معضل ترکیه با حملات هوایی رژیم اسرائیل به سوریه
اقتصاد ایران: داود اوغلو بر این باور است که سکوت و انفعال در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی، اعتبار و قدرت بازدارندگی ترکیه را از بین میبرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، تداوم حملات هوایی رژیم صهیونیستی به تأسیسات نظامی سوریه، از موضوعات مهمی است که در روزنامهها و رسانههای ترکیه، بازتابی گسترده یافته است، چرا که در جریان تحولات اخیر، دولت اردوغان عملاً خود را بهعنوان مهمترین حامی دولت موقت سوریه قلمداد کرده است و علاوه بر این، در مجاورت مرزهای سوریه قرار دارد،
به همین خاطر، بسیاری از تحلیلگران و همچنین سیاستمداران ترکیه، بر این باورند که ترکیه نباید بیش از این در برابر نتانیاهو سکوت کند.
حمله رژیم صهیونیستی به کشتی موسوم به وجدان که برای کمک مردم غزه اعزام شده بود، یکی دیگر از وقایع مهمی بود که در رأس مهمترین موضوعات سیاسی محافل خبری و اندیشکدههای آنکارا و استانبول قرار گرفت.
احمد داود اوغلو نخست وزیر اسبق ترکیه و رهبر کنونی حزب آینده، دیروز بهتندی از سکوت و انفعال دولت اردوغان در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی انتقاد کرده گفت: «حمله به این کشتی، یک اتفاق ساده نیست، ترکیه باید چنین تصور کند که این حمله، مستقیماً به خود ما صورت گرفته است، نباید از کنار این وقایع، ساده بگذریم، انفعال در برابر اسرائیل، خطرناکترین موضع است و در صورت ادامه سیاست فعلی، اعتبار و قدرت بازدارندگی ما در دریای مدیترانه و کل منطقه از بین میرود».
روزنامه آیدینلک چاپ آنکارا نیز از قول دبیر حزب کمونیستی وطن نوشته است: «اسرائیل اجازه ندارد حریم هوایی ترکیه را آلوده کند. از سران تمام احزاب ترکیه میخواهیم در مورد احتمال عبور هواپیمای بنیامین نتانیاهو از خاک ترکیه هوشیار باشند، نباید چنین مجوزی صادر شود، باید کنار ملت فلسطین بایستیم».
یکی دیگر از موضوعات مهم در مورد نفوذ رژیم صهیونیستی در خاک سوریه، هشدار جراید و رسانههای نزدیک به حزب عدالت و توسعه در مورد احتمال اقدامات خرابکارانه است.
روزنامه ینی شفق از جراید تحت امر حزب عدالت و توسعه نوشته است: «ثبات و آرامش کنونی در سوریه، اسرائیل را خشمگین و ناآرام کرده است. اسرائیلیها، خیلی خوب میدانند که نمیتوانند از اهرم فشار دروزیها و قسد استفاده کنند، در نتیجه انتظار میرود دست به هرگونه جنایت و خرابکاری بزنند.
رقابت پهپادی، یا رویارویی آشکار؟
طی ماههای گذشته و پس از سقوط اسد بسیاری از رسانههای نزدیک به حزب عدالت و توسعه اعلام کردهاند که بر اساس هماهنگی میان ابراهیم کالن رئیس سرویس اطلاعاتی میت و احمد الشرع رئیس دولت انتقالی سوریه، کنترل حریم هوایی دمشق و دیگر شهرهای مهم سوریه در اختیار ارتش ترکیه است و تاکنون بیش از 8 فروند پهپاد مدل بیرقدار تی.بی2 ساخت ترکیه، بهصورت شبانهروزی، رصد هوایی سوریه را بهعهده گرفتهاند.
اما حالا خبر رسیده است که رژیم صهیونیستی در این حوزه هم با ترکیه در حال رقابت است و مرکز ارتباطات نهاد ریاستجمهوری ترکیه و مقامات وزارت دفاع این کشور، تمایلی نداشتهاند درباره این موضوع اظهار نظر کنند.
