شورای دیپلماسی اقتصادی با محوریت مناطق آزاد تشکیل شد
اقتصاد ایران: دبیر شورایعالی مناطق آزاد گفت: مناطق آزاد باید نقش مؤثرتر و فراملی در اقتصاد کشور ایفا کنند، برهمین اساس تشکیل شورای دیپلماسی اقتصادی گامی در جهت جذب سرمایهگذاری و تقویت صادرات است.
به گزارش خبرگزاری مهر، رضا مسرور دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در نشست شورای دیپلماسی اقتصادی مناطق آزاد ایران با بیان اینکه منطقه آزاد انزلی از حوزه ایفای نقش توسعه محلی عبور کرده و به دنبال خلق ثروت و اشتغالزایی و درآمدهای صادرات برای کشور است، اظهار کرد: منطقه آزاد انزلی به عنوان یکی از استراتژیکترین مناطق آزاد ایران باید به دنبال ایفای نقشی همچون «جبل علی» برای کشورهای حوزه قفقاز و آسیای میانه در قالب صادرات مجدد کالاهای دیگر کشورها به مقصد بازارهای حوزه اوراسیا و حاشیه دریا کاسپین، عمل کند.
ترانزیت کالا میان چین، هند و روسیه از مسیر انزلی تقویت میشود
در ادامه، مصطفی طاعتی مقدم مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی با ارائه گزارشی از اقدامات توسعهای در زمینه افزایش محدوده این منطقه و برنامههای اعمال شده از سوی سازمان متبوع خود جهت بهرهبرداری از مدلهای حمل و نقلی ایجاد شده در نخستین منطقه آزاد شمال کشور، تصریح کرد: تقویت دیپلماسی ترانزیتی جهت جذب توانمندیهای ترانزیت کالا میان روسیه و هند و برعکس در دستور کار این سازمان قرار دارد که میزبانی از این شورا را باید در همین راستا ارزیابی کرد.
وی با ارائه تحلیلی از فرصتها و چالشهای پیش روی حمل و نقل کالا میان هند، چین و روسیه با محوریت منطقه آزاد انزلی، به سمت اوراسیا، غرب و جنوب آسیا، ادامه داد: مذاکرات خوبی با معاونت علمی رئیس جمهور در حوزه همکاری در زمینه استارتاپها، شرکتهای های تک و نخبگان صورت گرفته و توافقات اولیه برای سرمایهگذاری چند شرکت خارجی برای احداث زیرساختهای بندری و لجستیکی نیز انجام شده است.
ظریف: انزلی دروازه ترانزیت به آسیای میانه و قفقاز است
همچنین در ادامه، محمد جواد ظریف وزیر پیشین امور خارجه ایران با تاکید بر اینکه منطقه آزاد انزلی دارای مزیتهای نسبی فراوانی است، افزود: مزیت ترانزیتی برای کشورهای حوزه آسیای میانه و قفقاز در کنار موقعیت ویژه در کریدورهای بینالمللی به خصوص راهگذر شمال جنوب از مهمترین مزایای نخستین منطقه آزاد شمال کشور محسوب میشود.
وی ظرفیتهای متنوع در حوزه گردشگری را دومین مزیت منطقه آزاد انزلی برشمرد و گفت: باید جذب گردشگران کشورهای اسلامی و عربی را در قالب گردشگری حلال در اولویت کاری قرار داد.
صالحی: نیروی انسانی در مناطق آزاد نیازمند ارتقاست
علی اکبر صالحی، وزیر سابق امور خارجه نیز در این نشست خواستار تقویتهای آینده پژوهی مبتنی بر بهترین تا بدترین حالت در حوزه دیپلماسی اقتصادی کشور از سوی سازمانهای عامل مناطق آزاد شد و اضافه کرد: مدیریت مناطق آزاد یک علم و هنر است که باید برای ارتقای کمی و کیفی نیروی انسانی و مدیریتی به دنبال اجرای دورههای آموزشی و یا بازدید از مناطق آزاد موفق کشورهای دیگر بود تا از فرصتها و چالشهای پیش روی به بهترین شکل جهت منافع ملی بهره برد.
وی خواستار معرفی و تبلیغ ظرفیتها و مزیتهای متنوع منطقه آزاد انزلی در میان کشورهای همسایه به ویژه عربی جهت جذب گردشگران شد و تأکید کرد که باید با تبیین مسائل مناطق آزاد، این مناطق را به جایگاه اولویتهای اصلی و نخست کشور و دولت ارتقا داد.
حضرتی: قانونگذاری غلط، مناطق آزاد را از حیز انتفاع ساقط کرده
در ادامه الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع رسانی دولت با بیان اینکه محدودیتهای قانونی اعمال شده در مناطق آزاد، فلسفه وجودی این مناطق آزاد را از حیز انتفاع ساقط کرده، افزود: در اکثر کشورهای توسعهیافته، نقش مناطق آزاد در این مسیر قالب توجه است و این مهم زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که توجه داشته باشیم، اغلب مناطق آزاد ایران در سواحل دو دریای شمالی - جنوبی ایران واقع شده و برای تحقق برنامههایی چون شعار سال جاری از ظرفیت بالایی برخوردار هستند.
گفتنی است که شورای دیپلماسی اقتصادی با ابتکار رضا مسرور، دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با هدف استفاده از ظرفیتهای اعضا در خارج از کشور در جهت ارتقای جایگاه مناطق آزاد در منطقه، جذب سرمایه گذاری خارجی و افزایش صادرات با حضور محمد جواد ظریف، علی اکبر صالحی، سید عباس موسوی، رامین مهمانپرست، داوود دانش جعفری، مهدی دوستی، شمسالدین حسینی، محمد خزاعی و سیدرسول مهاجر تشکیل شده است.