ضرورت تبیین مبانی فقه برای درک عمیق آموزههای اسلامی براساس نیاز روز
اقتصاد ایران: سنندج - پژوهشگر حوزه اصول فقه اسلامی کردستان با تأکید بر گستردگی این علم ونیاز به بازنگری مستمر آن، معتقد است تبیین دقیق و بهروز مبانی فقه برای درک صحیح احکام الهی درجوامع اسلامی ضروری است.
خبرگزاری مهر؛ گروه استانها: چیستی قرآن از منظر هرمنوتیک نیازمند تبیین، تشریح و تدوین پایان نامهها و رسالههای متعددی در این زمینه است. دایره علم اصول فقه به حدی گسترده است که نیازمند بازنگری در اصول و قواعد آن است تا با نیاز روز منطبق گردد که این وظیفه اندیشمندان و فقیهان توانمند است.
علی صارمی، مدیر مرکز تخصصی علوم اسلامی امام شافعی استان کردستان، با تأکید بر گستردگی این علم و نیاز به بازنگری مستمر آن، معتقد است که تبیین دقیق و بهروز مبانی فقه اسلامی، برای درک صحیح احکام الهی در جوامع اسلامی، بهویژه برای غیرعربزبانان، امری ضروری است.
وی با اشاره به اهمیت آثار کلاسیک همچون "الرساله" امام شافعی و ضرورت شرح و بسط آنها، بر نقش علم اصول فقه در آگاهیبخشی، مقابله با ظاهرگرایی، افراط گرایی و تندرویهای ناشی از آن تأکید میکند. چراکه اصول فقه پایه و اساس آگاهی بخشی است.
علی صارمی نویسنده کتاب «اصول فقه امام شافعی (رح)» دارای مدرک دکتری الهیات و معارف اسلامی، گرایش فقه و حقوق امام شافعی، از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه، دارای ۱۴ اثر تألیفی و ترجمهای چاپ شده است، ایشان اصول فقه را پایه و اساس آگاهی بخشی دانست.
وی در گفتوگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: در زمینه مطالعات اسلامی و ترجمه و ویراستاری تالیفاتی داشته و مقالات علمی - تخصصی و علمی- پژوهشی زیادی به چاپ رسانده است.
این استاد و نویسنده برجسته عنوان کرد: اصول فقه یک علم آگاهی بخش و علمی بر مبنای دین است که چهارچوبه ها و اصول فهم متون دینی را معین و مشخص میکند.
صارمی اذعان کرد: اصول فقه، علم دستگاه فقاهت است که آیات و احادیث گذارههای خام آن است و شخص فقیه از طریق اصول و قواعد مشخص، به استنباط و اجتهاد از آنها میپردازد.
ضرورت تبیین احکام الهی برای غیرعربزبانان
وی بیان کرد: دایره حاکمیت اسلامی گسترده است و برای افراد غیر عرب داشتن درک و تعریف درست از احکام الهی نیازمند تعریفی دقیق از فقه است.
نویسنده و پژوهشگر کردستانی افزود: بحث تدوین علم اصول فقه اسلامی از اواسط قرن دوم هجری شروع شد و الرساله کتاب جامع اصول فقه است که امام شافعی (رح) آن را نوشتند.
نویسنده اهل سنت اذعان کرد: چون متن کتاب «الرساله» متنی معیار و ثقیل است لذا نیاز به تبیین و تشریح دارد که در ترجمه این اثر، از چندین شرح الرساله استفاده نمودم.
به دلیل اینکه علم اصول فقه دارای مطالب فراوانی است، لذا بازنگریها و اضافات بر آن هر روز نوشته میشود تا بتواند نوشتههای مفیدی برای آیندگان باشد و در آنها تحول ایجاد کند.
بهروزرسانی ادبیات فقهی در هر دوره ضروری است
صارمی بیان کرد: دستگاه فقاهت اسلامی، به خوانش قرآن، سنت پیامبر (ص) و شناخت از خداوند میپردازد، لذا در هر نسل و دورهای باید از ادبیات مناسب آن عصر برای همه افراد به روز شود.
وی عنوان کرد: فقه مرام نامه زندگی برای مسلمانان است و باید در هر دورهای از زمان، علوم اسلامی به روز شود تا مفاهیم بر اساس گفتمان روز در دسترس عموم مردم قرار گیرد.
لزوم تقویت گفتمان فقهی و مقابله با تندروی
این استاد دانشگاه و پژوهشگر کُرد اذعان کرد: گفتمان ما ضعیف است که نیاز به تجدید قوا دارد و با توجه به اینکه در جهان اسلام کارهای زیادی انجام میشود و برخی تندرویها از سوی برخی مردم وجود دارد باید اصول دین را بر اساس نیاز روز تشریح کرد تا پیام آن درست به مردم برسد.
وی اظهار کرد: باید با توجه به خطرات موجود، منطق علم اسلام را درست به مردم انتقال داد و چون ظاهرگرایی در فهم دین یک بلا و مصیبت است باید درک درست متون دینی را به مردم انتقال داد.
صارمی گفت: برخی تندرویها هم در میان مسلمانان وجود دارد که در اثر همین ظاهرگرایی ایجاد شده است. و علم اصول فقه، آگاهی، فهم و شیوه بیان درست را به مردم یاد میدهد.