تحولات اوکراین|ترامپ: کی‌یف باید فوراً با مسکو مذاکره کند

اقتصاد ایران: تردید واشنگتن درباره امکان توافق روسیه و اوکراین، حمایت اردوغان از ابتکار برگزاری مذاکرات مسکو و کی‌یف در استانبول، انتقاد از سیاست جنگ‌افروزانه ماکرون در اوکراین و آلمان آمادگی روسیه برای مذاکره را کافی نمی‌داند، از رویدادهای مهم جنگ هستند.

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در حالی‌که مقامات اروپایی با دیده تردید به پیشنهاد رئیس‌جمهور روسیه در خصوص از سرگیری مذاکرات مستقیم و بدون پیش‌شرط با اوکراین نگاه کرده و همچنان روی درخواست خود برای برقراری آتش‌بس 30 روزه اصرار دارند، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از طرف اوکراینی خواست تا فوراً با مذاکرات پیشنهادی ولادیمیر پوتین که ممکن است در تاریخ 15 ماه مه (25 اردیبهشت) در استانبول برگزار شود، موافقت کند.

ترامپ شب گذشته در شبکه اجتماعی Truth Social نوشت: «رئیس‌جمهور پوتین با امضای توافق آتش‌بس با اوکراین موافق نیست، بلکه می‌خواهد نمایندگان روسیه و اوکراین روز پنج‌شنبه [15 مه] برای گفت‌وگو درباره پایان احتمالی این جنگ خونین دیدار کند. مقامات کی‌یف باید فوراً با این پیشنهاد موافقت کنند.»

رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد: «حداقل آن‌ها [اوکراینی‌ها] با شرکت در این مذاکرات می‌توانند مشخص کنند که آیا واقعاً امکان رسیدن به توافق وجود دارد یا خیر؛ و اگر چنین چیزی ممکن نباشد، رهبران اروپایی و ایالات متحده خواهند دانست که توازن نیروها چگونه است و می‌توانند بر اساس آن درباره اقدامات بعدی تصمیم بگیرند.»

ترامپ در عین حال اشاره کرد که نسبت به امکان دستیابی دو کشور به توافقی برای حل‌وفصل درگیری، تردیدهایی در او بوجود آمده است.

ولادیمیر پوتین روز گذشته در گفت‌وگو با نمایندگان رسانه‌های روسی و خارجی، به طرف اوکراینی پیشنهاد داد که مذاکرات مستقیم و بدون هیچ پیش‌شرطی در تاریخ 15 مه در استانبول از سر گرفته شود. وی تأکید کرد که احتمال دستیابی به توافق در خصوص آتش‌بس واقعی را منتفی نمی‌داند. با این حال، ولودیمیر زلنسکی در پاسخ به ابتکار صلح پوتین، موضعی اولتیماتومی اتخاذ کرده و خواستار آن شد که مسکو از تاریخ 12 مه با آتش‌بس کامل موافقت کند؛ تنها در این صورت کی‌یف حاضر خواهد بود پای میز مذاکره بنشیند.

به عقیده اسکات ریتر، تحلیل‌گر و مأمور پیشین اطلاعاتی آمریکا، پیشنهاد مذاکره مستقیم از طرف پوتین یک مانور عالی است که موضوع آتش‌بس 30 روزه را از دستور کار خارج می‌کند. وی اضافه کرد که این پیشنهاد، ابتکارعمل را به روسیه بازگردانده و به این کشور اجازه می‌دهد تا شرایط خود را بر بلوک سه جانبه اوکراینی-اروپایی-آمریکایی تحمیل کند.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و صد و هفتاد و چهارمین (1174) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

استقبال نماینده ویژه پوتین از سخنان ترامپ درباره مذاکرات با اوکراین 

کیریل دیمیتریف، رئیس صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه و نماینده ویژه رئیس‌جمهور روسیه در امور همکاری‌های بین المللی با کشورهای خارجی، از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، مبنی بر اینکه اوکراین باید «فوراً» با پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای مذاکرات مستقیم در ترکیه موافقت کند، حمایت کرد.

دیمیتریف با انتشار تصویری از پست ترامپ  در این باره در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق)، نوشت: «رئیس جمهور ترامپ درست گفته است.»

این در حالی است که کیت کلاگ، فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین ابراز عقیده کرد که ابتدا باید آتش‌بس موقت در اوکراین برقرار شود و سپس به مذاکرات صلح پرداخت. وی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «نخست باید آتش‌بس بدون قید و شرط به مدت 30 روز برقرار شود و سپس در این مدت مذاکرات صلح جامع گذار صورت گیرد و نه برعکس.»

