کلاهبرداری تاکسیهای تلفنی و نظارتی که در کار نیست
اقتصاد ایران: بجنورد- اخیرا برخی از رانندگان تاکسیهای تلفنی با شگردهای جدیدی به دریافت کرایه اضافه از مسافران اقدام میکنند که موجب نارضایتی و گلایه شهروندان بجنوردی شده و متولیان ادعای نظارت دارند.
خبرگزاری مهر- گروه استانها - پروانه شیری: اگرچه تاکسیهای تلفنی ناوگان حمل و نقل عمومی محسوب نمیشوند اما به دلیل تقاضای بالای شهروندان، این ناوگان نیز زیر نظر سازمان حمل و نقل مسافر شهرداریها و بر اساس نرخهای مصوب فعالیتشان را آغاز کردند و اکنون نقش زیادی در جابهجایی مسافران درون شهری دارند. اما دریافت کرایه اضافه از مسافران موجب نارضایتی و گلایه شهروندان بجنوردی شده است.
۲۰۰ هزار تومان به جای ۲۰ هزار تومان
یکی از شهروندان با بیان اینکه نظارت بر تاکسیهای تلفنی به شدت ضعیف است میگوید: در حالی که هر شهروندی انتظار دارد با امنیت خاطر از تاکسیهای تلفنی استفاده کند اما این روزها با افزایش تورم و شرایط نامناسب اقتصادی، رانندگان این تاکسیها، با ترفندهای خاص کرایههای بیشتری از شهروندان دریافت میکنند که به نظر میرسد نظارتی بر عملکردشان وجود ندارد.
شقایق حسن نیا میافزاید: مسیری را که از تاکسی تلفنی استفاده کردم به گفته راننده باید ۲۰ هزار تومان کرایه پرداخت میکردم که با استفاده از کارتخوان، از حساب بانکیام برداشت و بلافاصله پس از تحویل کارت بانکیام حرکت کرد و وقتی حساب بانکیام را چک کردم متوجه شدم به جای ۲۰ هزار، ۲۰۰ هزار تومان از حسابم کسر شده است.
وی اظهار میکند: در ابتدا به تصور اینکه خطای چشمی راننده بوده است، به تاکسیرانی مراجعه و موضوع را مطرح کردم که متوجه شدم برداشت این مبلغ از حسابم عمدی بوده و شگرد جدید برخی از رانندگان است.
وی خاطرنشان میکند: وقتی متولیان امر حسابهای دریافتی راننده مورد نظر را بررسی میکردند، تراکنش دریافت ۲۰۰ هزار تومان را از سیستم پاک کرده بود و کلاهبرداری او آشکار شد.
دستگاه پوز میوه فروشی در تاکسی تلفنی
به گفته وی این شگرد جدید بین رانندگان تاکسی تلفنی گسترش پیدا کرده است و یک بار دیگر هم با چنین مشکلی مواجه شدم.
وی میافزاید: برای مسیری که کرایه آن ۱۷ هزار و ۶۰۰ تومان است، راننده تاکسی تلفنی ۱۷۶ هزار تومان کارت کشید و این بار پیگیریهایم برای دریافت اضافه برداشت راننده نتیجهای نداشت، چون دستگاه پوز مورد نظر مربوط به یک میوه فروشی در شیروان بود که قابل پیگیری در سازمان تاکسیرانی نبود.
حسن نیا میگوید: با شرایط پیش آمده به نظر میرسد نظارت بر تاکسیهای تلفنی از عهده سازمان تاکسیرانی هم خارج است و دیگر امنیت خاطر در سفرهای داخل شهری فراهم نیست.
یکی دیگر از شهروندان نیز میگوید: به دلیل اینکه شاغل هستم و باید به موقع در محل کارم حاضر باشم به وفور از تاکسی تلفنی استفاده میکنم که متأسفانه با شگردهای کلاهبرداری رانندگان در این بخش آشنا هستم.
وی میافزاید: چندین بار تاکنون رانندگان به جای ۲۵ هزار تومان ۳۵ هزار تومان از حسابم برداشت کردهاند که گاهی به تصور اینکه مبلغ را اشتباه متوجه شدهام و شاید کرایه ۳۵ هزار تومان بوده است پیگیری نکردم، اما بار دیگر که به جای ۲۷ هزار تومان ۲۷۰ هزار تومان از حسابم کسر شد پیگیری کردم و متوجه شدم این ترفند جدید برخی از رانندگان است و مبالغ بیشتری از حساب مسافران برداشت میکنند.
وی اظهار میکند: به اندازه ۲۷۰ هزار تومان برای رفت و آمد به تاکسیرانی هزینه کردم اما موفق به بازگرداندن این مبلغ نشدم و دستگاه پز راننده شخصی بود و تراکنش آن برای تاکسیرانی قابل بررسی نبود.
نرخ تاکسیهای تلفنی متغیر است
وی اضافه میکند: مدیریت تاکسی تلفنی و مسئولان مربوطه به منظور امنیت خاطر شهروندان باید نظارت بیشتری بر تاکسیهای تلفنی داشته باشند نه اینکه شهروندی دچار مشکلی شود سپس پیگیر مسئله شوند که عمدتاً قابل پیگیری هم نیست.
