آیا شارژر اولترا فست شارژ به بهای عمر باتری تمام میشود؟
اقتصاد ایران: عصر خودرو- توسعه تکنولوژی شارژ فوقسریع برای خودرو های برقی در سال ۲۰۲۵ بسیار مورد توجه خودروسازان قرار گرفته است و همزمان تأثیر این نوع شارژ بر عمر باتری ها به یک سوال جدی تبدیل شده است.
به گزارش پایگاه خبری «عصرخودرو»، در حالی که شارژر هایی با توان بالای 350 یا حتی 1000 کیلووات میتوانند خودرو را ظرف چند دقیقه شارژ کنند، تحقیقات نشان میدهد استفاده مکرر از آنها ممکن است عمر مفید باتری را به شکل قابل توجهی کاهش دهد.
مطالعهای که در یکی از معتبرترین دانشگاه های چین انجام شده نشان میدهد که شارژ دائمی باتری با توان بیش از 120 کیلووات میتواند چرخه عمر باتری را تا 40 درصد کاهش دهد.
خریدارانی مثل رانندگان تاکسی های اینترنتی که روزانه بیش از 100 کیلومتر رانندگی میکنند و بیشتر از 70 درصد دفعات شارژ خود را با شارژر های فوق سریع انجام میدهند، کاهش سلامت باتری را به وضوح تجربه کردهاند. برخی گزارش ها حاکی از کاهش سلامت باتری از 100 درصد به 85 درصد طی تنها 2 سال است.
قوانین فعلی چین خودروسازان را ملزم به ارائه گارانتی حداقل 8 ساله یا 120 هزار کیلومتری برای بعضی قطعات خودرو از جمله باتری میکند که البته در عمل گارانتی های به اصطلاح مادامالعمر که شرکت ها ارائه میکنند اغلب شامل شرایط خاصی هستند. از جمله این شرایط میتوان به محدودیت کاربری غیرتجاری، انجام سرویس ها در نمایندگی معتبر، حضور مالک اولیه خودرو، مالکیت اولیه و استفاده سالانه از خودرو در مسافت محدود و استفاده محدود از شارژ فوقسریع اشاره کرد.
برخی گارانتی ها هم فقط مشکلات و نواقص تولید را پوشش میدهند و کاهش ظرفیت باتری را بهعنوان نقص تلقی نمیکنند و این امر میتواند به دارندگان خودرو ها هزینه نگهداری زیادی را تحمیل کند.
معمولاً تعویض باتری ممکن است تا نیمی از ارزش خودرو هزینه داشته باشد.
برای کاهش آسیب به باتری، کارشناسان پیشنهاد میکنند که استفاده از شارژ فوقسریع به کمتر از 40 درصد از کل دفعات شارژ محدود شود. همچنین بهتر است از شارژ سریع در سطوح بسیار پایین یعنی کمتر از 10 درصد یا در سطوح بسیار بالا یعنی بیشتر از 90 درصد شارژ باتری اجتناب شود.
صنعت خودرو دائما به دنبال راه حل هایی برای ایجاد تعادل بین سرعت شارژ و طول عمر باتری است.
پیشرفت های فنی شامل سیستم های مدیریت حرارتی برای کنترل دمای باتری هنگام شارژ سریع و سیستم های مدیریت باتری یا به اختصار BMS پیشرفته با حالت های «محافظت در برابر شارژ فوقسریع» هستند که میزان توان ورودی را بر اساس وضعیت شارژ باتری تنظیم میکنند.
ایستگاه های شارژ هوشمند هم طوری طراحی شدهاند که در طول فرآیند شارژ، جریان برق را به شکل خودکار تنظیم کنند.
استفاده پایدار از شارژ فوق سریع نیازمند ترکیبی از پیشرفت های تکنولوژی، آموزش مصرف کنندگان و چارچوب های روشن در ضمانت نامه خودرو است تا کاربران بدون نگرانی از کاهش طول عمر باتری، از مزایای شارژ سریع استفاده کنند.
البته باید گفت که مشکل کاهش سلامت باتری در حالت شارژ سریع فقط مختص دنیای خودرو های برقی نیست بلکه همه دستگاه های کوچک و بزرگ مجهز به باتری از جمله گوشی های تلفن هوشمند با چنین مشکلی مواجه هستند.