این دیدگاه کلاگ، دقیقاً خلاف آن چیزی است که ولادیمیر پوتین در پیشنهاد مذاکرات خود مطرح کرده است.

کرملین: پوتین خواستار حل مناقشه اوکراین از طریق دیپلماسی است

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه برای انجام مذاکرات مستقیم با اوکراین نشان‌دهنده تمایل واقعی به صلح است و روسیه همه تلاش خود را برای حل‌وفصل مناقشه اوکراین از طریق دیپلماسی به کار گرفته است.

وی گفت: «رئیس‌جمهور ولادیمیر پوتین تمام تلاش خود را می‌کند تا این مسئله را حل کند و به یک راه‌حل از طریق روش‌های مسالمت‌آمیز و دیپلماتیک دست یابد.»

پسکوف تاکید کرد که صلح تنها در نتیجه گفت‌وگوهای جدی قابل دستیابی است.

دبیر مطبوعاتی رئیس‌جمهور روسیه همچنین یادآور شد که این کشور با طرح استقرار نیروهای حافظ صلح اروپایی در اوکراین موافقت نکرده است. به گفته پسکوف، روسیه نمی‌تواند اجازه دهد زیرساخت‌های نظامی ناتو به مرزهای آن نزدیک شود. او در ادامه درباره احتمال عضویت اوکراین در ناتو گفت: «ما با چنین اقدامی که می‌تواند امنیت روسیه را تهدید کند، مخالف هستیم.»

توسک: جهان در انتظار تصمیمی قاطع برای آتش‌بس در اوکراین است

دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان شب گذشته اعلام کرد که جهان در انتظار یک تصمیم قاطع برای توقف فوری و بدون قید و شرط درگیری‌های نظامی در اوکراین است.

وی در پلتفرم ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «در پاسخ به درخواست ما، روس‌ها پیشنهاد آغاز مذاکرات صلح با اوکراین در تاریخ 15 ماه می را مطرح کردند. با این حال، جهان در انتظار تصمیمی قاطع برای آتش‌بس فوری و بدون قید و شرط است. اوکراین آماده است. دیگر نباید قربانی‌ وجود داشته باشد!»

فیتسو غرب را به تلاش برای ادامه مناقشه در اوکراین متهم کرد

روبرت فیتسو، نخست‌وزیر اسلواکی معتقد است که بسیاری از کشورهای غربی در تداوم درگیری نظامی در اوکراین ذی‌نفع هستند.

وی شب گذشته، یکشنبه، در یک کنفرانس مطبوعاتی و در واکنش به بی‌میلی برخی کشورهای اروپایی برای آغاز مذاکرات مستقیم بین مسکو و کی‌یف گفت: «برای بسیاری از کشورهای غربی بسیار مهم است که این درگیری همچنان ادامه یابد.»

فیتسو همچنین ابراز امیدواری کرد که کشورهای غربی به‌زودی در مواضع خود تجدیدنظر کنند. او تأکید کرد که مناقشه اوکراین تنها به روسیه و اوکراین مربوط می‌شود و اگر این دو کشور تمایل به مذاکره داشته باشند، باید به‌طور مستقل آن را پیش ببرند.

حمایت اردوغان از ابتکار برگزاری مذاکرات مسکو و کی‌یف در استانبول 

دفتر مطبوعاتی کرملین اعلام کرد که رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در جریان گفت‌وگویی تلفنی روز یکشنبه با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، از ابتکارعمل وی برای از سرگیری مذاکرات مستقیم با اوکراین حمایت کرده و آمادگی کشورش برای فراهم‌کردن بستر مذاکرات در استانبول را مورد تأیید قرار داده است.

در این بیانیه آمده است: «رجب طیب اردوغان به‌طور کامل از این پیشنهاد روسیه حمایت و تأکید کرد که ترکیه آماده است بستر چنین گفت‌وگوهایی را در استانبول فراهم سازد. طرف ترکیه‌ای تمامی کمک‌های لازم را برای سازماندهی و برگزاری مذاکراتی که با هدف دستیابی به صلح پایدار انجام می‌شود، ارائه خواهد داد.»