وی تصریح میکند: متأسفانه برای رفت و آمد در یک مسیر مشخص، کرایهها ثابت نیست و هر رانندهای با توجه به انصاف خود کرایه دریافت میکند و چندین بار به تاکسیرانی گلایه هم کردهام اما مانند رانندگان میگویند یا از تاکسی تلفنی استفاده نکنید یا برای کرایه توافق کنید، در حالی که هر سال نرخ کرایه تاکسیها از سوی تاکسیرانی اعلام میشود.
یکی دیگر از شهروندان هم بر این باور است که تاکسیهای تلفنی، مستقل کار میکنند و هر تخلفی هم که داشته باشند تاکسیرانی پیگیری نمیکند یا قدرت برخورد ندارد، زیرا چندین بار بابت دریافت کرایه اضافه اعتراض کردهام اما متولیان امر به جای تذکر به رانندگان، از من خواستند که در همان لحظه که راننده کرایه اضافه تقاضا میکند، مبلغ را بر اساس تاکسی متر پرداخت کنم در حالی که دیگر خبری از تاکسی متر در تاکسیها نیست.
وی اظهار میکند: رانندگان تاکسیهای تلفنی شگردهای زیادی برای کلاهبرداری و دریافت کرایه بیشتر از مسافران دارند و هر شهروندی با روشی از آن مواجه میشود.
وی اضافه میکند: زمانی که مسیری را میخواستم با تاکسی تلفنی طی کنم، ابتدا از راننده سوال کردم دستگاه کارتخوان دارد یا نه که گفت «نگران نباش»، پس از حرکت کنار یک عابربانک توقف کرد و گفت من فقط پول نقد دریافت میکنم و از این عابربانک برداشت کن.
وی ادامه میدهد: کرایه مسیر طی شده ۳۲ هزار تومان بود که ۵۰ هزار تومان به راننده پرداخت کردم اما گفت خورد ندارم و از مغازهها خورد کن با اینکه زمان زیادی از دست داده بودم و چند تا مغازه رفتم تا خورد بگیرم راننده باز هم ۳۵ هزار تومان دریافت کرد و باز هم گفت خورد ندارم و وقتی داشبورد را باز کرد متوجه شدم دستگاه پوز دارد اما استفاده نمیکند.
به گفته وی اگر رانندگان فقط نقد کار میکند باید به فکر پرداخت بقیه کرایه به مسافر هم باشند چون عابربانکها هم عمدتاً مبالغ کمتر از ۵۰ هزار تومان ندارند.
وی خاطرنشان میکند: امنیت سفر با تاکسیهای تلفنی درون شهری به صفر رسیده و در هنگام استفاده از این تاکسیها بیشتر از اینکه حواسمان به مسیر باشد باید حواسمان به میزان کرایهای باشد که راننده دریافت میکند.
کلاهبرداری تاکسی تلفنی در فاصله دو نظارت
مدیرعامل سازمان حمل و نقل و مسافر شهرداری بجنورد نیز با تأیید این گونه تخلفها میگوید: رانندگانی که توسط سازمان معرفی شدند و دستگاه پوز دریافت کردند، شماره پایانههایشان ثبت و بر اساس آن تخلفهای احتمالی پیگیری میشود.
احمد شافعی در گفتگو با خبرنگار مهر میافزاید: رانندگانی که دستگاه پوز خارج از سیستم دارند و با استفاده از آن کرایه دریافت میکنند، شماره پایانههای آنها را نیز ثبت و نگهداری میکنیم که در صورت مراجعه شاکی پیگیری کنیم.
وی خاطرنشان میکند: تاکنون مراجعههایی برای وجود این گونه تخلفها به سازمان داشتیم که بر اساس همین شماره پایانهها پیگیری و مشکل شهروندان را رفع و رجوع کردهایم.
شافعی با بیان اینکه همواره نظارت بر فعالیت تاکسیهای تلفنی انجام میشود اظهار میکند: گاهی ممکن است، دستگاه کارتخوان رانندهای بازدید شده باشد اما پس از بازدید راننده دستگاه پوز را جا به جا کند که تعدادشان قابل توجه نیست و اگر تخلفی هم صورت بگیرد، قابل پیگیری از سوی این سازمان نیست.
وی خاطرنشان میکند: در صورت بروز تخلف راننده در این بخش، تا ۹۰ درصد به مراجعه شهروندان پاسخ داده میشود.
به گفته وی به دلیل محدودیت در تعداد دستگاههای پوز، برخی رانندگان خودشان دستگاه پوز تهیه میکنند که اینها خارج از مجموعه سازمان تاکسیرانی است، با این وجود سعی میکنیم دستگاه پوز این رانندگان را نیز بررسی کنیم تا در صورت بروز هر گونه تخلفی بتوانیم رسیدگی کنیم.
وی اظهار میکند: اگر دستگاه کارتخوان بین بازدیدها جا به جا شده باشد چون دیتاهای آنها را نداریم قابل پیگیری نیست.
وی اظهارمی کند: برخورد با متخلفان به رأی کمیته انضباطی بستگی دارد که عمدتاً برای این گونه تخلفها در مرحله اول تعهد گرفته میشود مرحله دوم تعهد و جریمه و اگر بار سوم هم تکرار شود پروانه فعالیتش باطل میشود.
برای اینکه امنیت خاطر در سفرهای درون شهری برای شهروندان ایجاد شود لازم است متولیان امر علاوه بر حمایت از رانندگان در این بخش نظارتهای جدی داشته باشند تا هر روز شاهد شگردهای جدید کلاهبرداری نباشیم.