جدید به ارتش جهت گسترش جنگ در نوار غزه را صادر کرد، صحبتها در مورد پیامدهای سیاسی، اجتماعی و هزینههای اقتصادی جنگ برای اسرائیل بیشتر از قبل شده است.
روزنامه اقتصادی مارکر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که هزینه گسترش جنگ در نوار غزه تنها برای سه ماه، بیش از 7 میلیارد دلار است و بیش از دو میلیارد دلار در ماه تنها برای تامین بودجه نیروهای ذخیره و هزینههای مهمات نیاز داریم.
بنابراین کابینه نتانیاهو مجبور است بودجهای را که چند هفته قبل با مشکلات فراوان تصویب کرده بود، دوباره اصلاح و هزینههای کابینه جنگی را افزایش دهد. این اساساً به معنای اعمال مالیاتهای جدید است که بار سنگین موجود بر دوش اسرائیلیها را افزایش میدهد.
البته همه اینها بدون روشن کردن بودجه مصوب وزارت جنگ رژیم صهیونیستی برای سال 2025 است که بر اساس هزینههای نقدی این وزارتخانه در سال 2024 بود و حدود 40 میلیارد دلار تعیین شد و اگر جنگ واقعا گسترش یابد، بودجه پیش بینی شده ارتش این رژیم از 50 میلیارد دلار فراتر خواهد رفت.
بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی بعد از تصویب بودجه این رژیم گفت: این بودجهای است که تمام منابع لازم را برای شکست دشمن در اختیار ارتش اسرائیل و نهادهای امنیتی قرار میدهد، ضمن اینکه به وضعیت نیروهای ذخیره و صاحبان مشاغل نیز رسیدگی میکند و هزینه لازم جهت بازسازی شمال و جنوب و رشد ا قتصادی را نیز فراهم میسازد. نتانیاهو هم در همین زمینه گفت که «این بودجه تکمیل پیروزی بزرگی را که در غزه در آستانه آن هستیم ممکن میسازد».
نابودی بازار کار رژیم صهیونیستی با ادامه جنگ
اما روزنامه مارکر رژیم صهیونیستی گزارش داد: کابینه اسرائیل از یک سو بودجه را تصویب کرده و از سوی دیگر طرحی را پیش میبرد که به معنای خارج شدن از چارچوب بودجهِ تعیین شده است. در واقع خود کابینه میدانست بودجهای که در حال تصویب آن است، خالی از محتواست اما با این وجود بودجه نامربوطی را برای تصویب در کنست ارائه کرد تا تنها از فروپاشی کابینه جلوگیری کند و هنگام تدوین این بودجه سناریوهای مختلف را در نظر نگرفته است.
این رسانه عبری تاکید کرد: علاوه بر هزینههای مستقیم ناشی از گسترش جنگ، اشغال غزه برای مدت طولانی هزینههای اقتصادی سرسام آوری دارد، همچنین فراخوان گسترده برای جذب نیروهای ذخیره جدید آسیب شدیدی به بازار کار میزند و به طور کلی فعالیتهای اقتصادی را مختل میسازد. همه اینها مواردی است که در بودجهِ تصویب شده در کنست، در نظر گرفته نشده است.
بر اساس این گزارش، ادامه جنگ در غزه و گسترش آن منجر به فرار بیشتر سرمایهگذاران از اسرائیل (فلسطین اشغالی) میشود و به ارزش پول آن هم آسیب میزند.
بحران عمیق ستون فقرات ارتش اسرائیل
یکی از مشاوران اقتصادی سابق رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی که نام او فاش نشده است، در گفتگو با رادیو ارتش این رژیم اعلام کرد: فراخوان بزرگ برای جذب نیروهای ذخیره به ارتش به معنای وقوع یک فاجعه اقتصادی برای اسرائیل است.
وی گفت: اول از همه ما باید درک کنیم که نیروهای ذخیره ستون فقرات ارتش اسرائیل به شمار میروند و درست است که یک ارتش منظم و عادی وجود دارد، اما در نهایت ما به نیروهای ذخیره وابستهایم. از طرف دیگر ما هرگز جنگی را ندیدهایم که تا این حد طولانی و با چنین بار سنگینی بر دوش نیروهای ذخیره باشد.
این مقام سابق ارتش رژیم صهیونیستی تاکید کرد: در حال حاضر بار بزرگ جنگ بر دوش نیروهای ذخیره بوده و هزینههای اقتصادی ناشی از آن هم بسیار زیاد است. فراخوان برای جذب نیروهای ذخیره بیشتر پیامدهای اقتصادی گستردهای دارد، به عنوان مثال اگر فرض کنیم که هزینه مستقیم حضور یک نیروی ذخیره در ارتش 1000 شیکل در روز باشد، اگر بخواهیم 60 هزار نیروی ذخیره را جذب کنیم تنها در یک روز نیاز به 60 میلیون شیکل برای تامین هزینه آنها داریم.
وی ادامه داد: این تنها هزینه جنگ برای ارتش اسرائیل نیست و هزینههای اضافه زیادی وجود دارد، از جمله هزینههای مربوط به مهمات، آموزش نیروها و تامین امکانات لجستیکی. از سوی دیگر، هزینههای اقتصادی پیچیدهای در سایه جنگ به اسرائیلیها تحمیل میشود که بدترین آن از دست دادن بخش تولید است و زمانی که نیروهای ذخیره به عنوان نیروی کار اصلی وارد ارتش میشوند، آسیب قابل توجهی به اقتصاد وارد میگردد.
مسئول نظامی مذکور صهیونیست تصریح کرد: این روند همچنین تاثیر شدیدی بر مشاغل کوچک دارد و برای نیروهای ذخیرهِ خود اشتغال میتواند یک فاجعه باشد؛ زیرا اگر مثلاً چند نفر از آنها کسب و کار کوچک مربوط به خود را داشته باشند و برای چند ماه آن را رها کنند، به معنای از دست رفتن کسب و کارشان است. این بدان معناست که در صورت ادامه جنگ وارد مارپیچ بزرگی میشویم که بعداً نمیتوانیم از آن خارج گردیم.
وی خاطرنشان کرد: ما اکنون در یک مقطع بحرانی قرار داریم، این جنگ تقریباً دو سال است که ادامه یافته و زمان پایان دادن به آن فرا رسیده است. من نمیدانم که این جنگ چگونه باید تمام شود اما باید بفهمیم که ادامه آن هزینههای هنگفتی دارد، ضمن اینکه ما در مورد تلفات روانی یا آسیب اجتماعی ادامه این جنگ هنوز حرف نزدهایم و باید درک کنیم آنچه که برای نیروهای ارتش اسرائیل در میدان جنگ اتفاق میافتد وحشتناک است. در نهایت باید واقع بین باشیم و بدانیم که به کجا میرویم و به سرعت به این روند پایان دهیم.
از طرف دیگر، بانکهای رژیم صهیونیستی پیشبینیهای بدبینانهای را برای اقتصاد اسرائیل در دو سال آینده، چه در سطح تولید ناخالص داخلی و چه از نظر نرخ رشد و توسعه داشتهاند و همچنین گزارش دادند که ضرر ناشی از کاهش سرمایهگذاریهای خارجی به دلیل وضعیت امنیتی ناپایدار، آسیب قابل توجهی به اقتصاد میزند.
روزنامه اقتصادی گلوبس رژیم صهیونیستی هم اعلام کرد که جنگ کنونی حتی اگر همین الان هم به پایان برسد، حداقل یک دهه ضرر اقتصادی برای اسرائیل خواهد داشت.
انتهای پیام/