آلودگی هوای داخل خانه؛سم خاموش و تهدیدی برای یک میلیارد نفر
اقتصاد ایران: بر اساس پژوهشی تازه، بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان طی بازهای بیستساله، دستکم یک روز در سال در معرض ذرات معلق ناشی از دود آتشسوزیهای جنگلی در فضای داخلی ساختمانها قرار گرفتهاند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بر اساس پژوهشی تازه، بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان طی بازهای بیستساله، دستکم یک روز در سال در معرض ذرات معلق ناشی از دود آتشسوزیهای جنگلی در فضای داخلی ساختمانها قرار گرفتهاند.
این مطالعه که توسط تیمی از معماران و دانشمندان محیطزیست از دانشگاه تسینهوا و آکادمی علوم چین انجام شده و در نشریه Science Advances منتشر شده است، با استفاده از مدلسازی دادهها و تصاویر ماهوارهای، غلظت ذرات معلق را در نقاط مختلف جهان محاسبه کرده و تفاوتهای ناشی از وضعیت اقتصادی جوامع مختلف را در میزان استفاده از دستگاههای تصفیه هوا بررسی کرده است.
بر اساس نتایج این پژوهش، ذرات ریز معلق (PM2.5) که از آتشسوزیها ناشی میشوند، میتوانند آسیبهای جدی و متنوعی به سلامت انسان وارد کنند. پیشتر نیز ثابت شده بود که استنشاق این ذرات با بروز بیماریهای ریوی، قلبی و دیگر مشکلات جسمی مرتبط است. این ذرات، بهویژه هنگام وقوع آتشسوزیهای گسترده، میتوانند در فاصلههای طولانی از منبع انتشار پراکنده شوند و خطرات ناشی از آن فقط محدود به افراد نزدیک به کانون آتشسوزی نیست.
در اغلب توصیههای بهداشتی، از شهروندان خواسته میشود هنگام وقوع آتشسوزیها در فضاهای بسته بمانند تا از تماس مستقیم با ذرات معلق در امان باشند. اما اثربخشی این اقدام، بسته به وضعیت فیزیکی ساختمانها و دسترسی به سیستمهای تهویه مناسب، تفاوت چشمگیری دارد.
در کشورهای توسعهیافته، افراد معمولاً در خانههایی با درزگیری مناسب، پنجرههای شیشهای، سیستم تهویه مطبوع و فیلترهای تصفیه هوا پناه میگیرند. در مقابل، در کشورهای کمدرآمد، بسیاری از منازل فاقد این امکانات هستند و پنجرهها بدون شیشه یا پوشش مناسب باقی میمانند که باعث میشود آلودگی به راحتی وارد فضای داخلی شود و عملاً پناه گرفتن در خانهها کارایی چندانی نداشته باشد.
پژوهشگران چینی در این پروژه، دادههای ماهوارهای مربوط به آتشسوزیهای جهانی بین سالهای 2003 تا 2022 را مبنای تحلیل قرار دادند و با فرض اینکه بخش زیادی از مردم زمان خود را در داخل ساختمانها سپری میکنند، تخمین زدند که چه تعداد از افراد در معرض این ذرات معلق در فضاهای داخلی قرار گرفتهاند.
آنها همچنین سه سناریو برای استفاده از دستگاههای تصفیه هوا در داخل خانهها شبیهسازی کردند که بر اساس استانداردهای سازمان جهانی بهداشت تعریف شده بود. این سناریوها به ترتیب کاهش سطح ذرات معلق در هوای داخل ساختمان به 25، 15 و 5 میکروگرم بر مترمکعب را هدفگذاری کرده بودند. برای هر سناریو، مدلی از هزینههای اقتصادی مورد نیاز نیز تهیه شد.
نتایج نهایی نشان داد که در طول این بازه بیستساله، هر سال بیش از یک میلیارد نفر حداقل یک روز در معرض سطح بالای آلودگی هوای داخل ناشی از آتشسوزی قرار داشتهاند. همچنین تفاوتهای چشمگیر میان کشورهای ثروتمند و فقیر، از نظر میزان محافظت در برابر این نوع آلودگی، نشاندهنده شکاف نگرانکنندهای در تابآوری بهداشتی و زیستمحیطی است. بهبیان دیگر، مردم در کشورهای فقیرتر با تهدیدات بهداشتی بسیار جدیتری از ناحیه آتشسوزیهای طبیعی مواجهاند.
انتهای پیام/