حج وسیله استواری مسلمانان است
اقتصاد ایران: موسم حج آغاز شده و مسلمانان گروه گروه برای انجام مراسم و فریضههای مربوطه به سرزمین وحی میرسند تا در دورهای مشخص دور کعبه طواف میکنند و سئوال اینجاست که این فریضه چطور به استواری مسلمانان درمقابل مشکلات کمک میکند؟
بهگزارش خبرگزاری تسنیم، حج در لغت به معنی قصد پی در پی و در شریعت قصد خانه خداست برای عمل (الحَجُّ القصدُ) حج به معنای قصد است. (نیلی،1392؛2؛713) فریضه مقدس حج، نقش مهم و بینظیری در اصلاح امور مسلمین و همچنین بیداری اسلامی در تمام ابعاد آن را در بر دارد.
قرآن در این راستا میفرماید: (جَعَلَ اللّهُ الْکعْبَۀَ الْبَیتَ الْحَرَامَ قِیامًا لِّلنَّاسِ...) (مائده /97) خداوند، کعبه را وسیلهای برای سامان بخشیدن به کار مردم قرار داده...) این آیه به اهمیت مکه و اثر آن در سازمان زندگی اجتماعی مسلمانها اشاره کرده، نخست میفرماید: خداوند کعبه بیت الحرام را، وسیلهای برای اقامه امر مردم قرار داده است. این خانه مقدس رمز وحدت و مرکزی برای اجتماع دلهاست.
به این ترتیب کنگره عظیم برای استحکام پیوندهای گوناگون است و در پرتو این خانه مقدس و مرکزیت و معنویت آن که از ریشههای عمیق تاریخی مایه میگیرد میتوانند بسیاری از نابسامانیهای خود را سامان بخشند و کاخ سعادت خود را بر پایۀ آن استوار سازند.
لذا در سوره آل عمران، خانه کعبه را نخستین خانهای که به سود مردم ساخته شده، معرفی کند. حقیقت این است که با توجه به وسعت معنی ((قیاماً للناس) ) مسلمانان می توانند در پناه این خانه و دستور سازنده حج، همۀ کار خود را سامان بخشند. (تفسیر نمونه، 1371؛ 905)
برهمین اساس این آیه حاکی از آن است که رونق و عمران کعبه با طواف به گرد آن و خواندن نماز به سمت آن و گزاردن حج با مناسک آن و قبله قرار دادنش در امور عبادی و همانند آنها، عاملی مهم برای قیام مردم است و از طرفی بر این نکته نیز دلالت دارد که ویرانی و مهجور نهادن کعبه با ترک طواف به گرد آن و خواندن نماز به سمت آن و دیگر اموری که رو به قبله باید انجام پذیرد، موجب قعود مردم و ناتوانی آنها در رفع هواها و دشمنان است. (جوادی آملی،جرعه ای از بیکران زمزم، 1383، 66)
انتهای پیام/