مراد یتکین از تحلیلگران مشهور ترکیه نوشته است: «بارها ناظران بینالمللی گزارش دادند که پهپادهای اسرائیلی بر فراز دمشق مشاهده شدهاند، دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز اعلام کرده است که شبهای دوم و سوم ماه مه، سنگینترین حمله از بیش از 20 حملهای بود که هواپیماهای جنگی اسرائیل به دمشق و حما انجام دادند، همچنین اخبار حملات اسرائیل از لاذقیه نیز رسیده است و میدانیم که آخرین سامانههای دفاع هوایی باقیمانده در سوریه مورد اصابت قرار گرفتند، کار به جایی رسیده است که حملهای در نزدیکی کاخ ریاستجمهوری سوریه انجام شد و بنیامین نتانیاهو گفت؛ "این هشداری آشکار به احمد الشرع است که به دروزیها آسیبی نرساند."، اسرائیل در حالی این حملات را تکرار کرده است که قبلاً اونجو کچلی سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه، یک هشدار ملایم به نتانیاهو داده بود».
اسرائیل، سوریه، ترکیه، آمریکا
یتکین در ادامه نوشته است: «سوریه که پس از سیزده سال جنگ داخلی بیدفاع رها شده است، هر روز در برابر چشمان جهانیان مورد حمله هواپیماهای جنگی اسرائیل قرار میگیرد، آن هم در شرایطی که نتانیاهو در سفر به واشنگتن، از ترامپ خواسته است به ترکیه اجازه ندهد که در خاک سوریه پایگاه نظامی احداث کند. پس از آن دیدار، اعلام شد که هیئتهای ترکیه و اسرائیل با میانجیگری آذربایجان مذاکراتی را در مورد کاهش تنش در سوریه برگزار کردهاند، ولی هنوز اعلام نشده است که آیا از این مذاکرات نتیجهای حاصل شده است یا خیر، مثلاً؛ آیا قبلاً به همان شکلی که با روسیه توافق کرده بودیم، حالا با اسرائیل هم خطوط کاهش تنش در سوریه را تعیین کردهایم؟ ما هنوز نمیدانیم محتوای مذاکرات چه بوده است، اما اردوغان، در بازگشت از ایتالیا، ترامپ را بهعنوان دوست خودش قلمداد کرد و گفت؛ "بهعنوان دو رهبر، در مورد مسئله سوریه، یکدیگر را درک میکنیم."، پس از این سخن اردوغان بود که وزارت امور خارجه کشور ما، بهشکلی مؤدبانه از اسرائیل خواست حملات به سوریه متوقف شود».
یتکین در لفافه اعلام کرده است که یکی از دلایل صبوری آنکارا در برابر اسرائیل، این است که تیم اردوغان هراس دارد که در این مقطع حساس، رژیم صهیونیستی نقشه جدیدی برای اخلال در مذاکرات صلح بین ترکیه و پ.ک.ک. بهروی میز بگذارد.
برخی از کارشناسان مطالعات امنیت ملی ترکیه معتقدند که دولت اردوغان، علاوه بر نگرانی از احتمال تأثیرگذاری رژیم صهیونیستی بر سران پ.ک.ک. مشکل دیگری نیز دارد.
مشکل از این قرار است که در دیپلماسی انرژی و استراتژی انرژی ترکیه، دو موضوع مهم وجود دارد که هر دوی آنها با منافع صهیونیستها ارتباط مستقیم پیدا میکند:
الف) پافشاری ترکیه بر استقلال ترکهای قبرس و نگرانی از همکاری نظامی ـ امنیتی گسترده رژیم صهیونیستی با یونان و بخش جنوبی قبرس.
ب) اهداف بلندمدت ترکیه برای ترانزیت انرژی از شرق مدیترانه به اروپا.
در همین حال، روزنامه ملی گازته چاپ آنکارا و ارگان مطبوعاتی حزب سعادت یعنی مهمترین حزب ضدصهیونیستی ترکیه، به این اشاره کرده است که یکی از سناریوهای احتمالی، این است که اردوغان میخواهد از ترس انتقادات تند داخلی و خارجی، با واسطهگری جمهوری آذربایجان، امکان آن را فراهم کند که میادین نفتی سوریه توسط رژیم صهیونیستی مورد بهرهبرداری قرار بگیرد و در صورت افزایش میزان استخراج نفت در میادین مربوطه، مازاد آن از دریا به سرزمینهای اشغالی صادر شود.
در هر صورت در شرایط فعلی، نه دولت مورد حمایت اردوغان در دمشق و نه خود آنکارا، در برابر اقدامات تجاوزگرانه نتانیاهو در خاک سوریه اقدام خاصی انجام نمیدهند، لذا این احتمال وجود دارد که ترکیه میخواهد درباره چند و چون احداث پایگاههای نظامی در خاک سوریه، پشتپرده با نتانیاهو مذاکره کند.
انتهای پیام/+