گفت‌وگوی پوتین و اردوغان درباره ازسرگیری مذاکرات روسیه و اوکراین

اداره ارتباطات ریاست‌جمهوری ترکیه روز یکشنبه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در جریان یک تماس تلفنی درباره ازسرگیری مذاکرات مستقیم میان روسیه و اوکراین گفت‌وگو کرده‌اند.

در این بیانیه تاکید شده: «رئیس‌جمهور اردوغان از اظهارات پوتین درباره ضرورت ادامه مذاکرات صلح بین روسیه و اوکراین در استانبول از همان نقطه‌ای که متوقف شده بود، استقبال کرده و به او اطمینان داد که ترکیه آمادگی دارد میزبان این مذاکرات باشد.»

طبق این اطلاعات، به گفته رئیس‌جمهور ترکیه، فرصت مناسبی برای دستیابی به صلح میان روسیه و اوکراین به وجود آمده است. وی تأکید کرد که برقراری کامل آتش‌بس، شرایط لازم را برای برگزاری مذاکرات صلح فراهم خواهد کرد.

اردوغان به ماکرون: ترکیه آماده میزبانی از مذاکرات درباره اوکراین است

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، روز یکشنبه با امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، گفت‌وگوی تلفنی انجام داده و در جریان آن یادآور شد که آنکارا آمادگی دارد در راستای دستیابی به آتش‌بس و صلح پایدار در اوکراین، از جمله میزبانی مذاکرات میان طرفین نقش‌آفرینی کند. 

در بیانیه‌ منشره از سوی دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه در این باره آمده است: «رئیس‌جمهور اردوغان اعلام کرد که اکنون لحظه‌ای تاریخی برای پایان دادن به جنگ میان اوکراین و روسیه فرا رسیده است. به گفته وی، این فرصت باید مغتنم شمرده شود. ترکیه آماده است هرگونه کمکی برای دستیابی به آتش‌بس و صلح پایدار ارائه دهد، از جمله آمادگی آنکارا برای میزبانی مذاکرات.»

با این حال، یک مقام دیپلماتیک ترکیه‌ای اعلام کرد که آمادگی و تدارکات لازم برای مذاکرات احتمالی درباره اوکراین در استانبول هنوز آغاز نشده و محل دقیق برگزاری نیز مشخص نیست.

یک مقام دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه نیز گفت که هیچ اطلاعاتی در خصوص برنامه سفر ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، برای حضور در ترکیه در تاریخ 15 ماه مه با هدف گفت‌وگو با طرف روسی درباره حل‌وفصل مناقشه در دست نیست.

هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه روز شنبه اعلام کرده بود که آنکارا آماده است نظارت بر اجرای احتمالی آتش‌بس در اوکراین را بر عهده بگیرد.

ترامپ ممکن است نظرش درباره حمایت از طرح «ائتلاف داوطلبان» را تغییر دهد

روزنامه "پولیتیکو" به نقل از دو مقام اروپایی گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، با طرح پیشنهادی «ائتلاف داوطلبان» برای برقراری آتش‌بس 30 روزه در اوکراین موافقت کرده، ولی ممکن است نظر خود در این خصوص را تغییر دهد.

بر اساس این گزارش، امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در جریان مذاکرات سه‌ساعته انجام شده در کی‌یف در روز شنبه، به ابتکار شخصی خود با تلفن همراه با ترامپ تماس گرفت و او را در جریان روند گفت‌وگوها قرار داد. به گفته منابع مطلع، رئیس جمهور آمریکا به این تماس پاسخ داد، هرچند در آن زمان در واشنگتن هنوز ساعت هفت صبح هم نشده بود.

به گفته منابع خبری روزنامه "پولیتیکو"، ترامپ در جریان این گفتگو از ابتکار اروپایی‌ها حمایت کرد، ولی برخلاف عادت همیشگی خود که دیدگاهش درباره مسائل را فوراً اعلام می‌کند، بعداً هیچ اشاره‌ای به این موضوع نکرده است. یک مقام اروپایی که در کی‌یف حضور داشت، هشدار داد که رئیس‌جمهور آمریکا ممکن است نظر خود درباره حمایت از اقدامات رهبران اروپایی را به‌سرعت تغییر دهد.

انتقاد لوپن از برخورد ماکرون در قبال اوکراین: ظاهراً او برای جنگ آماده می‌شود

مارین لوپن، رئیس فراکسیون پارلمانی حزب «اجتماع ملی» فرانسه ابراز عقیده کرد که نوعی ابهام در سیاست خارجی امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، به‌ویژه در قبال مناقشه اوکراین وجود دارد که بیشتر شبیه به آماده‌ شدن برای یک درگیری نظامی است، تا اینکه برای رسیدن به صلح تلاش کند.

