توضیحات رئیس منابع طبیعی دزفول در خصوص هجوم ملخ ها به مناطق زاگرسی
اقتصاد ایران: دزفول - رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دزفول در پی انتشار تصاویری در فضای مجازی مبنی بر هجوم ملخ ها در مناطق زاگرسی شهرستان دزفول توضیحاتی ارائه داد.
محمد شفیعی زاده در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: در روزهای اخیر تصاویری در پایگاههای خبری و فضای مجازی مبنی بر هجوم گسترده ملخها در منطقه دارخلک از توابع دهستان احمدفداله بخش شهیون شهرستان دزفول منتشر شده است.
وی افزود: جنگلهای زاگرسی شهرستان دزفول با وسعتی بیش از ۲۳۵ هزار هکتار در فصول طغیان آفات و بیماری توسط جنگلبانان و کارشناسان منابع طبیعی به طور مستمر پایش و رصد شده و در صورت ضرورت مداخله در روند جمعیت آفات اقدامات کنترلی و حفاظتی انجام خواهد شد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیر داری دزفول ادامه داد: بر این اساس جمعیت ملخها نیز در کنار سایر آفات و بیماریهای جنگلی به طور کامل مورد پایش قرار گرفته است.
شفیعی زاده بیان کرد: حسب بررسیهای انجام شده گونه ملخ مشاهده شده در مناطق جنگلی شهرستان دزفول از نوع ملخ زبرا (گورخری) میباشد که در سالهای اخیر به دلیل رخدادهای تغیراقلیمی و خشکسالی در منطقه شایع شده و در دستههای پر جمعیت در مناطق جنگلی دهستان احمدفداله مشاهده میشود که عمدتاً در دامنههای شرقی سالند کوه تا منطقه دارخلک و مرز شهرستان لالی پراکنش دارد.
وی با بیان اینکه تخمهای این گونه ملخ در نیمه دوم فروردین ماه تفریخ شده و تا مردادماه در منطقه مشاهده میشود، تصریح کرد: این گونه ملخ از انواع علوفه مرتعی، زراعی و باغی تغذیه کرده و تراکم حضور این حشرات تا میزان میانگین ۱۵ عدد در هر متر مربع طبیعی بوده و حداکثر تا تراکمهای ۲۵ عدد بر مترمربع از نظر گیاه پزشکی ضرورتی بر مبارزه وجود ندارد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیز داری شهرستان دزفول یادآور شد: به طور کلی تا زمانی که خسارت به حد آستانه زیان اکولوژیکی و اقتصادی نرسد عملیات کنترل علیه یک آفت آغاز نمیشود. ملخ زبرا جز آفات عمومی کشور بوده و کنترل جمعیت آن در اراضی زراعی و باغات تا زمانی که به شاخص "شدید" میرسد طبق دستورالعملهای سازمان حفظ نباتات و در حیطه اختیار مدیریت جهاد کشاورزی است لذا در اراضی جنگلی و مرتعی در حیطه وظایف سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور است.
شفیعی زاده با بیان اینکه در زمانی که شاخص شیوع آفات به میزان «شدید» برسد چارهای جز مبارزه شیمایی با آفت وجود ندارد، گفت: با این وجود نحوه برخورد با مدیریت آفات در اکوسیستمهای طبیعی و جنگلها با آفات محصولات زراعی و باغی بسیار متفاوت است. در علوم جنگلداری و مدیریت بوم سازگانهای طبیعی تلاش بر حداقل دخالت بشر در روند فرآیندهای طبیعی و چرخههای بومشناختی است چرا که هرگونه دستکاری غیر کارشناسانه ممکن است تبعات جبران ناپذیری بر روی جوامع گیاهی و جانوری داشته باشد.
وی عنوان کرد: مطالعات صورت گرفته و پایش میدانی جنگلبانان نشان میدهد که این گونه ملخ از گونههای درختی و درخچه ای تغذیه نمیکند و تهدیدی برای درختهای بلوط و سایر گونههای درختی ارزشمند منطقه محسوب نمیشود. با توجه به عدم وجود آفت کشهای تخصصی در مبارزه با گونه اشاره شده استفاده از سموم شیمیایی میتواند علاوه بر کنترل گونه ملخ زبرا جمعیت قابل توجهی از حشرات و جوامع جانوری منطقه را نیز تحت تأثیر قرار دهد و همینطور مشاهده شده است که دامها و سایر گونههای پرندگان و جوندگان از اجساد ملخهای کشته شده تغذیه مینمایند که میتواند منجر به مسمومیت دامها و سایر گونههای جانوری در منطقه شود.
به گفته شفیعی زاده، هرگونه استفاده از این سموم در طبیعت نیازمند ارزیابی دقیق اثرات محیط زیستی و ارزیابی چرخه حیات سموم در اکوسیستم طبیعی است.
وی تاکید کرد: ضمن احترام به دغدغههای دوستداران طبیعت و دلسوزان زاگرس زیبا باید گفت این گونه ملخ تأثیر سویی بر ساختار درختی و درختچهای نداشته و هرگونه تغییر در جمعیت ملخها به طور دقیق توسط جنگلبانان خستگی ناپذیر رصد شده و درصورت نیاز به مداخله انسان اقدامات کنترلی صورت خواهد گرفت. از سویی با توجه به این اصل که طبیعت و جنگل به عنوان یک اکوسیستم طبیعی به خودی خود میتواند ساختار خود را احیا و بازسازی کند تلاش میشود تا کمترین مداخله در بومسازگان طبیعی انجام شود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیز داری شهرستان دزفول همچنین اظهار کرد: درخصوص مزاحمت احتمالی جمعیت ملخها برای اراضی زراعی، باغی و یا دامها مراتب خارج از حوزه اختیارات اداره متبوع بوده و در حیطه سایر ارگانهای متولی است.