دیدار سران آذربایجان و ارمنستان؛ چالش پیش‌شرط‌ها برای صلح

اقتصاد ایران: دو ماه پس از توافق بر متن پیمان صلح، سران ارمنستان و آذربایجان در تیرانا دیدار کردند. در حالی که ایروان بر اهمیت نهایی‌سازی توافق تأکید دارد، باکو با طرح پیش‌شرط‌هایی از جمله تغییر قانون اساسی ارمنستان، چشم‌انداز صلح را با ابهام مواجه کرده است.

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دو ماه پس از توافق اولیه بر سر متن پیمان صلح، نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان و الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، روز گذشته برای اولین بار در تیرانا، پایتخت آلبانی، با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.

این دیدار در حاشیه اجلاس سران جامعه سیاسی اروپا صورت گرفت و تصاویری از گفتگوی ایستاده و نشسته این دو مقام منتشر شده است. در یکی از این تصاویر، وزرای خارجه و سخنگویان دو کشور نیز در یک نشست گسترده‌تر حضور دارند.

دیدار کوتاه سه‌جانبه با حضور اردوغان

پس از گفتگوی خصوصی پاشینیان و علی‌اف، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، برای لحظاتی کوتاه با پاشینیان گفتگو کرد.

سپس با مشاهده علی‌اف که از دور لبخند می‌زد، با اشاره دست او را به جمع فراخواند و دست وی را به گرمی فشرد. در ادامه، علی‌اف نیز با نگاه، پاشینیان را به نزدیک شدن دعوت کرد. محتوای گفتگوی سران ارمنستان، ترکیه و آذربایجان شنیده نشد، اما تصاویر منتشر شده حاکی از فضای مثبت و صمیمانه این گفتگوی کوتاه بود.

تاکید ایروان بر نهایی‌سازی پیمان صلح

دفتر نخست‌وزیری ارمنستان پس از دیدار پاشینیان و علی‌اف، تنها اعلام کرد که "طرفین بر اهمیت توافق بر سر متن پیمان صلح ارمنستان و آذربایجان تاکید کرده‌اند." 

همچنین عنوان شد که طرفین وضعیت جاری را مورد بحث و بررسی قرار داده و بر تداوم فرآیند در جهت امضای توافقنامه تاکید کرده‌اند. با این حال، هیچ اشاره‌ای به پیشرفت مشخص یا توافقی معین برای امضای پیمان نشده است.

کالاس: ارمنستان و آذربایجان به امضای صلح بسیار نزدیکند

نخست‌وزیر پاشینیان در حاشیه اجلاس جامعه سیاسی اروپا، دیدارهای دیگری نیز داشته است. از جمله، در دیدار با کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی و امور امنیتی اتحادیه اروپا، طرفین در خصوص روند مذاکرات ارمنستان و آذربایجان تبادل نظر کرده و بر اهمیت امضای پیمان صلح تاکید نموده‌اند.

کایا کالاس پیشتر در گفتگو با خبرنگاران گفته بود که آذربایجان و ارمنستان به امضای پیمان صلح بسیار نزدیک هستند. وی افزود: "این به نفع همه است که آنها این کار را انجام دهند تا یک درگیری کمتر در منطقه وجود داشته باشد."

پیش‌شرط‌های باکو و پاسخ ایروان

در حالی که ایروان آماده امضای سریع توافقنامه است، باکو پس از توافق بر سر متن، بر پیش‌شرط‌های خود اصرار می‌ورزد: تغییر قانون اساسی ارمنستان، که به زعم باکو حاوی ادعاهای ارضی است، و انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا که دهه‌ها درگیر مسئله قره‌باغ بوده است.

پاشینیان: قانون اساسی ارمنستان ادعای ارضی ندارد

شامگاه گذشته، یک خبرنگار آذربایجانی تلاش کرد تا از پاشینیان در مورد قانون اساسی توضیحاتی دریافت کند. 

