بدون زیارت «حمزه» به خانه برنگرد؛ جفا در حق رسول خداست
اقتصاد ایران: از همین حالا که در تکاپوی حج هستی، یک نام را گوشه ذهنت نگه دار و آنگاه که به مدینه مشرف شدی، زیارت او و مزارش را فراموش نکن، که این فراموشی جفا به رسول خداست. او کسی نیست جز عموی عزیز و شهید و بزرگوار پیامبر(ص)؛ حمزه سیدالشهدا.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حالا که توفیق عظیم عبادت حج نصیبتان شده است، یا شاید نامتان در فهرست سعادتمندان زیارتهای آتیِ خانه خدا باشد، یک نام را گوشه ذهنتان نگه دارید؛ یک نام و یک مکان مقدس را؛ نام «حمزه» و آرامگاهاش را؛ جایی که زائرانی چون پیامبر(ص) و فاطمه (س) داشته است.
حمزه، عموی پیامبر (ص) بود و از شهدای اُحُد. القابش اسدالله بود و سید شهدا. فرزند عبدالمطلب بود و 2 تا 4 سال پیش از عامالفیل در مکه به دنیا آمد. یکی از بزرگان قریش بود و وقتی مسلمان شد، آزار قریش هم نسبت به پیامبر(ص) کمتر شد. در جنگهای بدر و اُحد در کنار پیامبر(ص) جنگید و در سال سوم هجری در اُحد به دست وحشی بن حرب؛ غلام حبشی به شهادت رسید.
طبق روایتی، دختر حارث بن عامربننوفل با وعده آزادی وحشی، از او خواست به انتقام پدرش که در غزوه بدر کشته شده بود، محمد(ص)، حمزه یا علی(ع) را بکشد. اما گفته شده که انگیزه هِند دختر عُتبه و زن ابوسفیان، برای انتقام گرفتن به دلیل کشته شدن پدر، برادر و عمویش در غزوه بدر، بیشتر از دختر حارث بود، بنابراین به احتمال زیاد شهادت حمزه به دستور هِند صورت گرفته است.
روایت دیگری هست که هند برای خوردن جگر حمزه نذر کرده بود. وقتی وحشی حمزه را به شهادت رساند، جگر او را نزد هند برد. هند پیکر مطهر حمزه را مُثْله کرد و از اعضای بریده او، برای خود گوشواره، دستبند و خلخال درست کرد و آنها را با جگر حمزه به مکه برد. از شدت ناگواری آنچه بر پیکر حمزه رفته بود، بعضی اصحاب سوگند خوردند در مقابل، 30 نفر یا بیشتر از قریش را مثله کنند؛ اما آیه 126 سوره نحل نازل شد که گرچه به ایشان اجازه مقابله به مثل میداد، لیکن صبر را عملی بهتر میدانست.
حمزه نخستین شهید اُحُد بود که پیامبر اکرم(ص) بر او نماز گزارد و سپس سایر شهیدان را در چند نوبت آوردند و کنار او نهادند و رسول خدا بر آنها و بر او نماز میگزارد. به این ترتیب، حدود هفتاد بار به صورت مستقل و همراه با دیگر شهدا بر پیکر حمزه نماز گزارد.
گفته شده است که حضرت فاطمه (س) به زیارت قبر حمزه میرفت و آن را با سنگچین مشخص کرده بود. همچنین به گزارش طبرسی، حضرت زهرا(س) با خاک قبر حمزه تسبیحی ساخته بود و با آن ذکر میگفت.
از قدیم بر سر مزار حمزه، مسجد و بارگاهی وجود داشت؛ اما پس از تسلط وهابیان در حجاز، قبه و بارگاه حمزه در 1344.ق تخریب شد. با تخریب بارگاه حمزه، مسجد دیگری بهنام مسجد حمزه که به مسجد احد، مسجد علی و مسجد حمزه معروف است، سمت شرق مزار شهدای احد، بنا شد.
مزار حضرت حمزه سیدالشهدا و سایر شهدای احد در منطقه عملیاتی جنگ احد واقع شده است. منطقه احد در شمال مدینه و محلی است که جنگ احد در آن واقع شده است.
در سال 1976 فیلمی به نام محمدرسولالله ( رسالت) به کارگردانی مصطفی عقاد ساخته و اکران شد که شخصیت و قهرمان اصلی آن حمزه؛ عموی پیامبر(ص) با بازی آنتونیکوئین بود و تا اندازهای توانست در عصر حاضر شخصیت حامی و پرمهر حمزه در حق پیامبر(ص) را به تصویر بکشد.
چه زیارت پرفضیلتی
رسول خدا(ص) حمزه را بسیار دوست داشت و با شهادت او یکی از حامیان بزرگ خود را از دست داد. شهادت حمزه و به ویژه نحوه شهادت او، پیامبر را بسیار منقلب و غصهدار کرد، لذا نه تنها خود به زیارت قبر حمزه میرفت که سایر اصحاب و بستگان و مسلمانان را نیز به این زیارت تشویق میکرد و در فضیلت این زیارت فرمود: «من زارنی و لم یزر عمی حمزة فقد جفانی/ هر کس به زیارت من آید و قبر عمویم حمزه را زیارت نکند به من جفا کرده است.»
امام صادق (ع) نیز در این باره فرمود: «از مشاهدی که در مدینه سزاوار است به آنجا بروند و در آنجا نماز بگزارند، قبر حمزه و قبور شهداست.»
روایت است که حضرت فاطمه زهرا (س) نیز بسیار به زیارت قبر حمزه میرفتند. امام صادق(ع) دراین باره فرمود: «حضرت فاطمه(س) پس از رحلت پدر 75 روز زندگانی کرد و هیچوقت خندان یا متبسم مشاهده نشد و روزهای دوشنبه و پنجشنبه هر هفته به زیارت قبور شهدا میرفتند و جای لشکر اسلام و مشرکان را نشان میدادند و میفرمودند در این مکان رسول خدا(ص) حضور داشتند و در این محل مشرکان بودند.»
انتهای پیام/