تشکیل پرونده ژنتیک برای همه زوجهای ناقل تالاسمی در شهرستان دیر
اقتصاد ایران: بوشهر- کارشناس بیماریهای غیرواگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر گفت: برای تمامی زوجهای ناقل تالاسمی در این شهرستان پرونده ژنتیک تشکیل شده است.
مژده بشیریان در گفتوگو با خبرنگار مهر، با اشاره به روز جهانی تالاسمی اظهار داشت: ۱۸ اردیبهشت روز جهانی تالاسمی است و شعار ملی امسال «حفظ فرصت فرزندآوری سالم برای زوجین ناقل تالاسمی با غربالگری زمان ازدواج» است.
وی به اجرای برنامه پیشگیری از بروز بیماری بتاتالاسمی ماژور اشاره کرد و گفت: برنامه ملی پیشگیری از بروز بیماری تالاسمی بر محورهای انجام آزمایشات تالاسمی هنگام ازدواج است و همه افراد متقاضی ازدواج باید قبل از عقد نسبت به انجام آزمایش خون اقدام کنند که این آزمایش همان آزمایش تالاسمی است.
کارشناس بیماریهای غیرواگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیّر افزود: طی سال گذشته ۲۵۷ زوج از سوی دفاتر عقد و ازدواج به آزمایشگاه دیّر معرفی شدند که نتایج آزمایش ۲۰ زوج با اندیکسها استاندارد مغایرت داشت که به مرکز مشاوره ژنتیک شهرستان دیّر ارجاع شدند.
وی اضافه کرد: زوجهای پرخطر توسط تیم مشاوره ژنتیک، توصیه به انجام آزمایشات تکمیلی طی دو مرحله قبل از بارداری و در زمان بارداری میشود تا درصورت بارداری فرصت فرزندآوری سالم را داشته باشند که شعار امسال روزجهانی تالاسمی است.
بشیریان گفت: در شهرستان دیّر ۵۰ زوج ناقل بیماری تالاسمی ساکناند که برای همه آنها پرونده ژنتیک تشکیل شده و مراقبتهای لازم در این خصوص توسط مراقبین سلامت و بهورزان انجام میشود.
وی افزود: ۸۶ درصد زوجهای ناقل تالاسمی مرحله اول آزمایش PND انجام دادهاند و ماهانه توسط مراقبین سلامت و بهورزان پیگیری و مراقبت میشوند.
بشیریان با بیان اینکه تالاسمی یک اختلال در هموگلوبین محسوب میشود گفت: در بیماری تالاسمی هموگلوبینها دچار نقص میشوند که نوع خاصی از کم خونی را پدید میآورند و از این رو با قرص آهن قابل درمان نیست.
کارشناس بیماریهای غیرواگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیّر ادامه داد: چنان چه یکی از زوجین تالاسمی مینور (خفیف) باشد مشکلی ایجاد نمیشود اما اگر هر دو نفر مینور باشند، در هر بارداری ۲۵ درصد احتمال تولد نوزاد با بیماری تالاسمی ماژور (شدید) وجود دارد.
وی به مجموعه اقدامات انجام شده در راستای برنامه پیشگیری از بروز بیماری بتاتالاسمی اشاره کرد و گفت: انجام آزمایشات قبل از ازدواج، ارائه خدمات ژنتیک به زوجهای ناقل تالاسمی، مشاوره، مراقبت ژنتیک به منظور تعیین سلامت یا ابتلاء جنین، آموزش به زوجهای ناقل برای داشتن بارداری ایمن و داشتن فرزندان سالم از جمله اقدامات انجام شده در راستای پیشگیری از تولد نوزاد دارای بیماری تالاسمی ماژور است.