کاهش۱۱.۶درصدی تورم سالانه/تثبیت ارز تورم کالا را کنترل کرد
اقتصاد ایران: رئیس کل بانک مرکزی با بیان این که نرخ رشد ۳.۷ درصد رشد خوبی است ولی با نرخ رشد های هدف ما فاصله زیادی دارد گفت: نرخ تورم دوازده ماهه سال ۱۴۰۳ معادل ۳۵.۸ درصد شد که نسبت با سال قبل ۱۱.۶ درصد کاهش پیدا کرده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ محمدرضا فرزین در پنل همایش سیاستهای پولی و ارزی گفت: پارسال رشد مثبت تولید ناخالص داخلی داشتیم؛ نرخ رشد 3.7 درصد رشد خوبی است ولی با نرخ رشد های هدف ما فاصله زیادی دارد.
رییس کل بانک مرکزی گفت: برای افزایش درامد سرانه حتما باید نرخ رشد را تقویت کنیم. یکی از موتورهای اصلی نرخرشد در سالهای اخیر نفت بوده است. دلیل آنهم این است که نفت به سطح بالایی از تولید رسیده و نرخ های رشد بالا نیاز به سرمایه گذاری بیشتری دارد.
او با بیان اینکه حتما باید در بخش نفت سرمایه گذاری ویژه ای داشته باشیم؛ تصریح کرد: نظام بانکی در این زمینه میتواند کمک خوبی کند.
وی با بیان اینکه ما در زمینه سرمایه گذاری در ماشین آلات همچنان رشد خوبی داریم، تصریح کرد: رشد 7.6 درصدی در تراکنش برای اسفندماه ثبت شده است که نشان میدهد قدرت خرید مردم در این ماه نسبت به ماه های قبل بهتر شده است.
نرخ تورم سالانه 11.6 درصد کاهش یافت
رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: تورم نقطه به نقطه پایان سال 1403 معادل 39.7 درصد شده است؛ نرخ دوازده ماهه سال 1403 معادل 35.8 درصد شد که نسبت با سال قبل 11.6 درصد کاهش پیدا کرده است.
رئیسکل بانک مرکزی: تثبیت نرخ ارز، تورم کالایی را کنترل کرد
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته، بهواسطهی ثبات نسبی نرخ ارز در مرکز مبادله، تورم کالا همواره کمتر از تورم خدمات بوده است، افزود: اگر به نمودارها دقت کنید، شاخص تورم کالایی که با رنگ آبی نمایش داده شده، پایینتر از شاخص خدمات (نمودار قرمز) قرار دارد. دلیل این امر آن است که نرخ ارز مورد استفاده برای واردات کالاها در مرکز مبادله و سامانه نیما تقریباً در یک کانال ثابت نگه داشته شده بود.
ویادامه داد: اما تورم خدمات، عمدتاً تحت تأثیر اجارهبها و بهطور غیرمستقیم تحت تأثیر قیمت مسکن قرار دارد؛ چرا که اجاره معمولاً با یک وقفه زمانی حدود یکساله نسبت به قیمت مسکن واکنش نشان میدهد. به همین دلیل، در طول سال 1403 نیز نرخ تورم بخش خدمات، بهویژه در بخش اجاره، بالاتر از کالا باقی ماند.
رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: با این حال، زمانی که نرخ ارز سامانه نیما افزایش یافت و ارز به مرکز مبادله تجاری منتقل شد، شاهد یک جهش قابل توجه در تورم کالایی بودیم. نمودار آبیرنگ بهوضوح افزایش شدیدی را نشان میدهد. این جهش آنی ناشی از تأثیر مستقیم نرخ ارز تجاری بر قیمت کالاهاست، بهطوری که تورم کالا حتی از تورم خدمات نیز پیشی گرفت.
وی افزود: در همین دوره، در حالی که بخش خدمات به دلیل ثبات نسبی بازار مسکن در حال تخلیه فشار تورمی بود، افزایش تورم کالا موجب شد که ما تصمیم بگیریم سیاست تثبیت نرخ ارز در سطح 28500 تومان را مجدداً بهعنوان یک راهبرد رسمی اعلام کنیم. در این زمینه همکاری بسیار خوب آقای دکتر پورمحمدی و همراهی دولت قابل تقدیر است. ایشان در دولت نقش بسیار مهمی در پیشبرد سیاستهای بانک مرکزی ایفا کردهاند.
به گفته فرزین؛ امیدواریم با اجرای این سیاست و ثباتی که در بازار ارز تجاری بهوجود آمده، بتوانیم مسیر کنترل تورم را دوباره از سر بگیریم و شاخصهای تورمی را کاهش دهیم.
در همین راستا، شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) نیز واکنش سریعی به نوسانات ارزی نشان داده است. اگر به نمودار قرمز رنگ شاخص نقطهبهنقطه تولیدکننده نگاه کنید، در سال 1400 به حدود 103 درصد رسیده بود. این شاخص در ماههای بعدی کاهش یافت و حتی به حدود 25 درصد رسید. اما مجدداً با افزایش نرخ ارز در بازار نیما، این شاخص به 37.9 درصد افزایش یافت.
بنابراین، استمرار سیاستهای ارزی و تقویت اطمینان در بازار ارز، لازمه کنترل تورم در هر دو بخش مصرفکننده و تولیدکننده است. ما باید بتوانیم ارز را با ثبات و اطمینان بیشتر در اختیار واردکنندگان قرار دهیم تا این زنجیره به درستی مدیریت شود.
انتهای پیام/