نخست‌وزیر ارمنستان اظهار داشت که پیش‌نویس قانون اساسی جدید هنوز آماده نیست و تاکید کرد که قانون اساسی فعلی ارمنستان هیچگونه ادعای ارضی نسبت به همسایگان ندارد. 

وی افزود که مسئله انطباق پیمان صلح با قانون اساسی کشور، تنها پس از امضای پیمان، توسط دادگاه قانون اساسی ارمنستان قابل بررسی است.

پاشینیان تصریح کرد: "اکنون طرف آذربایجانی مسائلی را مطرح می‌کند مبنی بر اینکه گویا قانون اساسی ارمنستان حاوی ادعاهای ارضی علیه آذربایجان است. اگر این نگرانی‌ها صادقانه باشند، کوتاه‌ترین راه برای حل این مشکل، امضای پیمان صلح است. زمانی که پیمان صلح امضا و در پارلمان ارمنستان تصویب شود، در بالاترین سطح قانونگذاری تایید خواهد شد که جمهوری ارمنستان هیچگونه ادعای ارضی نه نسبت به آذربایجان و نه به طور کلی نسبت به همسایگان خود ندارد."

وی افزود: "نکته دیگری نیز وجود دارد. ما نیز نگرانی‌هایی داریم و می‌بینیم که قانون اساسی آذربایجان حاوی ادعاهای ارضی علیه ارمنستان است. اما ما این مسئله را به شیوه‌ای که آذربایجان مطرح می‌کند، دنبال نمی‌کنیم. چرا؟ چون به وضوح می‌بینیم که در پیش‌نویس پیمان صلح که قبلاً مورد توافق قرار گرفته، این مسئله حل شده است. برای حل و فصل نهایی این مشکل، فقط باید پیمان صلح را امضا و تصویب کنیم؛ ما آماده چنین راه حلی هستیم."

پاسخ ایروان به درخواست انحلال گروه مینسک

نیکول پاشینیان در خصوص موضع رسمی ایروان درباره انحلال گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، تکرار کرد که ایروان آماده است همزمان با امضای پیمان صلح، در این خصوص با آذربایجان به سازمان امنیت و همکاری اروپا مراجعه کند.

وی خاطرنشان کرد: "یعنی در همان مکان و همان زمان، که بسیار مهم است. این یک ژست متقابل بسیار مهم برای اعتماد و ثبات در منطقه ما خواهد بود."

واکنش باکو: نشان ملی ارمنستان نیز ادعای ارضی دارد!

واکنش باکو به اظهارات پاشینیان دیری نپایید.

سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان، اظهارات نخست‌وزیر ارمنستان را "تلاشی برای گمراه کردن جامعه جهانی" خواند و این بار علاوه بر قانون اساسی، نشان ملی ارمنستان را نیز حاوی ادعای ارضی دانست.

در بیانیه وزارت خارجه آذربایجان آمده است: "تغییر قانون اساسی که تهدیدی مستقیم برای امنیت ملی آذربایجان است، یک شرط اساسی برای صلح است و آذربایجان حق قانونی برای طرح این درخواست را دارد. حتی نشان ملی که در ماده 21 قانون اساسی ارمنستان به آن اشاره شده، منعکس کننده ادعاهای ارضی ارمنستان نسبت به همسایگان است."

حواشی اجلاس تیرانا: هوش مصنوعی و بازگشت رهبران به کودکی

گفتنی است اجلاس جاری در تیرانا تنها به گفتگوهای سیاسی محدود نبود. آلبانی تلاش کرده بود تا با اجرای رقص‌های سنتی و همچنین با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، فضای مفرحی را برای رهبران اروپایی فراهم آورد. در اقدامی جالب، با استفاده از هوش مصنوعی، تصاویر کودکی رئیس‌جمهورها و نخست‌وزیران بازسازی شده بود. نکته قابل توجه آنکه هوش مصنوعی، پاشینیانِ کودک را با ریش تصور کرده بود.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