کتابی که خط قرمزها را رد کرد و تقریظ رهبر انقلاب را گرفت

اقتصاد ایران: کتاب «روح‌الله» نه تنها ما را با مردی آشنا می‌کند که سرنوشت ایران را تغییر داد، بلکه روایتی است از رنج‌های یک ملت برای رها شدن از وابستگی.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، "سه دیدار" برای خیلی از ما دهه شصتی‌ها که دوست داشتیم درباره امام(ره) بیشتر بخوانیم، اولین انتخاب بود. نادر ابراهیمی در این کتاب با همان نثری که امضای خودش را داشت، با نگاهی حماسی و قلندرانه، زندگی مردی را روایت می‌کرد که تنها رهبر سیاسی برای ما نبود. 

در سال‌های پس از "سه دیدار"، کتاب‌های مختلفی راجع به امام(ره) نوشته شد، اما هیچ‌کدام توفیق کار ارزنده ابراهیمی را نیافت و نتوانست جای آن را بگیرد. اگرچه کتاب ابراهیمی همچنان از رونق نیفتاده و هنوز به‌عنوان یک کار خواندنی در این حوزه معرفی می‌شود، اما انتشار کتابی جدید با نگاهی جدید که بتواند نسل جوان امروز را همراه کرده و به سوالات او درباره چرایی انقلاب و شخصیت امام(ره)، پاسخ دهد، احساس می‌شد؛ کتابی که فارغ از فضاهای شعاری نوشته شده باشد و همین نگاه رئالش به تاریخ، بتواند نسل جدید را به خود جلب کند. 

 

کتاب "روح‌الله"، اثر هادی حکیمیان ‌که حدود سه سال پیش منتشر شد، از چنین ویژگی‌هایی برخوردار است. حکیمیان که تاکنون آثار متعددی در حوزه داستان تاریخی منتشر کرده، در "روح‌الله" تلاش دارد از فضاهای مرسوم روایت در این دست از آثار فاصله گرفته و حتی در برخی موارد خط قرمزها را نیز رد کند. همین جسارت "روح‌الله" اولین نقطه قوت اوست. کتاب که در این روزها اعلام شده قرار است تقریظ رهبر انقلاب بر آن رونمایی شود، در ایام سی و ششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران، در صدر فهرست فروش شهرستان ادب(ناشر) بوده است.

کتاب , شهرستان ادب , تقریظ , نمایشگاه کتاب ,

کتاب «روح‌الله» تکیه بر وقایع مستندی دارد که در کنار یکدیگر، بخش مهمی از زندگی تاریخی و سیاسی رهبر انقلاب اسلامی را بازگو می‌کند. منابع و مآخذ مذکور، در پایان کتاب، به خوبی روشنگر دقت نویسنده و تلاش او برای روایتی دقیق از وقایع دار؛ ولی این امر منافی استفاده نویسنده از تکنیک‌های معمول زندگی‌نامه‌نویسی برای تبیین و جذابیت بیشتر اثر نیست.

حکیمیان در گفت‌وگو با تسنیم، وجه تمایز کتاب "روح‌الله" با دیگر آثار را اینطور توضیح داد: عمده کتاب‌هایی که درباره امام(ره) نوشته شده است، به زندگی ایشان از سال 42 به بعد می‌پردازند؛ از کتاب‌های تاریخی مدارس و دانشگاه گرفته تا حتی صدا و سیما زندگی سیاسی امام(ره) را از این تاریخ به بعد بررسی می‌کنند؛ از این منظر در بین مردم نیز جا افتاده که زندگی سیاسی امام(ره) از این تاریخ به بعد شروع می‌شود؛ این در حالی است که امام(ره) در دوره پهلوی اول، بعد از استعفای رضا شاه و اشغال ایران در دهه 20 و 30 فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی زیادی داشته‌اند که به آنها پرداخته نشده است. اتفاقات متعددی در زندگی امام(ره) از دوران نوجوانی و جوانی امام(ره) که مصادف است با دوران قاجار، پس از آن در دوران رضا شاه، روزگار ملی شدن صنعت نفت در دهه 30 و ... رخ داده که از نظر بسیاری از نویسندگان مغفول مانده است.