وی که در سفر به ایتالیا به سر می‌برد، در گفتگو با شبکه تلویزیونی BFMTV گفت: «نمی‌دانم که آیا ماکرون واقعاً خواهستار صلح است یا نه. این احساس را دارم که او در حال آماده شدن برای جنگ است، با توجه به ابهامی که در رفتار او وجود دارد. اما اگر واقعاً به‌دنبال صلح باشد، به‌نظر من باید از هر صدایی که از پایان این جنگ وحشتناک حمایت می‌کند، استقبال کند.»

لوپن افزود: «او بارها مدعی شده که راه‌حلی در اختیار دارد، اما تاکنون هیچ نتیجه‌ای نگرفته است.»

این سیاستمدار فرانسوی همچنین در گفت‌وگویی با روزنامه ایتالیایی "کوریره دلا سرا"، از ابتکار ماکرون برای تشکیل آنچه «ائتلاف داوطلبان» خوانده می‌شود، انتقاد کرد و در این‌باره گفت: «ماکرون خود را در جایگاه یک جنگ‌طلب قرار داده، در حالی که فرانسه باید به‌جای آن، به‌دنبال ایفای نقش میانجی در مسیر دستیابی به صلح باشد.»

لوپن در پاسخ به سئوالی درباره تلاش‌های صلح‌طلبانه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، ابراز عقیده کرد که او، برخلاف ماکرون، دست‌کم به صلح اندیشیده و درباره آن حرف میزند. وی همچنین از سیاست کمیسیون اروپا به‌شدت انتقاد کرد و بروکسل را به تلاش برای سرکوب حاکمیت ملی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، به‌ویژه از طریق تحمیل روند نظامی‌سازی به این کشورها در سایه بحران اوکراین، متهم ساخت.

وعده وزیر خارجه فرانسه درباره بسته جدید تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه 

ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرد که تقریباً نیمی از تدابیر محدودکننده درج‌شده در هفدهمین بسته تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه روسیه با ابتکار فرانسه تنظیم شده است. 

وی روز یکشنبه در یک مصاحبه‌ای رادیویی گفت: «ما سهم خود را ایفا کردیم؛ وزارت خارجه فرانسه تقریباً نیمی از تعاریف این بسته تحریمی را تدوین کرده، بسته‌ای که اکنون عملاً آماده تصویب شده است.»

وی هشدار داد که در صورت امتناع روسیه از پذیرش آتش‌بس، کشورهای اتحادیه اروپا فشارها بر مسکو را افزایش خواهند داد و به گفته او، «امکان اعمال محدودیت‌های بسیار گسترده‌تری نیز وجود دارد.»

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه پیش‌تر روز شنبه اعلام کرد که در صورت مخالفت مسکو با شرایط کی‌یف برای آتش‌بس 30 روزه، بسته جدیدی از تحریم‌های ضدروسی ظرف چند روز آینده تصویب خواهد شد. وی تأکید کرد که این تحریم‌های جدید «به‌مراتب سخت‌گیرانه‌تر» برای اقتصاد روسیه خواهند بود و باید نقش بازدارنده ایفا کنند.

با این حال، رئیس‌جمهور فرانسه مدعی شد که آماده است در مسیر برگزاری مذاکرات مستقیم میان روسیه و اوکراین نقش‌آفرینی کند.

مرتس: آمادگی مسکو برای گفت‌وگو با اوکراین، اقدامی مثبت است

فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان، ابراز  عقیده کرد که اعلام آمادگی مقامات روسیه برای گفت‌وگو با اوکراین، نشانه‌ای مثبت است، اما به باور وی، برای آغاز چنین روندی ابتدا باید آتش‌بس برقرار شود. وی گفت: «اگر طرف روسی اکنون آمادگی خود برای گفت‌وگو را اعلام می‌کند، این پیش از هر چیز، نشانه‌ای مثبت است. با این حال، این اقدام به‌تنهایی کافی نیست.»

به  عقیده صدراعظم آلمان، انتظار می‌رود که مسکو با برقراری آتش‌بس موافقت کند و پس از آن، مذاکرات امکان‌پذیر خواهد شد.

