کاهش نگران‌کننده نرخ باروری در یزد؛ زنگ خطری برای آینده جمعیت استان

اقتصاد ایران: یزد - معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به روند نزولی نرخ تولد و افزایش سن ازدواج در استان، نسبت به کاهش نرخ باروری هشدار داد.

دکتر محمدهادی فرح زادی در گفتگو با خبرنگار مهر، با گرامیداشت هفته ملی جمعیت با شعار «همه برای ایران جوان»، اظهار داشت: آخرین آمار اعلام شده در خصوص نرخ باروری کل در کشور مربوط به سال ۱۴۰۲ می‌باشد که ۱.۶۶ بوده است و طی دوسال اخیر نیز کاهش پیدا کرده است. این عدد در استان یزد نیز، طبق اطلاعات ثبت احوال در سال ۱۴۰۲ به ۱.۹۵ رسیده است که کمتر از حد جانشینی نسل (۲.۱ فرزند) بوده و زنگ خطری جدی برای آینده جمعیت استان به شمار می‌آید.

وی با اشاره به اینکه رشد جمعیت استان یزد کاهش یافته است، افزود: ادامه این روند، ما را با چالش‌هایی مانند کاهش نیروی کار جوان، افزایش بار وابستگی، و فشار بر زیرساخت‌های بهداشتی، درمانی و حمایتی سالمندان مواجه خواهد کرد.

فرح‌زادی گفت: جوانی جمعیت فقط دغدغه‌ای آماری نیست، بلکه با موضوعاتی چون امید به زندگی، پویایی اقتصادی، نشاط اجتماعی و امنیت ملی گره خورده است. بنابراین وظیفه همه نهادهاست که با نگاهی ملی و راهبردی به آن بپردازند.

وی با تأکید بر نقش حوزه سلامت در این زمینه ابراز داشت: وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی در سال‌های اخیر برنامه‌هایی هدفمند برای تسهیل فرزندآوری سالم و پایدار اجرایی کرده‌اند که شامل گسترش مراقبت‌های پیش از بارداری و هنگام بارداری و پس از زایمان در مراکز خدمات جامع سلامت، توسعه خدمات سلامت باروری، مشاوره زوجین، تغذیه و سلامت روان، حمایت از زایمان طبیعی ایمن با رویکرد احترام به مادر و حذف ترس از زایمان، ارائه خدمات و آموزش‌های لازم در خصوص پیشگیری، تشخیص بهنگام و درمان عوامل مستعد کننده ناباروری در کلیه زنان در سن باروری، افزایش دسترسی به خدمات درمان ناباروری به‌ویژه در مناطق محروم، توسعه پرونده سلامت الکترونیک خانواده و زوجین برای پایش جمعیتی مؤثر، افزایش آموزش‌های حضوری و غیرحضوری در مدارس و دانشگاه‌ها در حوزه مهارت‌های زندگی می‌باشد.

فرح زادی در ادامه اجرای بسته جامع خدمات باروری سالم در کلیه مراکز بهداشتی شهری و روستایی استان، راه‌اندازی کلینیک مشاوره فرزندآوری در مراکز منتخب شهرستان‌ها، حمایت از مادران باردار نیازمند در قالب برنامه‌های حمایتی و مکمل تغذیه‌ای، همکاری گسترده با صداوسیما، آموزش‌وپرورش و شهرداری‌ها در ترویج فرهنگ خانواده و فرزندآوری، اجرای طرح ویژه هزار روز طلایی ابتدای زندگی در شهرستان‌های ابرکوه، خاتم، مروست و مهریز را از برنامه‌ها های اجرا شده در حوزه مهارت‌های زندگی، فرزندپروری و سلامت جنسی در استان یزد عنوان کرد.

وی با اشاره به افزایش میانگین سن ازدواج در کشور نیز گفت: سن ازدواج نخستین برای زنان و مردان افزایش یافته است و این موضوع فرصت فرزندآوری را کاهش داده است. همزمان، جمعیت سالمند کشور نیز در حال افزایش است و برآوردها نشان می‌دهد تا سال ۱۴۳۰، حدود ۳۰ درصد جمعیت ایران بالای ۶۰ سال خواهند بود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به ضرورت همکاری بین‌بخشی در موضوع جمعیت تأکید کرد: خانواده، رسانه، نهادهای مذهبی، مراکز فرهنگی، شهرداری‌ها و آموزش‌وپرورش، همگی باید با یک عزم ملی و رویکرد فرهنگی، به تقویت بنیان خانواده و ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی کمک کنند.

وی در پایان خاطرنشان ساخت: آینده ایران جوان، نیازمند امروزِ پرکار و همدل همه ماست. اگر امروز برای سلامت خانواده، ازدواج آسان و فرزندآوری سالم برنامه‌ریزی نکنیم، فردا با هزینه‌های سنگین‌تری در حوزه سلامت و توسعه مواجه خواهیم بود و در همین راستا قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به کلیه دستگاه‌ها از تاریخ ۱۵/‏۰۹/‏۱۴۰۰‬ ابلاغ شد.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