به گفته او؛ عمده کتاب‌ها نیز زندگی ایشان را تا 22 بهمن‌ماه 57 بررسی می‌کنند و در این تاریخ به پایان می‌رسند؛ در حالی که پس از انقلاب نیز وقایع مهمی رخ می‌دهد که از آن جمله می‌توان به پیروزی انقلاب، وقوع جنگ تحمیلی، برگزاری ادوار مختلف انتخابات، فعالیت گروه‌ها و جریان‌های مختلف، ترورهایی که به دست منافقین صورت می‌گرفت، جنگ شهرها و ... اشاره کرد. در کتاب «روح‌الله» سعی کردم با در نظر گرفتن این موضوع، به این مسائل نیز بپردازم. 

نوشتن درباره رجل سیاسی معاصر کار ساده‌ای نیست، حال اگر این شخصیت، ویژگی‌های دیگری هم داشته باشد، کار برای نویسنده سخت‌تر می‌شود، دست و دل قلم می‌لرزد و سخت‌گیری‌های نظارتی نیز بیشتر است. برای نویسنده "روح‌الله" همه این‌ها با هم بوده است. مضاف بر اینکه در روایت سیر زندگی و فعالیت‌های سیاسی امام(ره)، نویسنده به فراخور زمان، از گروه‌ها و گرایش‌های مختلف سیاسی هم یاد کرده است. حکیمیان که برای نوشتن کتابش، شش سال مطالعه و فیش‌برداری کرده، تاکید می‌کند که با وجود این حساسیت‌ها در نقل کلام امام(ره) یک واو پس و پیش نکرده و تخیل را دخیل نکرده است. 

با این وجود، کتاب حکیمیان روایتی خشک از تاریخ نیست. نثر او، از جمله نقاط قوت کتاب است. توجه نویسنده به جزئیات، فضاسازی و توجه به شخصیت‌پردازی کتاب او را از دیگر آثار متمایز می‌کند. 

وجه ممیزه دیگر "روح‌الله" توجه به اسناد و حتی ارائه اسنادی جدید از فعالیت‌های سیاسی امام(ره) است. نویسنده در این‌باره گفت: از جمله آنها نامه‌ای است که امام(ره) خطاب به پاپ در سال 27 بعد از تشکیل دولت رژیم صهیونیستی نوشته شده است. این نامه به نام سیدمحمد بهبهانی خطاب به پاپ شناخته می‌شود، اما در واقع نویسنده این نامه، شخص امام(ره) هستند.

ایشان در این نامه به پاپ معترض می‌شوند که چرا در مقابل شکل‌گیری رژیم صهیونیستی ساکت هستید؟ نامه دیگری نیز هست که امام(ره) در سال 31 در جریان انتخابات سیزدهمین دوره شورای ملی در دوره مصدق نوشته‌اند که در آن به سیدعلی‌محمد وزیری توصیه می‌کنند که از شیخ مهدی حائری حمایت کنند؛ ایشان فرزند حاج شیخ عبدالکریم حائری هستند و اگر شکست بخورند، شکست بزرگی برای روحانیون خواهد بود.

کتاب , شهرستان ادب , تقریظ , نمایشگاه کتاب ,

هرچند کتاب مستند نوشته شده، اما تلاش نویسنده بر این است که مخاطبان از اقشار مختلف را با خود همراه کند. کتاب "روح‌الله" نه تنها ما را با مردی آشنا می‌کند که سرنوشت ایران را تغییر داد و پدر معنوی یک ملت بود، بلکه در کنار آن دست هر یک از ما را می‌گیرد و در هزارتوی تاریخ معاصر از رنج‌ها و شادی‌های ملتی می‌گوید که همیشه برای داشتن ایرانی آباد و آزاد از قید استعمار و وابستگی کوشیدند و تلخی‌های زمانه را به جان خریدند. 

علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب می‌توانند به غرفه انتشارات شهرستان ادب در سی و ششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران مراجعه کنند. همچنین کتاب صوتی این اثر نیز به‌تازگی با صدای وحید یامین‌پور از سماوا در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