این در حالی است که ژنرال اریش واد، مشاور سابق آنگلا مرکل، صدراعظم پیشین آلمان در امور نظامی، ابتکار ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه برای ازسرگیری فوری مذاکرات با اوکراین در استانبول را اقدامی سازنده دانست. وی تأکید کرد که برگزاری مذاکرات مستقیم بین دو طرف درگیری از برقراری آتش‌بس 30 روزه مهم‌تر است. واد در این‌باره گفت: «برقراری آتش‌بس موقت اقدامی مطلوب است، اما مهم‌تر آن است که طرف‌های درگیر بار دیگر پای میز مذاکره بنشینند و گفت‌وگو را با هدف دستیابی سریع به آتش‌بس و در ادامه صلح پایدار آغاز کنند.»

مذاکره با اوکراین باید براساس نتایج مذاکرات متوقف‌شده در سال 2022 باشد

یوری اوشاکوف، دستیار رئیس‌جمهور روسیه معتقد است که مذاکرات با طرف اوکراینی که قرار است در استانبول برگزار شود، باید با در نظر گرفتن نتایج گفت‌وگوهای متوقف‌شده بین دو طرف در سال 2022 و همچنین وضعیت کنونی «در میدان نبرد» انجام گیرد.

وی در یک برنامه‌تلویزیونی و در پاسخ به سئوالی در این خصوص گفت: «این گفت‌وگوها باید با در نظر گرفتن همین موارد و البته واقعیت‌های میدانی انجام شوند.»

این مقام کرملین در پاسخ به این سئوال که چه کسی نمایندگی روسیه در این مذاکرات را بر عهده خواهد داشت، یادآور شد که تصمیم نهایی در این‌باره را ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اتخاذ خواهد کرد و پس از آن، این موضوع به‌صورت رسمی اعلام خواهد شد.

وزیر خارجه اسبق لبنان: آمریکا باید کی‌یف را به مذاکره با مسکو ترغیب کند

عدنان منصور، وزیر امور خارجه پیشین لبنان، در گفت‌وگو با خبرگزاری «نووستی» تأکید کرد که ایالات متحده باید کی‌یف را به شرکت در مذاکرات مستقیم با مسکو برای پایان دادن به درگیری موجود ترغیب کند. او گفت: «آمریکا باید ولودیمیر زلنسکی را قانع کند تا در مذاکرات استانبول شرکت کند، چرا که این مذاکرات می‌تواند گامی مهم در مسیر حل‌وفصل مسالمت‌آمیز باشد.»

این سیاستمدار لبنانی یادآور شد که مذاکرات معمولاً در کشورهایی انجام می‌شود که مورد اعتماد هر دو طرف قرار دارند و به عقیده او، ترکیه با توجه به روابط محکم با هر دو طرف مناقشه، قادر است نقش میانجی را ایفا کرده و میزبان مذاکرات در خاک خود باشد. منصور افزود: «هیچ‌یک از کشورهای اروپایی به دلیل نفوذ گسترده ایالات متحده در این قاره، توانایی ایستادگی در برابر اراده آمریکا را ندارد.»

رئیس‌جمهور بورکینافاسو: اوکراین قربانی فریبکاری غرب شده است

ابراهیم تراوره، رئیس‌جمهور بورکینافاسو معتقد است که اوکراین قربانی فریبکاری کشورهای غربی شده؛ کشورهایی که هدفشان نابودی اوکراین و تصاحب منابع حیاتی آن بوده است.

وی در مصاحبه با خبرگزاری «نووستی» گفت: «آن‌ها [اوکراینی‌ها]  قربانی فریبکاری‌های غرب شدند، این جنگ، جنگی ناعادلانه است. آن‌ها به‌شدت در اشتباه‌اند. باید به خود بیایند اگر می‌خواهند این جنگ به پایان برسد. و اگر هنوز متوجه نشده‌اند که تمام این طراحی‌ها با هدف نابودی آن‌ها و تصرف منابع حیاتی‌ این کشور انجام شده، پس بگذارید به جنگ ادامه دهند. این چیزی است که می‌توانم بگویم. هر ملتی باید درک کند که نباید اجازه دهد از آن سوءاستفاده شود و وارد شرایطی بسیار خطرناک گردد.»

ابراهیم تراوره در تاریخ 8 ماه مه وارد مسکو شد تا در مراسم هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم شرکت کند. وی مذاکرات دوجانبه‌ای نیز با ولادیمیر پوتین در خصوص تقویت همکاری‌ها بین روسیه و  بورکینافاسو انجام داده است.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